En demonstrant sender en tåregassbeholder i retur til politiet under sammenstøt i Santiago søndag. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix.
En demonstrant sender en tåregassbeholder i retur til politiet under sammenstøt i Santiago søndag. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix.

Myndighetene utvider portforbudet i Chile

For andre kveld på rad innføres portforbud i Chiles hovedstad Santiago, og portforbudet utvides til flere byer etter voldsomme demonstrasjoner de siste dagene.

Portforbudet varer fra klokka 19 søndag kveld til sola står opp mandag morgen. Nærmere 10.000 soldater er utplassert i gatene, blant annet for å håndheve portforbudet.

– Folk bør være rolige og holde seg hjemme, sier forsvarssjef Javier Iturriaga.

Søndag var demonstranter nok en gang samlet i Santiagos gater, etter en natt hvor uroen krevde i alt sju menneskeliv.

Samme dag ble det også erklært unntakstilstand nord og sør i landet.

Det er innført portforbud i byene Valparaíso, Temuco, Punto Arenas, Concepcion, Coquimbo og Rancagua, ifølge regjeringen i landet.

Frustrasjon

Opptøyene startet fredag etter studentledede protester som ble utløst av en økning i prisen på metrobilletter. Demonstrasjonene har etter hvert gått over til å være uttrykk for økende frustrasjon over andre sosiale og økonomiske problemer.

President Sebastián Piñera svarte på de voldsomme opptøyene fredag med å innføre en to uker lang unntakstilstand. Dermed patruljerer soldater i Santiagos gater for første gang siden general Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Lørdag kunngjorde myndighetene at prishoppet utsettes, men demonstrasjonene fortsatte. Blant annet er mange misfornøyde med høyere priser på helse- og tjenestetilbud, lavere pensjoner og økte forskjeller.

Soldater i gatene

Piñera har erkjent at folk i gatene har «gode grunner» til å demonstrere, men har bedt dem om å være fredelige.

Flere mennesker er døde etter branner og plyndringer i Chile. Brannmannskaper har funnet fem døde etter at en klesfabrikk ble plyndret under opptøyene.

Lørdag omkom to personer i et supermarked i Santiago, der det også ble meldt at folk plyndret og satte fyr på butikker i morgentimene. Med de siste fem omkomne er antall døde i opptøyene i helgen oppe i sju personer.

Opptøyene har ført til store materielle ødeleggelser.

(©NTB)