Dette skal være deler av brevet som ble funnet i huset

TV 2 har sett deler av det som skal være brevet som Tom Hagen fant da han kom hjem og oppdaget at kona hans var borte. Truslene som ble fremsatt, gjorde at politiet holdt saken hemmelig i ti uker.

Onsdag 31. oktober i fjor: Klokken 09.14 denne morgenen snakket Anne-Elisabeth Hagen i telefonen med et familiemedlem.

Omkring klokken 13.30 samme dag kom ektemannen, Tom Hagen, hjem til familiens bolig i Sloraveien på Lørenskog.

I huset fant milliardæren et trusselbrev fra en ukjent motpart som skrev at de hadde tatt kona hans.

I ett år har brevet vært blant politiets viktigste spor i jakten på den eller de som står bak forsvinningen.

Politiet sa først at de trodde Hagen var kidnappet, men i juni endret de hovedteori. De mener nå at Hagen er drept, og at gjerningspersonene kan ha forsøkt å få det til å se ut som en fingert kidnapping.

Dette skal ha stått

Politiet har flere ganger kommentert meningsinnholdet i det syv-åtte sider lange brevet, men de har ikke ønsket å gjengi hva som sto skrevet.

SAVNET: Familien har ikke fått livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen siden 31. oktober i fjor. (Foto: Privat)
SAVNET: Familien har ikke fått livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen siden 31. oktober i fjor. (Foto: Privat)

TV 2 har sett et utdrag av det som skal være en ordrett gjengivelse av deler av brevet. Det er skrevet på gebrokken norsk og inneholder flere skrivefeil. TV 2 har valgt å ikke gjengi utdraget ordrett, men meningsinnholdet er som følger:

«Vi har din kone, Anne-Elisabeth. Dersom du vil se henne igjen, må du lese og følge instruksjonene. Dersom du involverer politi og media, putter du press på oss».

Forfatteren av brevet skriver videre at Hagen vil bli drept dersom politiet kontaktes.

Brevet skal inneholde detaljert informasjon om hvordan Tom Hagen skal betale ut ni millioner euro i kryptovaluta. I brevet står det også at huset er overvåket.

Lørenskog-forsvinningen

* 9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere.

* Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018, ifølge politiets opplysninger.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* Politiet holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. * Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson og viste fram skotypen på en pressekonferanse.

* 13. september blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

* 24. september opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

Holdt saken hemmelig

Dette er kun et kort utdrag fra det som skal være det flere sider lange brevet. Politiet ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet.

Truslene fra den ukjente motparten førte til at politiet la lokk på saken. Først i januar, 10 uker etter at Hagen forsvant, gikk de offentlig ut og fortalte om den hemmelige etterforskningen.

– Det var en vanskelig vurdering. Vi ble varslet om saken kort tid etter at den fant sted og allerede da måtte vi ta vanskelige beslutninger. Vi valgte å etterkomme instruksene du henviser til, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Politiet vet ikke om hemmeligholdet kan ha fått negative konsekvenser for etterforskningen.

– Vi kan ikke utelukke at det er ting vi har gått glipp av, sier han.

Bistandsadvokaten til Anne-Elisabeth Hagens familie, Svein Holden, ønsker heller ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Analyserer brevet

Nylig opplyste politiet at tekniske undersøkelser viser at både brevet og den tilhørende konvolutten er kjøpt på Clas Ohlson. Mens brevet er produsert i Portugal, er konvolutten laget i Tyskland, mener politiet.

Det er også brukt ressurser på å analysere teksten i brevet, blant annet for å forsøke å avdekke bakgrunnen til den eller de som har forfattet det.

Politiet ønsker ikke å svare på om det er gjort funn av DNA på enten brevet eller konvolutten, men sier kun at det er gjort nødvendige tekniske undersøkelser. Eksperter TV 2 har snakket med, forteller at svarene på slike DNA-prøver potensielt kan være helt avgjørende for politiets etterforskning.

LEDEREN:
LEDEREN: Foto: Politiinspektør Tommy Brøske er etterforskningens ansikt utad. (Foto: NTB Scanpix)

nne i huset er det funnet et skosåleavtrykk som politiet mener er interessant. Etterforskningen har avdekket at skoen, som er av merket Sprox, trolig er i størrelse 45.

Skoen blir solgt på butikken Sparkjøp i Norge, men den selges også utenlands.

Håp om løsning

Videre er det funnet strips i leiligheten, som politiet mener er kjøpt på Biltema. Stripsene har vært til teknisk analyse, men politiinspektør Tommy Brøske vil ikke kommentere hvorvidt disse har gitt interessante resultater.

Brøske sier til TV 2 at politiet ikke utelukker at stripsen kan være plassert i boligen for å skape en dekkhistorie.

Det har ikke vært noen tegn til liv fra Anne-Elisabeth Hagen siden hun forsvant for et år siden.

Politiet har tidligere uttalt at de har en ambisjon om å løse saken innen 2019 er omme, men de er forberedt på at det kan ta tid.

– Vår ambisjon har vært å løse denne saken så fort som overhodet mulig, men vi står med en uløst sak og vi går snart inn i november. Det er liten tvil om at vi må videreføre og fortsette den målrettede etterforskningen, sier Brøske.