OVER BARENTSHAVET: Tre amerikanske B-52-bombefly var onsdag på tokt over Barentshavet med norske F-16-
OVER BARENTSHAVET: Tre amerikanske B-52-bombefly var onsdag på tokt over Barentshavet med norske F-16- Foto: U.S. Air Force

Her flyr B-52 bombefly på tokt over Barentshavet med norske F-16

Amerikanske bombefly har trent med norske F-16 i nordområdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De transatlantiske relasjonene er av vital interesse for USA, sier ambassadør Kenneth J. Braithwaite torsdag om øvelsene US Air Force har hatt med sine allierte i Norge.

– Krevende øvingsforhold

30. oktober gjennomførte et B-52 bombefly øvelse sammen med Forsvaret vest for Troms, i Setermoen skytefelt, og onsdag fløy tre B-52 Stratofortress tokt over luftrommet over Finnmark og Barentshavet med norske F-16 fly.

– Fra Forsvarets side er dette en unik anledning til å øve sammen med vår viktigste allierte.

– Både klimatisk, og sambandsmessig byr vår nordligste landsdel på de mest krevende øvingsforholdene vi kan oppdrive her i landet. At vi er i stand til å operere sammen med våre allierte også i dette området er svært betryggende, sier generalmajor Lars Christian Aamodt, nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, i en uttalelse.

Onsdagens norsk-amerikanske tokt fant sted samme dag som Norges nye F-35 kampfly prøveflyttet fra Ørland til Luftforsvarets base på Rygge, og nå er klare for sine første oppdrag.

I nærmere én måned har de strategiske langdistanseflyene fra det amerikanske flyvåpenet trent med NATO-allierte i Europa. Flyet som ble bygget for å bære atomvåpen, brukes i dag til å bære konvensjonelle våpen som kryssermissiler.

OVER NORD-NORGE: Tre B-52 bombefly i formasjon med norske F-16 onsdag.
OVER NORD-NORGE: Tre B-52 bombefly i formasjon med norske F-16 onsdag. Foto: Forsvaret

– Viktig at vi trener sammen

Den amerikanske ambassaden sier i en pressemelding at disse øvelsene er viktige for å sikre de amerikanske styrkenes evne til å operere sammen med sine europeiske allierte, inkludert Norge.

– USA står fast ved vår forpliktelse og vilje til å støtte våre allierte og partnere i NATO. Felles trening som dette demonstrerer forpliktelsen, heter det i pressemeldingen.

Bombeflyene fra Barksdale Air Force Base i Louisiana har siden midten av oktober vært stasjonert i Storbritannia for å gjennomføre flygninger i europeisk luftrom, opplyser Forsvaret på sine nettsider.

– Det er viktig at vi trener sammen med våre allierte i våre nærområder og at vi blir kjent med hverandres prosedyrer slik at vi kan støtte hverandre dersom det skulle bli behov for det i fremtiden, sier oberst Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Tre B-52 bombefly fløy onsdag tokt med norske F-16 over Barentshavet.
Tre B-52 bombefly fløy onsdag tokt med norske F-16 over Barentshavet. Foto: U.S. Air Force