STRAFFEDØMT: Tidligere MC-medlem Michael Green ble i 2007 dømt for narkotikavirksomhet og besittelse av våpen. I ni år har han vært talsperson for en hjelpeorganisasjon for tidligere kriminelle.
STRAFFEDØMT: Tidligere MC-medlem Michael Green ble i 2007 dømt for narkotikavirksomhet og besittelse av våpen. I ni år har han vært talsperson for en hjelpeorganisasjon for tidligere kriminelle. Foto: Privat

Eks-kriminell: I samtale med politiet om Hagen-saken

Danske Michael Green (55), som nylig møtte Tom Hagen for å snakke om forsvinningen på Lørenskog, har vært hos politiet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Green, som er talsperson for organisasjonen Tidligere Bandemedlemmer (TBM), overfor TV 2.

Han ønsker imidlertid ikke å si noe om innholdet i samtalen med politiet.

Øst politidistrikt, som leder etterforskningen, ønsker ikke å kommentere saken.

Tidligere fredag skrev TV 2 om et møte som fant sted på kontoret til Tom Hagens bistandsadvokat Svein Holden for tre uker siden.

– Lang samtale

På møtet deltok Green, Holden, Hagen og en venn av Hagen. Ingen av dem ønsker å kommentere møtet overfor TV 2.

– Jeg har sett saken deres, men akkurat nå har jeg ikke noe å bidra med. Jeg har, etter deres sak i dag, hatt en lang samtale med politiet og vil bruke de neste dagene til å snakke med folkene i TBM. Deretter vil jeg vurdere om det kanskje er noe jeg vil uttale meg om, sier Green.

Han er tidligere medlem av ulike kriminelle MC-klubber i Danmark. Green ble i 2007 dømt til åtte års fengsel for narkotikavirksomhet og besittelse av våpen. I 2011 ble han prøveløslatt.

De siste ni årene har Green vært talsmann i organisasjonen Tidligere Bandemedlemmer (TBM).

Ifølge TBM er de en internasjonal organisasjon som hjelper personer ut av tunge kriminelle miljøer. De mener å ha et bredt kontaktnettverk i disse miljøene i flere europeiske land.

 • 9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere.
 • Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018, ifølge politiets opplysninger.
 • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
 • Politiet holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse.
 • Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.
 • 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.
 • 26. juni opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.
 • 6. august opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.
 • 28. august gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson og viste fram skotypen på en pressekonferanse.
 • 13. september blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.
 • 24. september opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.
 • 17. oktober går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.
 • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

Kilde: NTB

Politiet har hele tiden holdt det som en mulighet at forsvinningssaken kan ha internasjonale forgreininger.

Øst politidistrikt ønsker ikke å kommentere møtet som fant sted 24. september, der politiet ikke var representert.

Etter det TV 2 forstår, var politiet kjent med møtet før det fant sted.

Endret hovedteori

31. oktober er det ett år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog kommune utenfor Oslo. Hun er gift med Tom Hagen, som ifølge bladet Kapital har en formue på 1,9 milliarder kroner.

SAVNET: 31. oktober i fjor forsvant Anne-Elisabeth Hagen (innfelt) har hjemmet sitt på Lørenskog. Foto: Thomas Evensen / TV 2 / Privat
SAVNET: 31. oktober i fjor forsvant Anne-Elisabeth Hagen (innfelt) har hjemmet sitt på Lørenskog. Foto: Thomas Evensen / TV 2 / Privat

Først ti uker etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, gikk politiet offentlig ut med saken. Årsaken var et trusselbrev som Tom Hagen fant da han kom hjem fra jobb rundt lunsjtider 31. oktober.

Der stod det at kona ville bli drept dersom han kontaktet politiet eller pressen.

I brevet var det også et krav om ni millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen Monero.

Frem til 26. juni hadde politiet offentlig uttalt at saken ble etterforsket som en bortføring med økonomisk motiv. Siden har politiets hovedteori vært at Anne-Elisabeth Hagen ble drept, og at forsvinningen er fingert.

Senest i forrige uke uttalte Brøske til VG at politiet fremdeles har som mål å oppklare saken innen utgangen av året.

– Utviklingen i en etterforskning kan gå langsomt, men den kan raskt skifte takt og endre retning, så derfor sier vi at vi har ambisjoner om å finne en løsning på denne saken innen utgangen av året, sier politiinspektøren til TV 2 torsdag.

Strips og skoavtrykk

Gjennom etterforskningen har politiet holdt kortene tett til brystet. Nylig opplyste de imidlertid at de nå vet hvor papiret som trusselbrevet stod skrevet på, er solgt.

Inne i huset er det funnet et skosåleavtrykk som politiet mener er interessant. Etterforskningen har avdekket at skoen, som er av merket Sprox, trolig er i størrelse 45.

SKOAVTRYKK: Et avtrykk fra en sko av denne typen er funnet i boligen i Sloraveien.
SKOAVTRYKK: Et avtrykk fra en sko av denne typen er funnet i boligen i Sloraveien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skoen blir solgt på butikken Sparkjøp i Norge, men den selges også utenlands.

Videre er det funnet strips i leiligheten, som politiet mener er kjøpt på Biltema. Stripsene har vært til teknisk analyse, men politiinspektør Brøske vil ikke kommentere hvorvidt disse har gitt interessante resultater.

Brøske sier til TV 2 at politiet ikke utelukker at stripsen kan være plassert i boligen for å skape en dekkhistorie.

Det har ikke vært noen tegn til liv fra Anne-Elisabeth Hagen siden hun forsvant for snart et år siden.