Erna Solberg i hemmelige samtaler med Litauens president

LITAUEN/OSLO (TV 2): Erna Solberg er på besøk i Litauen, der har hun blant annet hatt hemmelige samtaler med Litauens president Gitanas Nauseda.

Søndag ankom statsminister Erna Solberg Litauen, og mandag bekrefter hun til TV 2 at hun under besøket i Vilnius har hatt en samtale med Litauens president.

Samtalen foregikk per telefon, men Solberg vil ikke fortelle hva de to snakket om.

– Jeg går ikke inn i detaljer rundt det. Det var høflig fordi vi tross alt egentlig hadde en avtale med statsministeren og han er blitt syk. Derfor hadde jeg en samtale om litt bilateralt og selvfølgelig vårt samarbeid for øvrig. Utover det sier jeg ikke så mye om det.

– Hvorfor er det hemmelig det dere snakket om?

– Det er ofte hemmelig hva vi snakker om i samtaler.

– Ble Frode Berg-saken og spionutvekslingen drøftet?

– Du vet jeg jeg ikke kommer til å gi noen kommentar utover at jeg har et sterkt ønske om å få Frode Berg hjem.

– Kommenterer ikke detaljer

– Gjenstår det noe bilateralt mellom Norge og Litauen før en utveksling kan skje?

– Jeg har ikke tenkt å bidra med flere kommentarer. Vår jobb er som vi har gjort fra det øyeblikk Frode Berg ble arrestert å ha fokus på Frode Bergs interesser og få ham hjem.

– Hvordan kan det skade Frode Bergs interesser å vise større åpenhet om denne saken?

Statsminister Erna Solbergs følge ble søndag ledsaget av litauisk politi.
Statsminister Erna Solbergs følge ble søndag ledsaget av litauisk politi. Foto: Aage Aune/TV 2

– Jeg tenker at vi har gjort den vurderingen at vi ikke kommenterer detaljer før vi har Frode Berg hjemme, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Flere har tidligere spekulert i om besøket har en sammenheng med Frode Berg-saken, men dette ble avkreftet i forrige uke.

Ifølge statssekretær Rune Alstadsæter hadde møtet ikke sammenheng med Frode Berg-saken.

– Hovedgrunnen er møtet i European People’s Party, som har vært planlagt lenge, sa statssekretæren til TV 2.

Kilder: Drøftet spionutveksling

Opprinnelig skulle hun i dag ha hatt et møte med statsminister Saulius Skvernelis. Men Skvernelis er blitt alvorlig syk og er innlagt på sykehus. Og møtet måtte derfor avlyses.

Søndag benektet Solberg at besøket i Litauen hadde noe med Frode Berg-saken å gjøre, men fra kilder på litauisk side får TV 2 bekreftet at den planlagte spionutvekslingen har vært oppe til drøfting i løpet av møtene med ledende litauiske politikere.

Gabrielius Landsbergis, leder for det kristeligdemokratiske partiet «Homeland Union» i parlamentet, som er største opposisjonsparti.

Gabrielius Landsbergis er vert for Erna Solberg under samlingen i Litauen.
Gabrielius Landsbergis er vert for Erna Solberg under samlingen i Litauen. Foto: Aage Aune/TV 2

Han er vert for Solberg under samlingen for de nordiske og baltiske konservative partiene i Vilnius.

Landsbergis er også medlem i forsvars- og sikkerhetskomiteen, som ifølge litauiske medier ble briefet om den planlagte spionutvekslingen i begynnelsen av oktober.

På spørsmål om han har snakket med Solberg om spionutvekslingen sier han kryptisk:

– Jeg vil ikke kommentere hvilke saker vi har diskutert, men vil gjerne formidle at jeg håper at prosessen går bra og at nordmannen som nå blir holdt i Russland snart vil kunne komme hjem i god behold.

– Hvor viktig er lovendingen som kommer på torsdag for at en slik spionutveksling kan skje?

– Det er ulike meninger om dette. Noen mener lovendringen er helt nødvendig, andre mener at vi kan få folk hjem uten denne loven. Personlig har jeg stemt for loven, men det er flere i mitt parti som ikke er enig, sier Landsbergis til TV 2.

Det litauiske nyhetsbyrået BNS meldte 16. oktober at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Det litauiske parlamentet skal torsdag behandle et lovforslag som, om det blir vedtatt, kan gjøre det enklere for landet å utlevere russere.

– I søkelyset siden 1992

Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

– Helt siden 1992 hadde han flere ganger vært i søkelyset til de russiske sikkerhetstjenestene, mistenkt for å utføre etterretningsoppdrag på vegne av den norske etterretningen, sa statsadvokat Milana Digajeva om spiondømte Frode Berg (64).

Ifølge statsadvokaten hadde Russland Frode Berg på radaren helt fra begynnelsen av, før han dro på sitt første oppdrag for norsk etterretning.

FSB og Digajeva har fremholdt at Frode Berg spionerte for Etterretningstjenesten mens han jobbet for grensekommisjonen.

En russisk kommisjon som håndterer benådninger, har anbefalt at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

Da Russlands utenriksminister besøkte Kirkenes, sa han til TV 2 at Frode Berg kan være hjemme igjen i Norge «hvert øyeblikk». Under en pressekonferanse sa Lavrov at svaret på benådning av den spiondømte 64-åringen kommer snart.

– Frode Berg er dømt for spionasje og har søkt benådning. Denne benådningen er vurdert, og svaret kommer snart, sa Lavrov.