GÅR TIL URNENE – IGJEN: Spanjolene stilte seg i kø søndag for å avgi sin stemme. Her fra et valglokale i Barcelona.
GÅR TIL URNENE – IGJEN: Spanjolene stilte seg i kø søndag for å avgi sin stemme. Her fra et valglokale i Barcelona. Foto: Frode Hoff/TV 2

Valg i Spania:

– Det er kaos!

BARCELONA (TV 2): Søndag går spanjolene til valgurnene for fjerde gang på fire år. Landet befinner seg i en politisk krise. Lite tyder på at søndagens valg vil løse floken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valget i Spania kunne knapt ha kommet på et verre tidspunkt. Uroen i Catalonia har sørget for en turbulent opptakt til parlamentsvalget, og har dominert valgkampen fullstendig.

14. oktober ble ni katalanske politikere og aktivister idømt lange fengselsstraffer for å ha organisert folkeavstemningen for uavhengighet i 2017.

Dommene satte i gang en bølge av demonstrasjoner og voldelige opptøyer.

– Et hardt slag mot familien

Vi møter Diana Riba i innspurten av valgkampen. Mannen hennes, Raúl Romeva, er en av de dømte. Han må sone 12 år i fengsel.

– Dommen kom som et sjokk. Det var et hardt slag for ham og for familien vår. 12 år i fengsel er veldig lenge, forteller hun til TV 2.

Riba er selv politiker. Hun sitter i EU-parlamentet og representerer Esquerra Republicana, et parti på venstresiden som kjemper for katalansk uavhengighet. I likhet med andre som støtter katalansk uavhengighet mener hun dommene er en ren hevnaksjon fra spanske myndigheters side.

Diana Riba håper valget vil løse konflikten i Catalonia. Foto: Frode Hoff/TV 2
Diana Riba håper valget vil løse konflikten i Catalonia. Foto: Frode Hoff/TV 2

– Dommene er urettferdige. Det er et forsøk på å løse krisen i Catalonia ved å bruke rettssystemet. Det går ikke. Dette kan kunne løses gjennom dialog og politiske forhandlinger.

Nervøs stemning

Stemningen i Catalonia er svært spent. 4500 ekstra politifolk er sendt til regionen for å sørge for valgdagen blir gjennomført uten problemer. Den største frykten er at demonstranter skal forsøke å blokkere tilgangen til valglokalene.

Det er også ventet uro i dagene etter valget. Den Demokratiske Tsunamien, en anonym aktivistgruppe som koordinerer aksjonene, har varslet tre dager med store demonstrasjoner.

Politisk krise

Spania befinner seg også i en politisk krise på nasjonalt nivå. Søndagens valg er det fjerde på fire år. Siden 2015 har ikke landets folkevalgte klart å stable en styringsdyktig regjering på beina.

Årsaken er et stadig mer fragmentert politisk landskap. Fram til valget i 2015 samlet de aller fleste velgerne seg rundt to store partier, det sosialdemokratiske partiet PSOE og det konservative Partido Popular.

Men i 2015 entret to nye partier den politiske scenen, sosialistpartiet Podemos og det sentrumsliberale Ciudadanos. Disse to partiene kapret et stort antall velgere fra PSOE og Partido Popular.

Som om ikke det var nok, i valget i april i år feide nok et nytt parti inn i den spanske nasjonalforsamlingen. Det høyrepopulistiske partiet Vox gjorde et brakvalg og vant 24 seter i parlamentet.

PSOE og statsminister Pedro Sánchez vant valget i april, men mislyktes i å danne regjering. Etter nesten fem måneder med forhandlinger måtte han kaste inn håndkle og lyse ut nyvalg.

Ingen løsning i sikte

Det magiske tallet er 176. Det er antall seter som må til for å få flertall i parlamentet. Foreløpig er ingen i nærheten.

PSOE som, i følge målingene, ser ut til å bli det største partiet, ligger an til å vinne rundt 120 seter. Skal Sánchez lykkes med å danne regjering, trenger han støtte fra andre partier på venstresiden, også katalanske separatistpartier. De kommer ikke til å selge seg billig etter at den spanske statsministeren har hatt en svært så tøff tone mot separatistene denne høsten.

Spanias statsminister Pedro Sánchez og PSOE ligger an til å vinne valget. Foto: AFP
Spanias statsminister Pedro Sánchez og PSOE ligger an til å vinne valget. Foto: AFP

Det er imidlertid høyresiden som ligger an til å gå mest fram. Høyrepopulistene i Vox ligger i følge flere målinger an til å nesten doble antall seter i parlamentet, men også Partido Popular ser ut til å kunne gjøre et godt valg.

De to partiene fører en svært hard linje mot de katalanske separatistene, og det ser velgere i resten av Spania ut til å sette pris på.

Uansett om det blir høyre- eller venstresiden som får flertall i søndagens valg, så blir det vanskelig å samle støtte til en regjering. Trolig må spanjolene belage seg på en ny og lang periode med politisk usikkerhet. I verste fall kan det hele ende opp med nok et nyvalg.

HAR FÅTT NOK AV VALG: Dorotea Morell er lei av å stemme, men møter opp fordi hun føler det er sin plikt.
HAR FÅTT NOK AV VALG: Dorotea Morell er lei av å stemme, men møter opp fordi hun føler det er sin plikt.

Spanjolene har fått nok av politikernes krangling. I køen utenfor et av valglokalene i Barcelona møter vi Dorotea Morell. Hun sier spanjolene har fått nok av valg.

– Jeg stemmer fordi det er min plikt, men dette er bare kaos! Vi hatt fire valg på fire år, og det er alt for mye, forteller hun.

Håper på forhandlinger

Diana Riba har ikke store forventninger til valget, men har et ørlite håp om at en ny regjering kan være villig til å forhandle med de katalanske separatistene.

– Den politiske krisen gjør det vanskelig å snakke sammen. Den politiske debatten blir polarisert og stemningen blir aggressiv, sier hun.

Riba sier regjeringen i Madrid å være villige til å forhandle for at det skal bli ro i Barcelona og resten av Catalonia.

– Men det er vanskelig å gå til forhandlingsbordet så lenge de katalanske politikerne sitter fengslet, forteller Riba.