REAGERER: Statsminister Erna Solberg.
REAGERER: Statsminister Erna Solberg. Foto: Markus Schreiber

– Dette er grenseløst urettferdig og vondt

Statsminister Erna Solberg reagerer kraftig på NAV-skandalen.

Mandag brøt nyheten om at minst 36 personer har blitt feilaktig idømt ubetinget fengsel i opptil åtte måneder på grunn av feil praktisering av trygderegler.

– Dette er grenseløst urettferdig og vondt, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

– Dette burde ikke skjer i Norge, og det er derfor vi også skal gå grundig gjennom hvorfor dette har skjedd, fortsetter hun.

Hun sier at regelverket var riktig før 2012, men så har det nye regelverket blitt implementert feil.

– Vi har ikke oppdatert dette og det skulle ikke ha skjedd, så må vi jobbe med en granskning på hvorfor dette har skjedd. Så må vi først og fremst rette opp overfor de som har lidd overlast med dette, sier hun.

Utelukker ikke mistillit

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) reagerer også kraftig, og sier det kan bli aktuelt med mistillit mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Det går ikke an å utelukke mistillit mot statsråden. Nå må vi først ha en redegjørelse, så eventuelt ta opp i en kontrollhøring i Stortinget. Her er det veldig mange systemer som har vært med på disse beslutningene, der det har vært gjort feil i mange instanser, sier Andersen til TV 2.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier det kan bli aktuelt med mistillit mot Hauglie.

UTELUKKER IKKE MISTILLIT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
UTELUKKER IKKE MISTILLIT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Bendiksby, Terje

– Det er en skandale at NAV og staten har valset over enkeltmenneskets rettssikkerhet. Jeg mistenker at denne skandalen er et utslag av politiske signaler, fordi vi har en regjering som mistenkeliggjør folk som er syke og trenger hjelp fra NAV, sier Moxnes til TV 2.

– Jeg kan ikke utelukke noe som helst, heller ikke at Rødt stiller mistillitsforslag.

– Svært alvorlig

Det var en gjennomgang av praksis i NAV som viste hvordan reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land mens man har vært bosatt i Norge, ikke har vært praktisert riktig siden EUs trygdeforordning kom i 2012.

– Dette er en svært alvorlig sak, hvor mennesker urettmessig er anmeldt og fått til dels store tilbakebetalingskrav fra NAV. På bakgrunn av anmeldelser er flere personer dømt til fengsel eller har fått andre straffereaksjoner. Jeg beklager overfor de som er berørt og deres familier, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

Personene det gjelder er de som etter 2012 har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller pleiepenger, og som har søkt om å oppholde seg i EU/EØS og fått avslag. Det gjelder også de som har fått slike utbetalinger stoppet på grunn av opphold i EU/EØS, eller som har fått krav om tilbakebetaling på grunn av opphold i EU/EØS.