Trillingene rømte hjemmefra – 20 år senere har de klart det mange ikke trodde var mulig

En vinterkveld for 20 år siden rømte trillingene hjemmefra. I dag er Marius Thorvaldsen, mot alle odds, toppsjef i XXL. – Man kan nå langt selv med dårlige forutsetninger, forteller han.

En iskald vinterkveld for 20 år siden rømte de åtte år gamle trillingene hjemmefra. Siden har de bodd i fosterhjem.

Søndag fortalte Vårt lille land den utrolige historien om trillingene, som endte med å bo hos nabokvinnen Tone, i fosterhjem.

Det tok ti år før trillingene turte å rømme fra sitt eget hjem, og hos Tone fikk de både et nytt hjem og omsorg.

– For første gang kunne vi senke skuldrene, slappe av og kjenne en trygghet vi aldri har følt på. Vi fikk være barn igjen, sier Hanne Thorvaldsen.

I dag er Marius toppleder i XXL, Hanne er frisør og Lise jobber i skolen. Felles for trillingene er at alle ønsker å hjelpe mennesker med vanskelige utgangspunkt.

– Jeg er takknemlig. Det var mot alle odds det skulle gå bra. De hadde ingen forutsetninger for å få et godt voksenliv, forteller deres biologiske mor, Kristin Johansen, i Vårt lille land-dokumentaren om «Trillingene og nabokjerringa», som du kan se på TV 2 Sumo.

Bruker egne erfaringer

I dag jobber Marius Thorvaldsen (30) som salgssjef i XXL Norge og er bosatt på Jessheim med samboer og hund.

– XXL er tall og mennesker, men det er menneskene jeg setter høyest. Her har jeg mest å bidra med og kan bruke egne erfaringer, forteller han.

Tidligere hadde han også ansvaret for å hjelpe vanskeligstilte inn i bedriften.

– Jeg har møtt mange unge mennesker som har gjennomgått mye av det samme som meg. Mitt ønske er å få frem at man ikke nødvendigvis trenger utdannelse eller gode forutsetninger om man jobber hardt nok.

Marius forteller at han ikke er overasket over at alle søsknene i dag jobber tett på mennesker.

– Det ligger nok naturlig for oss. Dessuten har ikke alle hatt troa på oss. Det har blitt en motivasjon for meg å motbevise dette. Man blir nok litt hardhudet, forteller han.

– Vi har sett ting fra «den ande siden»

Lise Thorvaldsen er utdannet barne- og ungdomsarbeider og jobber i barneskolen. Hun forteller at yrkesvalget falt henne naturlig.

– Mitt ønske er å se barna og hjelpe dem på rett vei, forteller hun.

Videre forklarer Lise at hun prøver å benytte seg av egne erfaringer og mener dette fungerer som en styrke i yrket hennes.

– Jeg har en personlig kompetanse som ikke mange har. Vi har alle litt å bidra med fordi vi har sett ting fra «den andre siden». Det gir nok et annet perspektiv, forteller hun.

Hanne Thorvaldsen, den siste av trillingene, er i dag utdannet frisør. Også hennes hjerte banker for de vanskeligstilte og hun har blant annet klippet hjemløse før jul.

– Jeg er glad for den jeg har blitt og all den livserfaringen vi har fått. Jeg tror vi kan møte mennesker på en litt annen måte, sier Hanne.

Fra to- til fembarnsmor

Det var alenemoren Tone Grådahl som åpnet døra vinterkvelden for 20 år siden. Synet av de tre nabobarna kun iført støvler og nattøy gjorde at hun kontaktet barnevernet. Likevel forutså hun ikke telefonen som senere skulle dukke opp.

Kunne hun selv tenke seg å bli fostermor?

– Man kan jo ikke si nei til barn. De ønsket jo å bo her, forteller Grådahl i Vårt lille land-episoden.

Først flyttet Hanne og Lise inn, mens Marius bodde hos en kamerat. Senere flyttet han etter. Grådahl, som hadde to barn fra tidligere, var plutselig mor til fem.

– Man trenger ikke være kåret til «mother of the year» for å bli fostermor. Det disse barna trenger er et helt vanlig A4-liv, forklarer hun.

Grådahl mener de som vurderer å bli fosterforeldre ikke bør være redde for å ikke strekke til.

– Jeg hadde gjort det om igjen. Absolutt, sier Grådahl.

Dokumentaren «Trillingene og nabokjerringa» kan du se på TV 2 Sumo.