TROLIG DREPT: Ifølge amerikanske medier har amerikanske spesialstyrkerer gjennomført en operasjon, der IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ble drept.
TROLIG DREPT: Ifølge amerikanske medier har amerikanske spesialstyrkerer gjennomført en operasjon, der IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ble drept. Foto: AFP

– Brukte ansiktsgjenkjenning for å identifisere IS-lederen

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er drept i et amerikansk angrep i Syria. Ifølge amerikanske medier kunne IS-lederen identifiseres fordi hodet var intakt etter han sprengte selvmordsvesten.

Amerikanske spesialstyrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i et angrep i Idlib nordvest i Syria, opplyser USAs president Donald Trump:

– I natt sørget USA for at verdens mest ettersøkte terrorist har fått som fortjent. Abu Bakr al-Baghdadi er død.

Ifølge Trump tilbrakte IS-lederen sine siste øyeblikk i frykt og panikk.

– Tester har bekreftet at det var han, sa Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus søndag.

Baghdadi detonerte en selvmordsvest da han ble tvunget inn i en enveistunnel, og tok med seg tre av barna sine inn i døden.

– Han var en syk og fordervet mann, og nå er han borte. Han døde som en hund. Han døde som en feiging. Verden er et mye tryggere sted. Gud velsigne USA, fremholdt Trump.

Ifølge Trump varte operasjonen i to timer. De amerikanske soldatene fikk ifølge presidenten med seg mange dokumenter som viser blant annet IS framtidsplaner.

Ifølge Fox News var hodet intakt etter eksplosjonen slik at lederen kunne identifiseres ved hjelp av ansiktsgjenkjenning. Det samme melder ABC News på Twitter.

Amerikansk angrep

Trump kaller innsatsen til de amerikanske styrkene for «utrolig», og sier at han også selv fikk følge med på deler av den.

Ifølge presidenten ble et stort antall av Baghdadis medarbeidere drept, mens et stort antall barn og kvinner ble fjernet fra huset før operasjonen.

En irakisk etterretningskilde har sagt at irakisk etterretning spilte en stor rolle for å finne IS-lederens skjulested. Han sier at både Baghdadi og kona hans utløste selvmordsvester under operasjonen.

Også en syriskkurdisk militsleder og Tyrkia har meldt at de har samarbeidet med USA i forkant av operasjonen.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) fraktet amerikanske helikoptre bakkestyrker til et område av Idlib nordvest i Syria som knyttes til IS.

Sperret av område

Den største jihadistgruppen nordvest i Syria har sperret adgangen til stedet der USA skal ha gjennomført en operasjon mot IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Det opplyser AFPs korrespondent, som befinner seg i området ved landsbyen Barisha.

Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en jihadistgruppe som blant annet består den tidligere al Qaida-fløyen i Syria, sperret søndag veiene til landsbyen Barisha.

Helikopterangrep

Helikoptrene angrep ifølge SOHR en bolig og en bil utenfor landsbyen Barisha. Ni personer skal ha blitt drept, deriblant en leder i IS ved navn Abu Yamaan. Et barn og to kvinner ble også drept, melder gruppen, som har et bredt kildenettverk på bakken i Syria.

ANGREP: Helikoptrene angrep ifølge SOHR en bolig og en bil utenfor landsbyen Barisha i Syria. Bilder fra søndag morgen viser store ødeleggelser.
ANGREP: Helikoptrene angrep ifølge SOHR en bolig og en bil utenfor landsbyen Barisha i Syria. Bilder fra søndag morgen viser store ødeleggelser. Foto: Omar Haj Kadour

En innbygger i området sier han hørte helikoptre, skyting og luftangrep i løpet av natten.

– Boligen hadde rast sammen, og ved siden av den var det et ødelagt telt og kjøretøy. To personer ble drept, sier Abdel Hameed.

LANDSBY: Syriske barn står ved siden av en utbrent bil i landsbyen Barisha i Idlib i Syria hvor helikopterangrepet fant sted.
LANDSBY: Syriske barn står ved siden av en utbrent bil i landsbyen Barisha i Idlib i Syria hvor helikopterangrepet fant sted. Foto: Omar Haj Kadour

Han forteller at helikoptrene skapte stor frykt i en leir for internt fordrevne utenfor landsbyen.

