SIKTER MOT NYE VERV: Abid Raja har sagt til valgkomiteen at han stiller seg til disposisjon.
SIKTER MOT NYE VERV: Abid Raja har sagt til valgkomiteen at han stiller seg til disposisjon. Foto: Vidar Ruud

Kilder til TV 2:

Dette sier Raja internt om lederjobben i Venstre

Til støttespillere er Abid Raja klar internt: Han vil og jobber hardt for å bli en del av ledertrioen. Å «bare fortsette som medlem av landsstyret», vil svekke motivasjonen, skal Raja ha gitt uttrykk for.

Det har vært en dårlig bevart hemmelighet i Venstre at Abid Raja har hatt et ønske om å bli statsråd. Den tilliten har han ikke fått av Trine Skei Grande.

I stedet er han blitt finanspolitisk talsperson og den av visepresidentene på Stortinget med lavest rang, selv om Venstre egentlig ikke skulle vært medlem av presidentskapet. På landsmøtet i 2018 ble han direktevalgt landsstyremedlem.

Nå har den omstridte Venstre-politikeren svart valgkomiteen at han stiller seg til disposisjon for nye verv. Det bekreftet han for første gang offentlig torsdag.

Internt og til støttespillere har han vært klar: Å bare fortsette som landsstyremedlem er ikke motiverende.

Etter det TV 2 er kjent med skal han ha gitt uttrykk for at det er «nå eller aldri» for hans fremtid som en del av partiledelsen.

Rajas fremste «konkurrenter» om fremskutte posisjoner, Guri Melby og Sveinung Rotevatn, er medlemmer av sentralstyret, som er mektigere enn landsstyret i partiet.

Raja: – Dere får få frem det, da

TV 2 møtte Raja i Bergen torsdag, og spurte han om det er aktuelt å fortsette kun som landsstyremedlem.

– Det som er viktig for meg er å bidra til at det sosial-liberale Venstre reiser seg igjen, og mitt prosjekt er blant annet at vi skal bli et tydelig klart sentrumsparti og være et parti for de som bor i byene – men også i distriktene, svarer Raja.

– Er det aktuelt for deg å bare fortsette som landsstyremedlem?

– Nå er du på de samme spørsmålene om igjen. På det kommer jeg til å svare at jeg har stilt meg til disposisjon, og jeg er fornøyd uansett hvilken oppgave de gir meg, så påtår jeg meg den oppgaven med iver.

Som svar på TV 2s opplysninger om at han ikke er fornøyd med bare å sitte i landsstyret, sier Raja:

– Hvis dere har en kilde på det eller noen som står frem og sier det, får dere få frem det, da. Jeg har sagt meg all tydelighet og all klarhet at jeg har stilt meg til valgkomiteens disposisjon. Det har jeg gjort klart og jeg påtår meg de oppgavene de ønsker jeg skal påta meg med full iver.

– Kan du avvise at du har sagt det?

– Det jeg kan si til deg er at jeg har svart på i hvert fall 17 spørsmål fra deg, og alle de siste spørsmålene går i samme retning og det er ikke sånn at jeg avviser å svare på flere spørsmål, men nå må jeg gå på et annet møte. Som jeg sa da jeg kom ut, så hadde jeg tid tre-fire spørsmål, jeg tror vi i hvert fall rakk 10-12, sier Raja.

Vil ikke utelukke noe

Da Guri Melby for ni dager siden sa til TV 2 at hun stiller seg til disposjon, sa Raja i en kommentar at han hadde «anmodet samtlige om å eventuelt meddele hva de har på hjerte om posisjoner i partiet til valgkomiteen, og ikke ta det gjennom media. Det står jeg fortsatt på.»

– Jeg har sett at alle andre har klargjort sitt syn og det har vært mange medier som har vært på meg for å få klargjort hva jeg har meddelt valgkomiteen, sier Raja nå.

– Det var greit å offentliggjøre at jeg har stilt meg til disposisjon.

– Betyr det at du ønsker deg inn i ledertrioen?

– Det betyr at jeg overlater dette spørsmålet til valgkomiteen. Jeg tror det er lurt å gjøre at alle politikere som er interessert i å bidra for Venstre at hvis valgkomiteen stiller dem et spørsmål, så stiller man seg til deres disposisjon. Så er det viktig at man verken stiller noen krav og viktig at man ikke utelukker noe. Vi må dem gjøre jobben de er satt til å gjøre og jeg har full tillit til at de vil gjøre det på en ordentlig måte.

– Men ønsker du deg inn?

– Det som er viktig for meg er at de skal få ro til å gjøre den jobben de er satt til å gjøre. Så er det vår jobb som politikere å stille oss til disposjon til ulike verv de måtte trenge oss i. Det har jeg gjort, så har jeg ingen krav til valgkomiteen så utelukker jeg heller ikke noe.

SE VIDEO: Det er ikke første gang det er lederstrid i Venstre – se den legendariske talen til Olaf Thommessen om «fuglen og bæsjen»:

Utfordrer ikke Skei Grande

Samtidig får TV 2 opplyst at Raja internt har gitt uttrykk for at han ikke vil utfordre Skei Grande om hun blir innstilt til gjenvalg.

TV 2 er kjent med at han til støttespillere skal ha sagt at han ikke vil at de skal peke på han som utfordrer til Skei Grande, men som en kandidat til ledertrioen.

På spørsmål om han ønsker at Skei Grande fortsetter, sier han:

– Jeg håper Trine Skei Grande fortsetter som partileder, så lenge hun ønsker det. Og jeg har sagt at så lenge trine vil fortsette, så kommer jeg til å støtte henne i det og gjør det også i fortsettelsen.

– Mener du hun gjør en god jobb som partileder?

– Jeg tror det er viktig at vi stiller opp for lederne vi har. Trine har stått på for partiet og bidratt til at vi har kommet over sperregrensen flere ganger. Jeg jobber tett sammen med Trine og det kommer jeg til å gjøre også i fortsettelsen. Utover det har denne jobben blitt overlatt til valgkomiteen, sier Raja.