AKTIV: Keshvari var en aktiv politiker før saken ble rullet opp. Her fra Frps landsmøte 2018.
AKTIV: Keshvari var en aktiv politiker før saken ble rullet opp. Her fra Frps landsmøte 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Leverte fiktive reiseregninger – dømt til syv måneders fengsel

Mazyar Keshvari (38) er dømt til syv måneders fengsel for å ha levert fiktive reiseregninger verdt 450.000 kroner. Han mister stortingslønna mens han soner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18. oktober møtte Mazyar Keshvari (38) i Nedre Romerike tingrett for å tilstå grovt bedrageri.

Saken gikk som en såkalt tilståelsessak.

Frp-representanten har erkjent grovt bedrageri og at han har fått Stortinget til å utbetale 450.000 kroner urettmessig ved å levere fiktive reiseregninger.

Syv måneder

I dommen fra Nedre Romerike tingrett, som var klar fredag ettermiddag, kommer det fram at Keshvari dømmes til syv måneders ubetinget fengsel.

Spørsmålet om erstatning er frafalt, da Keshvari allerede har betalt tilbake pengene.

Stortingspresidenten har besluttet at Keshvari ikke vil få godtgjørelse, stortingslønn, mens han soner. Dette har han fått i tiden etter at saken ble rullet opp, en periode der han har vært sykemeldt.

– Det er grunnlovsfestet at en stortingsrepresentant har rett og plikt til å utøve vervet perioden ut. Derfor vil Keshvari også beholde godtgjørelse unntatt under selve soningen. Dette er en alvorlig og svært spesiell sak, sier stortingspresident Tone Trøen fredag.

– Anker ikke

I retten tidligere i oktober ble det klart at Keshvari melder seg ut av Frp.

– Jeg er stortingsrepresentant ut denne perioden, enten jeg vil eller ikke, sier han.

I retten tilstod Keshvari at de reisene han er siktet for, gjelder reiser han har diktet opp. Han innrømte også at han skjønte at det han gjorde ikke var lovlig da han sendte inn falske refusjoner for reiser. Aktor erkjenner at strafferammen for grovt bedrageri på 450.000 normalt er omkring fem måneders ubetinget fengsel.

Når aktor krever 18 måneders ubetinget fengsel, skyldes dette Keshvaris posisjon som folkevalgt og stortingsrepresentant, hvor det finnes lite rettspraksis. Keshvaris egen forsvarer John Christian Elden mente en passende dom ville være på 4-5 måneder.

– Dommen på syv måneder er noe lengre enn det jeg ville regnet som riktig i saken, men Keshvari ønsker ikke anke saken, da han ikke ønsker en ny runde som vil ta tid i denne saken, sier Elden til TV 2.

Aktor Susie Bergstrand sier påtalemyndigheten nå skal vurdere dommen, og se om den skal godtas eller ankes.

– Som det fremgår av dommen så ser retten veldig strengt på to forhold – det ene er at forholdet er begått av en stortingsrepresentant i kraft av hans verv. I tillegg er det vektlagt i skjerpende retning at dette er grovt misbrukt av den tillits baserte ordningen stortingsrepresentanter har i dekning av reiseutgifter, sier Bergstrand til TV 2.

Sykemeldt

38-åringen har vært Siv Jensens vararepresentant på Stortinget, ettersom partilederen sitter i regjering.

Keshvari har i en periode vært sykmeldt på ubestemt tid. Tidligere partileder Carl I. Hagen har vært vara for Keshvari på Stortinget i mesteparten av tiden.

Keshvari var formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Oslo fra 2004 til 2006, og sentralstyremedlem i FpU fra 2008 til 2010. I 2007 ble han medlem av Oslo bystyre for Fremskrittspartiet.

Siden 2017 har Keshvari vært leder i Oslo Frp. I en pressemelding fra tidligere i oktober ønsker Keshvari å takke for seg og de årene han har vært politiker i Frp.

Keshvari har blant annet vært formann i Groruddalen FpU, sentralstyremedlem i FpU, leder av Alna FrP og varamedlem til Sentralstyret i FrP.