«Sikkerhetssituasjonen i Irak er ustabil. Det er stor fare for terror». Slik begynner Utenriksdepartementet sitt reiseråd om Irak til norske borgere. Konklusjonen er at alle reiser frarådes.
Reiserådet fortsetter slik:
«Terroraksjoner i form av bombeangrep og væpnede angrep forekommer relativt ofte».
Besøker norske styrker
Statsministeren sier sikkerhetssituasjonen er krevende, men mener sikkerheten for hennes besøk er ivaretatt.
– Trusselnivået er selvsagt noe vi vurderer, men vi opplever at risikoen med det programmet jeg har er minimert så mye at det er i orden, sier Solberg.
– Irak er et av verdens farligste land, blir du litt nervøs?
– Nei, jeg har valgt å ikke være det. Jeg tenker at noen andre får være nervøs på mine vegne. Jeg er sikker på at sikkerheten min ivaretas av de som er satt til det.
Enormt sikkerhetsoppbud ventet på statsministeren. Hele motorveien fra flyplassen til sentrum er stengt ned for å slippe frem kortesjen med 14 pansrede kjøretøy og egen ambulanse.
Solberg legger til at besøket kom i stand etter invitasjon fra den irakiske statsministeren Adel Abdul Mahdi.
– Vi ønsker å høre hvordan Irak opplever utviklingen for øyeblikket. De er midt i et konfliktområde med både utfordringer i eget land, men også utfordringer som naboland til Syria, der hvor Tyrkia nå går inn, sier Solberg.
Hun understreker at det er like viktig å besøke de norske styrkene i Anbar-provinsen.
– Jeg ser frem til å høre hvordan de har det. Det er veldig viktig å høre hvordan deres situasjon er, sier Solberg.
– Kjernen i et demokratisk samfunn
Under en pressekonferanse med den irakiske statsministeren, Adel Abdul Mahdi, pekte Solberg på viktigheten av å verne om fredelige demonstrasjoner.
– Jeg har understreket at det er viktig å verne om retten til fredelige demonstrasjoner, og jeg har forstått det slik at dette også er den irakiske regjeringens posisjon, uttalte hun under pressekonferansen.
Videre beskrev Solberg retten til å demonstrere som kjernen i et demokratisk samfunn.
– Retten til å demonstrere er kjernen i et demokratisk samfunn, og Norge ønsker etableringen av en granskingskommisjon velkommen, sier Solberg, og viser til kommisjonen som skal undersøke bruken av vold under de nylige demonstrasjonene.
Statsoverhodene diskutere også konflikten i Syria og kampen mot IS, samt Norges rolle i konfliktene.