FOLKEHAV: Store folkemasser demonstrerer i Barcelona fredag ettermiddag.
FOLKEHAV: Store folkemasser demonstrerer i Barcelona fredag ettermiddag. Foto: Albert Gea/REUTERS

Barcelonas gater fylles av demonstranter – protestene eskalerer

Samtidig som Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet, strømmer demonstranter til Barcelona. Protestene forventes å eskalere fredag.

Uavhengighetsprotestene i Catalonia har nå vart i fem dager, og det fryktes at demonstrasjonene vil eskalere fredag.

På onsdag startet fem protestmarsjer ulike steder i regionen, og hundretusenvis forventes å nå Barcelona fredag ettermiddag. Demonstrantene skal samles i byens sentrum klokken 17.

Bilder fra byen viser gater fulle av demonstranter, etter at tusenvis av arbeidere har gått ut i en generalstreik som lammer byen.

Tidligere president melder seg

Protestene startet mandag, da spanske myndigheter arresterte ni katalanske politikere. Fredag meldte den tidligere presidenten Carles Puidgemont seg for belgisk politi.

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont. Foto: AP / NTB scanpix
Catalonias tidligere president Carles Puigdemont. Foto: AP / NTB scanpix

Puigdemont flyktet i eksil for å slippe straffeforfølgelse etter den ulovlige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet som ble holdt i 2017.

Spanske myndigheter har tiltalt ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler og etterlyst ham internasjonalt.

Etter at spansk høyesterett tidligere i uka dømte tolv tidligere katalanske politikere til fengsel imellom 9 og 13 år, ble det utstedt en ny internasjonal arrestordre på Puigdemont.

Fredag troppet han sammen med sine advokater opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han fortsatt motsetter seg utlevering til hjemlandet.

Det er ikke kjent om han deretter ble pågrepet og varetektsfengslet.

Sperrer grenseoverganger

Samtidig som Puigdemont har meldt seg i Belgia, har katalanske separatister sperret to genseoverganger mellom Spania og Frankrike. Mens torsdagens demonstrasjoner startet fredelig, utviklet de seg etter hvert til voldsomme opptøyer.

ØDELEGGELSER: Et trafikklys har smeltet etter gatebranner påsatt av demonstrantene.
ØDELEGGELSER: Et trafikklys har smeltet etter gatebranner påsatt av demonstrantene. Foto: Jon Nazca/REUTERS

Hundrevis av demonstranter satte natt til fredag fyr på barrikader i den katalanske hovedstaden og kastet bensinbomber mot politiet, som skjøt med gummikuler.

De katalanske separatistene oppfordrer til generalstreik fredag i protest mot at spansk høyesterett tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til mellom 9 og 13 års fengsel for forsøk på å løsrive Catalonia.

En rekke bedrifter og tjenester har gått ut i streik for å delta i protestene.

Minst 96 mennesker er skadet i opptøyene, melder BBC.

Stenger veier og turistattraksjoner

I påvente av enorme protestmarsjeer fredag, har myndighetene har stengt flere veier i Barcelona. Flere titalls avganger ved flyplassen er innstilt som følge av demonstrasjoner.

OPPTØYER: Gatebranner har preget Barcelonas gater.
OPPTØYER: Gatebranner har preget Barcelonas gater. Foto: Lluis Gene/AFP

Kollektivtrafikken er også rammet, og når de fem demonstrasjonstogene etter planen møtes til en stor markering klokka 17, ventes det at hele byen langt på vei stanser opp.

Mens Spanias innenriksminister Fernando Grane-Marlaska sier det er trygt for turister å besøke Barcelona, ble katedralen La Sagrada Familia stengt på grunn av demonstrasjoner, opplyser en kilde til Reuters fredag.

STENGT: Det kjente landemerket Sagrada Familia er stengt som følge av opptøyene.
STENGT: Det kjente landemerket Sagrada Familia er stengt som følge av opptøyene. Foto: Josep Lago/AFP

På katedralens Twitter-konto meldes det at folk ikke lenger kan være sikre på å komme inn i bygningen ettersom en gruppe demonstranter sperrer inngangen.

– Vi håper situasjonen vil vende tilbake til det normale så fort som mulig, heter det i meldingen. La Sagrada Familia er en av Barcelonas mest populære turistattraksjoner.

Fredag ble det også kjent at storoppgjøret mellom Barcelona og Real Madrid blir utsatt som følge av uro i byen.

Også i den katalanske byen Girona demonstreres det fredag. Girona, som ligger like ved grensen til Frankrike, har stengt sentrum av byen og ansatte går ut i streik for å delta i protestene.

PROTESTER: Fem store demonstrasjonstog møtes i Barcelona fredag.
PROTESTER: Fem store demonstrasjonstog møtes i Barcelona fredag. Foto: AP Photo/Joan Mateu

Ny folkeavstemning

Catalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.

Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

Ifølge spansk høyesterett fikk de fredag en henvendelse fra belgisk påtalemyndighet med spørsmål om Carles Puigdemont har parlamentarisk immunitet som kan være til hinder for utlevering.

Svaret var, ifølge en kunngjøring fra spansk høyesterett, at den katalanske lederen ikke har noen slik immunitet.

Puigdemont ble rett nok valgt inn i EU-parlamentet i mai, men møtte aldri opp i Madrid for å bli tatt i ed, og han har derfor heller ikke kunnet tiltre som parlamentariker.

Fakta om Catalonia:

  • Catalonia ligger nordøst i Spania og har 7,5 millioner innbyggere. Regionen har sitt eget språk, katalansk, i tillegg til spansk, og den har en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.
  • Regionen har hatt stor grad av selvstyre og regnes som et av Spanias rikeste områder.
  • I en folkeavstemning i 2017 stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.
  • Den katalanske regionalforsamlingen vedtok 27. oktober 2017 en erklæring om uavhengighet fra Spania. Samme dag opphevet daværende statsminister Mariano Rajoy regionens selvstyre. Han avsatte de katalanske lederne og oppløste regionforsamlingen.
  • Catalonias avsatte president Carles Puigdemont og flere andre ledere ble siket for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Puigdemont valgte å dra i eksil.
  • Det ble holdt nyvalg i Catalonia i desember 2017, og sommeren året etter ble en ny regjering innsatt. Samtidig ble selvstyret i regionen gjenopprettet.
  • En rekke katalanske politikere ble fengslet og stilt for retten etter forsøket på å løsrive regionen fra Spania. I oktober 2019 ble ni tidligere politikere dømt til mellom 9 og 13 års fengsel i spansk høyesterett.