DØMT: Rodney Reed ble i 1998 dømt til døden. Nå krever over en million mennesker at mannen blir løslatt.
DØMT: Rodney Reed ble i 1998 dømt til døden. Nå krever over en million mennesker at mannen blir løslatt. Foto: AFP PHOTO / Texas Department of Criminal Justice

Kjendiser krever at dødsdømte Rodney Reed (51) blir løslatt

I 1998 ble Rodney Reed dømt til døden for et brutalt drap. 21 år senere får han støtte fra uventet hold.

I 1996 ble Stacey Stites (20) funnet drept utenfor Austin, Texas. Ifølge påtalemyndighetene var kvinnen offer for et grovt seksuelt overgrep med døden til følge. I 1998 ble Rodney Reed, da 28, dømt til døden for drapet.

Reed er nå 51 år gammel, og skal henrettes 20. november.

Skal ha nye bevis

Reed ble identifisert gjennom DNA-funn på åstedet, skriver Sky News. En støttegruppe opprettet for Reed hevder derimot at DNA-funnet skyldes et gjensidig samtykkende forhold mellom Stites og Reed.

Den dødsdømte fangen har hele tiden hevdet sin uskyld, og Reeds forsvarere sier de sitter på bevis som vil frigjøre ham.

Bevisene inkluderer blant annet en erklæring fra en medfange. I erklæringen hevder medfangen at den avdødes forlovede, en tidligere politimann, skal ha tilstått drapet da han sonet for å ha bortført og voldtatt en annen kvinne.

Stites sin forlovede skal tidligere ha vært i etterforskernes søkelys i forbindelse med drapet, og vitner hevder han truet med å drepe Stites før hun døde. Både medfangen og de øvrige vitnene peker på Stites sin affære til Reed som motiv for drapet.

Den forlovedes advokat benekter at hans klient var involvert i drapet, og sier til CBS News at mannen var knust over dødsfallet.

Voldsomt engasjement

Saken engasjerer mange, og over én million mennesker har så langt deltatt i en underskriftskampanje som krever at guvernøren i Texas, Greg Abbot, stanser henrettelsen.

Blant underskriftene finner man flere kjendiser, og mandag tok Rihanna til Twitter hvor hun oppfordret folk til å delta i kampanjen.

– Ett klikk!!! Underskriv denne kampanjen om du ikke mener myndighetene bør henrette en uskyldig mann!!! skriver popstjernen til sine 94 millioner følgere.

STØTTER: Kim Kardashian West har uttrykt sin støtte for Reed
STØTTER: Kim Kardashian West har uttrykt sin støtte for Reed Foto: Evan Agostini/AP

Rihanna får støtte fra realitystjerna Kim Kardashian West:

– Hvordan kan du henrette en mann når omfattende bevis som vil renvaske Rodney Reed har kommet frem og peker mot en annen mistenkt, skriver Kardashian West på Twitter.

– Jeg ber deg om å gjøre det riktige, følger realitystjernen opp, med henvisning til Texas-guvernør Abbott.

Søkt om benådning

Andrew MacRae, en av Reeds advokater sier til NBC News at de verdsetter støtten, enten det er fra «kjendiser eller andre».

– Mens jeg hele tiden hører at landet vårt blir mer splittet, er det i det minste én ting som forener alle amerikanere – betydningen av rettferdighet, sier MacRae.

30. oktober sendte Reeds forsvarere inn en søknad om benådning. Texas-guvernør Greg Abbott har så langt ikke kommentert saken.