Oslo  20170818.
Kokain er et alkaloid som ofte brukes som et rusmiddel, narkotiske stoffer.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Johan Benitez

politiet advarer:

Gutter blåste kokain opp i nesen på 15-åring

– Guttene hadde sett det i en norsk tv-serie, og synes det var kult og spennende, sier politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et Facebook-innlegg onsdag morgen kommer ungdomssvsnittet ved Majorstuen politistasjon med en advarsel til norske foreldre.

Rådgivere ved en skole tilbød hjelp til rusproblematikk for elevene, og forventet at noen få skulle ta kontakt.

Inspirert av TV-serie

De ble imidlertid tatt på sengen over antallet som meldte seg for å få hjelp.

Politiet trekker frem en historie som skjedde på en fest for et par uker tilbake. En 15 år gammel gutt hadde sovnet på fest, han var beruset.

– Kompisene hadde blåst kokain opp i nesen hans. De hadde sett en norsk TV-serie hvor det ble gjort, og synes det var kult og spennende, sier avsnittsleder ved Majorstuen politistasjon Johan Benitez.

Til TV 2 sier politibetjenten at de over tid har sett en utvikling hvor ungdom eksperimenterer med hardere stoffer.

– Vi er nødt til å snakke om dette. Både med foreldre, men kanskje også på et overordnet samfunnsnivå. Det er et problem at det er mer av det, og hvis vi ikke begynner å se på det nå, hvordan vil det da se ut om ti år?, sier Benitez.

– Svært lett å få tak i

Han er bekymret over den økte rusproblematikken blant unge.

– De klarer ikke slutte med hasj og marihuana, og de får problemer som er befestet til rusavhengighet, sier politibetjenten.

Benitez sier at politiets inntrykk er at disse rusmidlene er svært enkle å få tak i. Han mener derfor det er svært viktig at denne problematikken tas på alvor.

– Vi er nødt til å løfte det opp på et nivå hvor vi problematiserer det i et helseperspektiv og et skoleperspektiv, sier han og fortsetter:

– Det er nokså ofte at de videregående skolene i vårt område må sende hjem elever som er ruset på skolen. Vi må finne ut hvorfor ungdommene ruser seg, og vi må tørre spørre de ubehagelig spørsmålene, sier Benitez.

– Tror de er udødelig

Jørgen Bramness er psykiater og rusforsker. Han mener det er svært alvorlig at ungdom helt ned i 15-årsalderen bruker harde stoffer som kokain og amfetamin.

– Det er alvorlig både fordi stoffene er illegale, og fordi hjernen er ung. Uansett hvor liberal man er, vil vi advare om bruk i så ung alder, sier Bramness til TV 2.

FARLIG: Rusforsker og psykiater Jørgen Bramness sier at moderne sosiale medier har gjort det enklere å få tak i harde rusmidler.
FARLIG: Rusforsker og psykiater Jørgen Bramness sier at moderne sosiale medier har gjort det enklere å få tak i harde rusmidler. Foto: FHI

Forskeren mener imidlertid det er vanskelig å kommunisere hvor farlig slik bruk er for ungdom.

– Det går bra veldig ofte, og da får man den misforståelsen om at dette ikke er så farlig, sier han og fortsetter:

– Mange ungdom tror kanskje at man er udødelig, og at det bare er å kjøre på. Derfor tror jeg det er vanskelig å kommunisere kompliserte helsebudskap til unge.

Bramness sier at de konkrete konsekvensene ved bruk av kokain kan være mange.

– Kokain er et behagelig rusmiddel å ta. Man føler seg som en konge, man blir sterk og uovervinnelig. Noen kan også bli sinte og aggressive. Men holder man for mye på det, kan man utvikle angst og i verste fall en psykose. Det kan også være fare for hjerte- og karsykdommer, sier forskeren.