UNDERSØKELSE: Norsk ungdom er storforbrukere av smertestillende medisin som Ibux og Paracet. Foto: Ronnie Baraldsnes, TV 2
UNDERSØKELSE: Norsk ungdom er storforbrukere av smertestillende medisin som Ibux og Paracet. Foto: Ronnie Baraldsnes, TV 2

Rystende tall om norske tenåringer

I den store UngData-undersøkelsen går det frem at hver femte norske tenåring bruker smertestillende piller en eller flere ganger i uken. Ti prosent gjør det hver eneste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er redd for at vi er veldig på søken etter lettvinte løsninger.

Dette sier forsker ved OsloMet, Siv Skarstein. Hun har tidligere skrevet doktorgrad om ungdom og smertemedisin, og har nå ansvaret for dette feltet i den store UngData-undersøkelsen.

Dramatisk økning

Siden slike medikamenter ble lovlig solgt i butikkene i 2003, har salget eksplodert. Men det er neppe den eneste forklaringen på at forbruket, spesielt blant unge, har hatt en kraftig vekst.

– Også mengden av slike medisiner som leger skriver ut resepter på, har økt dramatisk, påpeker hun.

TV 2 Nyhetene treffer de tre 18-åringene Mats, Celina og Susanne. De bekrefter at medisinbruken blir sett på som normal i lokalmiljøet deres.

Fv. Mats, Susanne og Celina bekrefter at bruk av smertemedisin er vanlig. Foto: Ronnie Baraldsnes, TV 2
Fv. Mats, Susanne og Celina bekrefter at bruk av smertemedisin er vanlig. Foto: Ronnie Baraldsnes, TV 2

– Jeg får ofte vondt i magen hvis det er en prøve eller en presentasjon på skolen dagen etter, sier Celina Selmer.

– Det er jo blitt sånn at alle skal prestere best mulig, og tar Paracet eller Ibux for å unngå smertene og prøve å prestere best mulig, tilføyer Mats Pettersen.

Hver tiende bruker hver dag

UngData-undersøkelsen er den mest omfattende kartleggingen av unge nordmenns vaner og preferanser vi har. 304 000 ungdommer har fått spørsmål om en rekke temaer over tid, også om medisinbruk.

Det er her det kommer frem at opp mot 20 prosent av tenåringer, oppgir at de bruker smertestillende medikamenter en eller flere ganger i uken.

– Og så har vi en gruppe på om lag ti prosent, som bruker dette daglig, sier Skarstein.

Årsakene er mange, men også dette handler om «generasjon prestasjon».

Ensomhet

– De skal se bra ut, de skal mestre, de skal være vellykket. Og de forventningene, de kan sette seg i kroppen, sier forskeren, som har gjennomført en rekke intervjuer med ungdom om temaet.

Oversikten over geografiske områder der unge oppgir at de ofte blir plaget av ensomhet, er ofte sammenfallende med områder der mange oppgir å ha et høyt forbruk av smertestillende medikamenter.

– De sliter jo kanskje mye mer psykisk, sier Celina når vi forteller henne om tallene.

– Men hvorfor skulle det hjelpe å ta smertestillende?

– Jeg vet ikke, kanskje det får dem til å føle seg litt bedre på en eller annen måte, sier 18-åringen.

Blir vane som voksen

Undersøkelsen kan også brytes ned på kommuner, og i enkelte kommuner er det så mange som hver tredje ungdom som oppgir at de har et svært høyt forbruk av smertestillende medisiner som Ibux og Paracet. En av kommunene er nettopp Sande kommune.

– Det har jo med at folk føler det funker, og da er det bare å fortsette. Fordi de vet at det går over med å bruke smertestillende, sier Susanne Selmer, som sammen med Mats og Celina er elever ved Sande videregående skole.

– Forskere er redde for at dette er lettvinte løsninger man også tar med inn i voksenlivet?

– Hvis man har vondt et sted, er dette kanskje letteste utvei. Da blir det kanskje en vane i arbeidslivet også, sier Celina.

– Kan få alvorlige bivirkninger

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener overforbruk av smertestillende medikamenter hos ungdom kan føre til både psykiske og fysiske bivirkninger.

– Hvis du tar en paracet hver dag, har det egentlig ingen konsekvens. Men hvis du bruker mer, kan du få både alvorlige bivirkninger, men du kan også mer eller mindre bli avhengig av disse legemidlene. Du kan få noe som heter «medikamentoverforbrukshodepine». Har du brukt dette lenge, kan det faktisk utløse hodepine, sier Madsen til TV 2.

Han tror dette er en type problemstilling vi kommer til å se mer av i fremtiden.

– Ja, så klart. Vi lever i et konkurransesamfunn. Og det er klart at folk er redde for å henge etter. De er redde for å ikke gjøre det godt på prøven, de er redde for å få vondt i magen.

– Og da er det noen som dessverre faller av, fordi de kanskje ikke får den støtten de skal få hjemmefra, sier Madsen.