MØTTE PRESSEN: Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP) møter byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MØTTE PRESSEN: Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP) møter byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Johansen med tydelig beskjed til Oslo-foreldre

Politiet har registrert elleve voldshendelser, som ser ut til å ha vært uprovoserte, i Oslo i helgen. Raymond Johansen (Ap) ber foreldre være flinkere til å passe på barna sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) og Oslos politimester Beate Gangås informerte pressen om situasjonen etter å ha møttes mandag.

Da kom Raymond Johansen med en tydelig melding til familiene til ungdommen som begår volden.

– Jeg vil appellere veldig sterkt til familiene. Det hører ingen sted hjemme at familier ikke vet hva guttungen på 14-15 år driver med, sier han.

Johansen understreker at også det offentlige har sin del av ansvaret.

– Kommunen har sitt ansvar for det forebyggende, politiet har et ansvar når det gjelder patruljering og å slå ned på kriminalitet og så har familiene også et ansvar. Jeg synes dette er en anledning til å snakke om det, sier byrådslederen.

– Det aller viktigste for de mindreårige er at de vet at familien er der, at de vet hva ungene sine faktisk driver med og kan følge opp og sanksjonere, sier han til TV 2.

– Uakseptabelt

Mandag opplyste politiet at de har registrert elleve voldshendelser gjennom helgen, som har fremstått som uprovoserte. Justisminister Jøran Kallmyr kaller helgens hendelser «helt uakseptable».

– Vi kjenner også til at mange forsøker å høyne sin sosiale status internt i miljøet ved å utøve slik vold, sier han og fortsetter:

– Dette er ting vi er nødt til å bekjempe og vi er nødt til å bekjempe det sammen.

Justisministeren understreker at dette er én helg og at man er vant til at «dette kan gå i bølger».

– Vi forventer jo ikke noe sånt neste helg, men vi følger meget nøye med på situasjonen.

Oslos politimester Beate Gangås og byrådsleder Raymond Johansen.
Oslos politimester Beate Gangås og byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Bekymret for spredning

Justisministeren understreker at Oslo politiet skal ha ressurser til å håndtere slike situasjoner.

– Det er betydelige forebyggende ressurser i Oslo-politiet som jobber aktivt for å motvirke dette nå, i tillegg til forebyggende ressurser i Oslo kommune, sier han.

Samtidig understreker han at han er bekymret for at volden skal spre seg til andre byer, spesielt med tanke på at volden spres på sosiale medier.

– Det er en internasjonal trend at man bruker det til å tøffe seg. Og det er så klart en bekymring, for det kommer også inn meldinger fra andre byer fra bekymrede lokale politikere, blant annet i Drammen, at det også der foregår blind vold.

Dette poengterer også Raymond Johansen.

– Det er viktig for oss alle på hver side av kameraene, at veldig mange søker status. Det faktum at vi står her og frykter dem, er med på å gi næring til deler av miljøet. De legger ut at de har slått, at de har sparket, og blir helter i sitt miljø, sier byrådslederen og fortsetter:

– Det er ikke et forsøk på å hindre at media skriver om det eller at vi uttaler oss om det, men det er en viktig del av hele bildet som er viktig å ta med i betraktning.

Utfordringer

Politimester i Oslo Beate Gangås sier at politiet får problemer med kapasiteten når det skjer så mye på en gang, som det gjorde i helgen.

– Det er det ikke tvil om. Oslo politidistrikt har mange viktige oppgaver og jeg er opptatt av at vi skal klare å dimensjonere patruljevirksomheten godt, og er selvfølgelig også villig til å se på om vi har funnet den rette balansen, sier hun.

Politimesteren er tydelig på at Oslo politidistrikt har utfordringer når det gjelder patruljetjenesten og at de «må ha flere ressurser på».