AMS-NEKT: Hanne Varildbakken har fått til anskaffelse av lamper som går på parafin, solceller og batteri for å ha lys i huset om kveldene. Foto: Lars Fogelstrand/Glåmdalen
AMS-NEKT: Hanne Varildbakken har fått til anskaffelse av lamper som går på parafin, solceller og batteri for å ha lys i huset om kveldene. Foto: Lars Fogelstrand/Glåmdalen

Hanne (62) har levd uten strøm i fire måneder

Hanne Varildbakken sa nei da nettselskapet ville installere automatisk strømmåler hjemme hos henne. Nå har hun vært strømløs siden 18. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varildbakken sier det har gått greit å leve uten strøm, men understreker at det ikke er slik hun ønsker å ha det.

– Jeg vil gjerne ha strøm. Det er AMS-måleren jeg ikke vil ha, sier Varildbakken til TV 2.

Det er et krav at alle strømkunder i Norge skal ha en automatisk strømmåler (AMS). Fristen for å installere slike målere var i utgangspunktet 1. januar 2019. Målerne gir forbruker og nettselskap nøyaktig informasjon om forbruket.

Men innføringen av AMS-målere har ikke skjedd uten motstand. Flere har nektet nettselskapet å installere nye målere.

I ytterste konsekvens kan strømmen bli stengt hos kunder som nekter. Det var det som skjedde i Varildbakkens rekkehusleilighet i Kongsvinger 18. juni.

– Jeg er bekymret både på grunn av strålingen fra måleren og fordi den lagrer data om strømforbruket, sier Varildbakken.

Det var avisen Glåmdalen som først omtalte saken.

Ble dårlig

62-åringen forteller at hun ble dårlig og sengeliggende i nesten to måneder da naboene fikk slike målere. Hun sier at hun er blitt overfølsom for stråling og har blant sluttet å bruke wifi. Å ha en strømmåler med sender i hjemmet er uaktuelt for Varildbakken.

I Hedmark og Oppland har 22 Eidsiva-kunder fått kuttet strømmen på grunn av motstand mot de nye strømmålerne, skriver Glåmdalen.

62-åringen går nå en mørk og kald årstid i møte – uten strøm i stikkontakten. Vedfyring og en gassovn sørger for varme i huset. Hun varmer vann på gasskokeplater og har en hyttedusj som fungerer bra. Mobiltelefonen lader hun i bilen, og nå har hun gått til anskaffelse av oppladbare batterier som trolig kan få liv i TV'en.

– Nå var ikke jeg noen veldig ivrig TV-titter fra før, så det går greit. Men vaskemaskinen og oppvaskmaskinen får jeg ikke brukt, sier 62-åringen.

Kan få fritak

NVE har ikke noe tall på hvor mange som har fått stengt strømmen på landsbasis, opplyser seksjonssjef Guro Grøtterud i NVE. Hun forklarer at AMS er et viktig ledd i moderniseringen av kraftsystemet.

– For forbrukeren åpner dette blant annet muligheter for en mer økonomisk styring av eget forbruk, og for salg av egenproduksjon. For nettselskapet gir informasjonen mulighet til å drifte nettet på en mer optimal måte – noe som på sikt vil bidra til en lavere nettleie for kundene, skriver Grøtterud i en epost til TV 2.

– Kan folk få fritak fra å installere slike målere? Hva er i så fall gyldig grunn?

– I utgangspunktet skal målerne installeres i alle målepunkt. Enkelte kunder har fått en attest fra lege eller psykolog på at de ikke skal ha en slik måler, og i disse tilfellene skal nettselskapet demontere eller deaktivere kommunikasjonsmodulen, slik at måleren ikke sender eller mottar signaler.

Flere risikerer å miste strømmen

Hanne Varildbakken ønsker imidlertid ikke en AMS-måler selv uten kommunikasjonsmodul. Hun stoler ikke på at det ikke lagres opplysninger om hennes forbruksmønster som kan hentes ut av nettselskapet under avlesing av måleren.

– Der vi har stengt strømmen, er det kundens eget valg etter at vi har sendt ut flere varsler over lang tid, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Gregersen i Eidsiva Nett til Glåmdalen.

– Skulle det være fare for liv og helse, må kunden ta kontakt slik at vi kan finne en løsning, fortsetter Gregersen, som ikke ønsker å kommentere enkeltkunder.

Hun sier at ytterligere ti kunder i Hedmark og Oppland står i fare for å miste strømmen etter at de har nektet å installere ny strømmåler.

Ønsker ikke måler

Hanne Varildbakken vurderer nå å flytte til et hus på landet hvor en generator gjør henne selvberget med strøm.

– Jeg føler at en slik måler er en invasjon av privatlivet, sier hun.

Ifølge norske myndigheter er strålingen fra AMS-målere så lav at det ikke utgjør noen helsefare. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet fastslo i januar 2018 at strålingen ligger under en tusendel av grenseverdiene for stråling fra radiosendere.

Mange opplever likevel plager som de knytter til stråling, og 7200 kunder har fått fritak fra å installere automatiske målere. Det viser den siste oversikten fra NVE. Alle disse har levert attest fra lege eller psykolog.

– Ikke farlig

Flere land har gjennomført tiltak for å bedre situasjonen til de som mener de lider av el-sensitivitet. Den offentlige franske organisasjonen for mat, miljø, arbeidsmiljø og sikkerhet, erklærte i mars 2018 at symptomene de som hevder å lide av el-sensitivitet plages av, er ekte og en del av livet til de som lider av det.

Guro Grøtterud i NVE viser til at tester som er gjort av målerne, ikke gir grunnlag for å hevde at strålingen kan utgjøre noen helsefare.

– Både Direktoratet for Stråling og Atomsikkerhet og Helsedirektoratet er klare på at strålingen i forbindelse med målernes kommunikasjon ikke er farlig. DSA har også utført målinger som bekrefter dette, skriver Grøtterud i en epost til TV 2.