VELTET: Denne lastebilen taklet ikke vinterføret og veltet.
VELTET: Denne lastebilen taklet ikke vinterføret og veltet. Foto: Nyhetstips.no

SNØKAOS PÅ ØSTLANDET:

– Uhell og ulykker i hele distriktet

Flere personer er skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen laver snøen ned på Østlandet. Det skaper utfordringer i trafikken, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Terje Marstad, til TV 2.

Det har blitt varslet om flere ulykker og personskader i morgentimene.

Flere biler og lastebiler har sklidd på de glatte veiene. Politiet i Øst meldte 10.27 om en lastebil som hadde sklidd av veien i Moss og veltet. Det var to personer i bilen når ulykken skjedde, men det er ikke meldt om personskade.

– VI har trafikkuhell og ulykker i hele Øst politidistrikt, sier Monsen.

Politiet i Sør-Øst har også hatt en travel dag med mange ulykker. Klokken 12.25 måtte de hjelpe et vogntog som ikke kom seg videre på glatta og sperret veien.

Det viste seg at vogntoget ikke hadde godkjent vinterdekk og føreren ble ilagt gebyr, opplyser politiet på Twitter.

Buss veltet

Politiet i Øst ble 07.34 varslet om at en buss hadde veltet på Sørum. Det var totalt tre voksne i bussen, men ingen er alvorlig skadet.

– Sjåføren melder om smerter i en hånd, sier operasjonsleder i Øst Politidistrikt Kari Monsen.

Ulykken har sammenheng med at det er mye snø og nedbør som skaper vanskelige kjøreforhold. Monsen sier at det har blitt mye kø i området ved ulykken.

Solid økning av bilulykker

Bjarne Rysstad i Gjensidige sier at de har fått inn melding fra hundrevis av bilister som har fått problemer på glatta.

– VI har hittil registrert 230 saker siden fredag, sier Rysstad.

Disse sakene dreide seg i hovedsak om veihjelp og mindre uhell, men Rysstad sier at det glatte føret ikke nødvendigvis var årsaken til alle sakene.

– Vi har sett en solid økning de siste døgnene sammenlignet med en vanlig helg, sier Rysstad.

Gjensidige følger mandagens snøkaos tett og Rysstad tror det vil komme inn flere skademeldinger i løpet av dagen.

Påkjørt av minibuss

– Det er snø på alle veier, også hovedveiene. De veiene som skal ha status som «svart asfalt», som E6 og E18, er også snødekte nå. Brøytemannskapene er ute med alt de har, men har ikke nubbesjans til å holde veiene svarte med salting og brøyting. De jobber iherdig nå, sier han.

Han forteller at de siden midnatt har hatt flere tilfeller av biler som har gått av veien.

Øst politidistrikt skriver på Twitter at en person er påkjørt av en minibuss på Sand i Ullensaker. Personen skal ha havnet under minibussen og er nå våken, men i smerter. Kvinnen er kjørt til sykehus av ambulanse.

– Jeg antar at denne ulykken og samtlige andre trafikkuhell har sammenheng med snøværet, sier operasjonsleder Kari Monsen.

Det er problemer i Skulleruddumpa, i begge retninger.Nå står det mellom tre og fem vogntog. De står fast i retning utgående.Det er stopp i trafikken og lange køer.Vogntogene må trekkes opp bakkene og det er kun tungbergerne til falk som klarer jobben.

Kaos på E6

– For en halvtime siden gikk det fint, men nå er det totalt kaos på E6 inngående, som følge av to trailere som står. Det skaper lange køer, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt klokken 06.50.

Hun sier det er et typisk vinterproblem for dem i distriktet.

– Vi forventer flere slike situasjoner i dag, og flere stans. Folk må kjøre etter forholdene og holde avstand til hverandre, sier hun.

Gjennom natten og i morgentimene har det vært flere biler på Østlandet som har kjørt av veien som følge av det tette snøværet. En person er lettere skadd etter å ha kjørt av veien og inn i et tre i Nes kommune i Akershus, men det er så langt ikke meldt om andre skader etter trafikkuhell mandag morgen.

Vanskelige kjøreforhold

– I dag må en ha vinterdekk på. Å ikke ha det kan bli en dyr fornøyelse, sier vakthavende meteorolog i Storm Geo, Roar Teigen, til TV 2.

SØRLANDET: Det er også glatt og vanskelige kjøreforhold på Sørlandet. Foto: Svein Flagstad/TV 2
SØRLANDET: Det er også glatt og vanskelige kjøreforhold på Sørlandet. Foto: Svein Flagstad/TV 2

I morgentimene vil det snø kraftig sør på Østlandet. Det vil fortsette frem til formiddagen.

– Kjøreforholdene vil bli vanskelige. Snøværet vil etterhvert flytte seg nordover på Østlandet, og treffe folk der rundt tiden en er ferdig på jobb, sier meteorologen.

– Også på Sørlandet må en være godt skodd i dag, selv været er begynt å lette der. Det har snødd en del der i går kveld og i natt. Det kommer an på hvor godt det er blitt brøytet, sier Teigen.

Operasjonsleder i Agder politidistrikt, Miriam Stausland, sier til TV 2 at de har opplevd lite problemer som følge av været mandag morgen.

– Et tre falt over en riksvei i natt, men vi har ikke fått noen meldinger utover det. Men bilberginsselskapene har hatt nok å gjøre, selv om vi ikke har vært involvert i de operasjonene, sier operasjonslederen.

– Kjør etter forholdene

Natt til mandag måtte bilistene kjøre sakte på Østlandet, opplyser trafikkoperatør Hans Are Dahl i Vegtrafikksentralen øst.

– De har måtte kjøre etter forholdene og tilpasse farten. På de store motorveiene har også farten blitt sterkt begrenset av at man har hatt brøytetog, altså at en brøyter hele bredden av veien på en gang. Da har farten ligget på 30-40 kilometer i timen, sier han klokken 05.40.

Han forteller at noen mindre trafikkerte veier har snødd igjen, selv om de har blitt brøytet tidligere på natten.

Snøværet har i natt beveget seg nordøstover fra Agder, og ved midnatt begynte det å snø i Oslo. Meteorologisk institutt sendte søndag ut gult farevarsel for både Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud. Ikke minst ble det sendt ut gult farevarsel og beskjed til bilister om å kjøre forsiktig.

Kartet viser områdene hvor det forventes mest snø mandag. Grafikk: StormGeo
Kartet viser områdene hvor det forventes mest snø mandag. Grafikk: StormGeo

Farevarselet som ble utstedt gjelder ennå for alle fylkene, unntatt Agder, til mandag klokken 14. Det er ventet opp mot 12 centimeter snø fram til da.

Fint i resten av landet

Også Dahl oppfordrer bilistene til å bruke vinterdekk.

– Om en ikke har det, har en ikke noe i trafikken å gjøre, det sier seg selv. En utsetter da både seg selv og andre for unødvendig risiko. I dag må en kjøre etter forholdene, ikke kjørere raskere enn at en ha kontroll over bilen, starte turen tidligere og kun konsentrere seg om kjøringen, sier han.

Foruten Sør- og Østlandet vil det bli pent vær i stort sett hele Norge, opplyser meteorolog Teigen.