SENDT TIL VERDENSROMMET: Tolv slike flasker ankom Den internasjonale romstasjonen mandag.
SENDT TIL VERDENSROMMET: Tolv slike flasker ankom Den internasjonale romstasjonen mandag. Foto: Space Cargo Unlimited/AP

Sendte 12 flasker vin til verdensrommet

Et dusin vinflasker landet mandag på Den internasjonale romstasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Der skal vinene, som er av typen Bordeaux, lagres i et år før de returneres til Jorden, skriver nyhetsbyrået AP. Dermed får ikke astronautene som oppholder seg på romstasjonen nyte av vinen.

Forskerne vil studere hvordan vektløshet og romstråling påvirker aldringsprosessen til vinen. Målet er å utvikle nye smaker og metoder for matindustrien.

Universiteter i Frankrike og Tyskland deltar i eksperimentet som gjennomføres av Space Cargo Unlimited, et selskap fra Luxembourg.

– Vinlaging benytter seg av både gjær og bakterier, og involverer en kjemisk prosess, noe som gjør vin ideelt å forske på i verdensrommet, sier Michel Lebert ved universitetet i Erlangen-Nuremberg i en video selskapet har lansert.

Når vinen kommer tilbake til Jorden, skal den sammenlignes med Bordeaux-vin lagret på vanlig måte.

NASA har åpnet opp for flere lignende prosjekter, og flere forskningsprosjekter ankom romstasjonen sammen med vinprosjektet mandag. Blant de andre prosjektene finner vi blant annet en ovn som skal kunne lage cookies, og prøver av karbonfiber som bilprodusenten Lamborghini bruker i sportsbiler.

Ølprodusenten Budweiser har allerede sendt bygg til romstasjonen, og også whiskey har blitt sendt til verdensrommet.