Raja i tale: – Jeg har ikke tenkt å gi meg

Abid Raja fikk stående applaus etter en 20 minutter lang tale som skulle handle om statsbudsjettet. Lederkandidaten valgte å bruke mye av tiden på sin egen historie og veien videre for Venstre. – En veldig, stor løs kanon på dekk, fleipet han om seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På landskonferansen siste dag skulle Abid Raja, som vil inn i partiledelsen, oppsummere Venstres budsjettseire.

Han brukte mye av tiden på å snakke om sin historie og hvordan han har reist rundt til lokale Venstre-politikere.

– En psykopat, en galning og en veldig stor, løs kanon på dekk. For et lag vi er! sa Raja til latter fra salen.

Han varslet han hans vilje ikke er svekket.

– Vi er små i dag med 3,9 prosent, men vår ideologi er ikke liten og vår vilje er ikke skrall. Jeg lover dere en ting. Min vilje er ikke svekket. Jeg har ikke tenkt å gi meg. Og jeg føler meg sterkere hver gang dere sier at dere ikke har tenkt å gi seg.

Sentrale kilder, som ikke vil snakke åpent, sier talen åpenbart var valgtale for å posisjonere seg inn i ledelsen.

TV 2 vet at Raja var inne hos valgkomiteen i en halvtime lørdag. Det samme var Sveinung Rotevatn.

Raja: – Egnet for å skape begeistring og glød

Raja sier til TV 2 at at talen «skulle vise de sosialliberale verdiene Venstre står for».

– Vise hva som bor i oss for hele landet og ikke minst gjennomslagene vi får i regjering. Jeg tror det var egnet for å skape begeistring og glød, sier han.

– Hvorfor snakker du så mye om din historie?

OMSTRIDT: Abid Raja er omstridt både i og utenfor sitt eget parti.
OMSTRIDT: Abid Raja er omstridt både i og utenfor sitt eget parti. Foto: Terje Bendiksby

– Det er en måte å bygge en tale på. Alle har gjort oss en del erfaringer og en del er felles. Det som har brakt oss inn i politikken er ofte en gnist som ble tent i oss og den ilden er det viktige å minne politikere om. Ofte kan vi gå ned i tall, grafer og byråkratisk sprak, sier han.

– Var det i realiteten en søknad om en jobb i ledertrioen?

– Jeg skjønner at dere i media skal fortsette å spekulere. Jeg har gitt mitt svar, og frem til de har gitt sin innstilling vil jeg reise i hele Norge for å skape begeistring i Venstre-land, sier Raja.

– Styrker talen ditt kandidatur?

– Jeg håper at de som hørte på talen tenker at Abid representerer Venstre på en god måte og jeg håper de benytter anledningen til å invitere meg, sier han.

– Så du brukte talen til å styrke ditt kandidatur til en ny jobb i Venstre?

– Jeg brukte taletiden min til å fortelle om Venstres gjennomslag i budsjett og vårt sosialliberale ideologi og hva disse gjennomslagene betyr.

Skei Grande: Skal klare denne prosessen

Som en avslutning på helgens landskonferanse, viste nestleder Terje Breivik frem en rockevideo som partifeller nylig ga i gave til partilederen på 50-årsdagen. Fra scenen hyllet han Trine Skei Grandes innsats som leder.

– Jeg skal klare denne prosessen, sier en tydelig preget Trine Skei Grande, på spørsmål om hvordan lederstriden som herjer i partiet påvirker henne.

– Hvordan går det inn på deg?

– Det har jeg ikke noe behov for å utdype, sier Venstre-lederen.

– Hvilke tilbakemeldinger får du på en slik helg?

– Jeg får veldig mange hyggelige tilbakemeldinger, og veldig mange hyggelig klemmer. Det er mange som skjønner at vi må jobbe sammen i laget, selv om vi kanskje skal gjøre noen utskiftninger og kanskje skal diskutere det. Forståelsen av å bygge lag tror jeg er i denne forsamlingen.

– Hva synes du om Abid Raja sin tale?

– Den synes jeg var kjempefin.

– Hva tenker du om han videre i partiet?

– Abid er kjempeviktig for oss og vi trenger folk som kan være med å bygge partiet.

Trine Skei Grande sa til TV 2 lørdag at hele regjeringprosjektet trenger en restart, og vil endre måten regjeringen jobber på.

Hun beskriver helgen som en god opptur for sitt eget parti.

– Jeg synes stemningen er god og at alle har følt på at det er et parti der alle har guts på å stå på videre og at vi må bygge et lag for å lykkes.

– Trekker alle i samme retning nå?

– Ja, jeg føler at alle skjønner vi må ha en fornyelse, snakke om verdiene fra et sosialliberalt parti og friheten for hvert enkelt menneske. Det handler om skole, myndiggjøring av menneskene og i dag har vi mange utfordringer å ta tak i. Det er det folk snakker om på gangen.

– Er dere et lag?

– Ja, vi er et lag. Jeg føler samhold selv om det er mange som er skuffet og skulle ønske vi hadde flere folkevalgte, sier han.