RESEPTBELAGT: Disse smertestillende tablettene blir nå reseptbelagt
RESEPTBELAGT: Disse smertestillende tablettene blir nå reseptbelagt Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Voltarol blir reseptbelagt

Ny forskning viser at risikoen for hjerte- og karsykdommer er høyere enn antatt. Nå har Legemiddelverket besluttet at legemiddelet skal reseptbelegges.

Sveriges legemiddelverk sa mandag at alle piller og kapsler med diklofenak skal bli reseptbelagt fra 1. juni 2020 på grunn av risikoen for hjerte- og karsykdommer. Nå følger Norge etter.

Spesialist på indremedisin og hjertesykdommer hos Legemiddelverket i Norge, Steinar Madsen, sier til TV 2 at de har besluttet å reseptbelegge alle kapsler og piller med diklofenak. Totalt gjelder det tre forskjellige sorter av Voltarol som vil bli reseptbelagt, som til nå har vært tilgjengelig reseptfritt.

– Vi har hatt en intern utredning rundt om alle tabletter og kapsler med diklofenak skal reseptbelegges, sier Madsen.

Det kommer frem etter at en forskningsrapport slo fast at legemidler som inntas i pilleform eller kapselform som inneholder diklofenak, gir en høyere risiko for hjerte- og karsykdommer også i mindre mengder.

RESEPT: Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen sier til TV 2 at Voltarol nå vil bli reseptbelagt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RESEPT: Medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen sier til TV 2 at Voltarol nå vil bli reseptbelagt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det vi vet er at det gir en høyere risiko for hjerte- og karsykdommer. Vi har anbefalt å redusere bruken av denne typen betennelsesdempende midler, og heller benytte andre som ikke inneholder diklofenak, sier Madsen.

Det er fortsatt ikke avklart fra hvilken dato dette vil tre i kraft.

– Vi har nå sendt ut dette til de ulike forhandlerne som selger denne typen smertestillende, som skal ta stilling til hvor raskt det kan fases ut. De har fått frist til den 25. november til å svare på det, så det er ennå ikke klart når det vil inntre, sier Madsen.