VOLDSBØLGE: Hovedstaden har i løpet av helgen blitt preget av en rekke voldsepisoder. Flere av hendelsene later til å være uprovoserte.
VOLDSBØLGE: Hovedstaden har i løpet av helgen blitt preget av en rekke voldsepisoder. Flere av hendelsene later til å være uprovoserte. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

leder av politiforeningen:

– Det er politiet som skal eie gata, ikke kriminelle ungdomsgjenger

Etter en helg preget av vold i hovedstaden, roper politiet nå varsku om manglende ressurser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble hovedstaden rammet av en rekke voldshendelser. Politiet opplyser at elleve av disse later til å ha vært uprovosert.

Kristin Aga, leder i Politiforeningen sier at hennes medlemmer merker godt på kroppen at de har blitt færre politifolk ute i gatene.

– Siden politireformen trådte i kraft har vi gått ned 100 polititjenestemenn i Oslos gater. Når vi møter ungdomsgjenger er vi for få folk. Det gjør noe med klimaet, og hvem som eier gata. Det skal være politiet, ikke kriminelle ungdomsgjenger, sier Aga.

– Yrkesstoltheten forsvinner

Hun får stadig vekk meldinger fra politibetjenter som er bekymret over hvordan de skal løse samfunnsoppdraget sitt.

– Politibetjenter gir tilbakemelding om at de ikke får fullført oppdragene sine. Mange politihjerter blør fordi de ikke får gjort jobben sin godt nok, og man opplever at yrkesstoltheten er i ferd med å forsvinne, sier Aga.

Listen under er en oversikt over de 11 sakene fra helgen som i utgangspunktet fremsto som uprovoserte voldshendelser.

1. Natt til fredag ble en mann i slutten av 20-årene utsatt for kroppskrenkelse inne på et utested på Majorstuen. En mann i tidlig 20-årene er pågrepet.

2. Fredag kveld ble en mann i tidlig 20-årene utsatt for kroppskrenkelse i nærheten av Majorstuen. En gutt under 18 år har status som mistenkt.

3. Fredag kveld ble en mann i midten av 30-årene utsatt for kroppskrenkelse av 4-5 ukjente gjerningspersoner i sentrum, og deretter ranet. Ingen er pågrepet.

4. Natt til lørdag ble en mann i slutten av 20-årene utsatt for kroppsskade i sentrum av fire ukjente gjerningspersoner. Ingen er pågrepet.

5. Natt til lørdag ble en mann i slutten av 20-årene utsatt for kroppskrenkelse i sentrum. En mann i slutten av 20-årene er pågrepet. I tillegg kan det har vært ytterligere en eller to ukjente gjerningspersoner.

6. Natt til lørdag ble mann i tidlig 30-årene utsatt for kroppsskade i sentrum. En mann i slutten av 20-årene pågrepet. Ble senere løslatt.

7. Natt til lørdag ble en kvinne tidlig i 20-årene utsatt for antatt ran, og kroppskrenkelse, på Grønland. En mann tidlig i 30-årene pågrepet. Er begjært varetektsfengslet.

8. Natt til søndag ble 2 menn i slutten av 20-årene, og en kvinne i midten av 20-årene utsatt for kroppsskade og kroppskrenkelse i sentrum. 6 menn i begynnelsen av 20-årene er pågrepet.

9. Natt til søndag ble en mann tidlig 40-årene utsatt for kroppsskade på Romsås. Politiet lette etter 4-6 ukjente gjerningspersoner. Ingen er pågrepet.

10. Natt til søndag ble en mann i midten av 20-årene utsatt for kroppskrenkelse på Majorstuen. 5 gutter under 18 år pågrepet. Sitter fortsatt i arrest og skal avhøres i løpet av dagen.

11. Natt til søndag ble en mann i midten av 20-årene utsatt for kroppskrenkelse i sentrum. Flere ukjente gjerningspersoner. Politiet har ingen mistenkte i saken.

– Lett å ødelegge tilliten

Håvard Stamsø-Ellingsen er leder for Oslo Rødekors' Fellesverket sentrum, det største aktivitetshuset for ungdom i Oslo sentrum. Han sier til TV 2 at det kreves mye ressurser i utsatte områder i hovedstaden.

– Politiet må ha en agenda om å skape trygghet før det smeller, men det har de rasert med nærpolitireformen. Det er kjempelett å ødelegge tilliten og veldig vanskelig å bygge den opp igjen, sier han.

Stamsø-Ellingsen sier at dette blant annet vises ved at det er en økning i vold mot tjenestemenn.

– Disse ungdommene har generelt liten tillit til voksne i samfunnet og da selvfølgelig også politiet, som er dem de møter ute på gaten, sier han.

Bekymret for utviklingen

Stamsø-Ellingsen er opptatt av å se på utviklingen over tid, fremfor å se på kortsiktige løsninger. Han trekker blant annet frem en sterk økning i voldsutvikling blant 15-17-åringer, noe Røde Kors er bekymret for.

– I tillegg ser man at Oslo-skolen rapporterer om en kraftig økning av vold elever imellom og vold som er rettet mot lærere. Det har også vært skrevet om vold på fotballbanen. Vi ser altså en tydelig tendens om at det er en veldig uheldig utvikling av voldsbruk blant unge, sier han.

Han understreker at man ikke kan se på dette i korte trekk, men at volden må ses i sammenheng med fattigdomsproblematikk og at Oslo er en delt by der forskjellene blir stadig større.

– Forebygging er nøkkelen og da må vi ha et perspektiv på minst fem år for å endre disse områdene. Noen må gjøre en jobb på kort sikt, som er rettet mot de som er mest utsatt, både de som utøver vold og de som bor i områdene og føler seg utrygge, sier han.

– Ingen unnskyldnig

Både politi, byrådet i Oslo og regjeringen med justisminister Jøran Kallmyr i spissen, sier de følger tett med på de mange voldsepisodene som har vært i løpet av helgen.

– Dette har vært en helg med unormalt mange voldsepisoder, og det er helt uakseptabelt. Jeg er glad for at politiet er i gang med å arrestere de som står bak, for det er viktig at dette får reaksjoner, sier justisminister Jøran Kallmyr til TV 2.

Justisminister Jøran Kallmyr.
Justisminister Jøran Kallmyr. Foto: TV 2

I flere av episodene som har forekommet i helgen var gjerningspersonene under 18 år. Justisministeren mener det ikke finnes unnskyldninger for at unge mennesker utfører slik vold.

– Dette er ungdommer som har fått alle mulige sjanser. Sammenlignet med andre barn, er de kanskje blant de mest privilegerte barna i verden. De får gratis utdannelse, massevis av ungdomstilbud, de har tilgang til idrettslag og får til og med finansiert idrettsutstyr, sier Kallmyr og fortsetter:

– Det er ingen unnskyldning for å begå kriminalitet at de kjeder seg.

– Skaper kvalm

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er opptatt av å ikke skjære alle ungdommer over en kam.

– De aller fleste ungdommene i Oslo oppfører seg bra, og er en naturlig og viktig del av sitt nærmiljø og samfunn. Dette er snakk om en liten gruppe som skaper kvalm, sier Johansen til TV 2.

Han mener det er viktig å statuere et eksempel og at det blir slått hardt ned på voldsepisodene fra helgen.

– Kommune og politi kan gjøre en del, men det viktigste for de mindreårige er at foreldrene vet hva ungdommene holder på med, at de følger med og at de kan sanksjonere, sier byrådslederen.