– De fløy meget lavt og skapte stor panikk blant folk, sier han til AFP.

Videoopptak av angrepet

En tyrkisk offiser har uttalt til Sky News at han kjenner til at IS-lederen ankom Idlib i Syria 48 timer før angrepet fant sted.

Både kilder i Syria, Irak og Iran, alle anonyme, har bekreftet at IS-lederen er drept, skriver Reuters.

Irakisk fjernsyn viste søndag opptak fra det kanalen hevder er fra operasjonen mot IS-lederen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Iraks offisielle nyhetsbyrå INA melder samtidig at Baghdadi er drept. Byrået viser til en ikke navngitt etterretningskilde.

Se bildene som skal vise angrepet i videoen under:

Også den kurdiskdominerte militsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF), Mazloum Abdi, melder om operasjonen.

Abdi omtaler operasjonen som historisk og framholder at den ble gjennomført på bakgrunn av etterretningssamarbeid mellom SDF og USA.

Kunngjøring

Trump kunngjorde på Twitter natt til søndag at noe stort nettopp har skjedd.

Det hvite hus opplyste at presidenten ville komme med en uttalelse søndag ettermiddag.

Tidsskriftet Newsweek var blant mediene som meldte at lederen for ekstremistgruppen IS skal være drept i Idlib i Syria. Ifølge tidskriftet skal President Donald Trump ha godkjent operasjonen, en uke før den ble gjennomført.

CIA skal ha bistått i å lokalisere lederen.

Sluppet fri

I 2005 ble Baghdadi, som kommer fra Samarra i Irak, tatt til fange av amerikanske styrker og internert i Camp Bucca, til han av ukjente grunner ble sluppet fri i 2009.

Siden 2010 har han ledet ekstremistgruppen, som fremmedkrigere fra Norge og mange europeiske land har sluttet seg til.

Flere ganger de siste årene har det blitt rapportert at Baghdadi er drept eller såret, men i 2018 gikk irakiske sikkerhetsmyndigheter ut og uttalte at han er i live, og at oppholdt seg i Syria ved grensen til Irak.

IS etablerte den syriske byen Raqqa som hovedstad i sitt selverklærte kalifat i 2014, men har de siste årene blitt fordrevet fra store områder i Syria og Irak som følge av militæroffensiver i begge land.

USA har deltatt i begge offensivene – i Irak sammen med irakiske regjeringsstyrker og militser, i Syria sammen med den kurdiskdominerte SDF-militsen.

I mars mistet IS kontrollen over sitt territorium i Syria, men flere IS-krigere skal ha søkt seg til Idlib-provinsen, som er det eneste større området i Syria som fortsatt er delvis kontrollert av syriske opprørere.

PROPAGANDA: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i en propagandavideo som ble publisert i april i år.
PROPAGANDA: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i en propagandavideo som ble publisert i april i år. Foto: AFP
  • Abu Bakr al-Baghdadi har siden 2010 vært leder for den ytterliggående islamistgruppa IS.
  • Skal være født 28. juli 1971 i Samarra i Irak under navnet Ibrahim al-Badri al-Samarrai.
  • Satt i amerikansk fangenskap under Irak-krigen.
  • Sluttet seg til opprørsgrupper og steg i gradene gjennom 2000-tallet.
  • Ble i 2010 leder for Den islamske staten i Irak (IS), også kalt al-Qaida i Irak (AQI). Al-Qaida tok senere avstand fra dem på grunn av gruppas ekstreme bruk av vold.
  • IS ekspanderte til Syria i 2013 og tok navnet Den islamske staten i Irak og Levanten.
  • Under en tale i Nuri-moskeen i Mosul i Irak sommeren 2014 proklamerte Baghdadi opprettelsen av Den islamske staten (IS) og utropte seg selv til «kalif Ibrahim».
  • Han ikke vært sett offentlig siden, og gjentatte ganger har det kommet ubekreftede meldinger om at han er drept.
  • Søndag 27. oktober ble det meldt at IS-lederen er drept i en amerikansk spesialoperasjon i Idlib i Syria. Meldingene er ikke bekreftet.

Kilde: NTB