MØTESTED: Hos advokatfirmaet Hjort, der Tom Hagens bistandsadvokat jobber, møttes blant andre Hagen og eks-kriminelle Michael Green (innfelt) 24. september i år.
MØTESTED: Hos advokatfirmaet Hjort, der Tom Hagens bistandsadvokat jobber, møttes blant andre Hagen og eks-kriminelle Michael Green (innfelt) 24. september i år. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2 / Privat

Eks-kriminell i møte med Tom Hagen om forsvinningssaken

For tre uker siden tok Tom Hagen og hans advokat Svein Holden imot en representant for organisasjonen Tidligere Bandemedlemmer på Holdens kontor i Oslo sentrum.

Det over to timer lange møtet fant sted 24. september i år.

Til stede på møtet, som ble holdt på Holdens kontorer i Akersgata i Oslo, deltok Tom Hagen, en venn av Hagen, bistandsadvokat Holden og danske Michael Green.

Sistnevnte er tidligere medlem av ulike kriminelle MC-klubber i Danmark.

I 2007 ble han dømt til åtte års fengsel for narkotikavirksomhet og besittelse av våpen. Han ble prøveløslatt i 2011.

Tyst om møtet

De siste ni årene har Green vært talsmann i organisasjonen Tidligere Bandemedlemmer (TBM).

Ifølge TBM er de en internasjonal organisasjon som hjelper personer ut av tunge kriminelle miljøer. De mener å ha et bredt kontaktnettverk i disse miljøene i flere europeiske land.

Politiet har hele tiden holdt det som en mulighet at forsvinningssaken kan ha internasjonale forgreininger.

Michael Green ga i 2011 et intervju til TV 2 der han fortalte om fortiden sin.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden 31. oktober i fjor. Ingen har mottatt livstegn fra henne siden den gang.
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden 31. oktober i fjor. Ingen har mottatt livstegn fra henne siden den gang. Foto: Privat

Ingen av personene som deltok på møtet, ønsker å kommentere saken overfor TV 2.

Etter det TV 2 forstår, var politiet kjent med møtet før det fant sted.

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt, som leder etterforskningen, ønsker ikke å kommentere møtet, der politiet ikke var til stede.

– Hva tenker politiet om at det møtet fant sted?

– Jeg ønsker ikke å kommentere møtet du henviser til, og jeg må henvise til familiens bistandsadvokat, sier Brøske.

– Visste politiet om dette møtet?

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe mer rundt dette, sier han.

MØTTES HER: Advokatfirmaet Hjort holder til i syvende etasje i Akersgata 51 i Oslo. Der møttes Tom Hagen, en venn av Hagen, bistandsadvokat Svein Holden og danske Michael Green den 24. september. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
MØTTES HER: Advokatfirmaet Hjort holder til i syvende etasje i Akersgata 51 i Oslo. Der møttes Tom Hagen, en venn av Hagen, bistandsadvokat Svein Holden og danske Michael Green den 24. september. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Endret hovedteori

31. oktober er det ett år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog kommune utenfor Oslo. Hun er gift med Tom Hagen, som ifølge bladet Kapital har en formue på 1,9 milliarder kroner.

Først ti uker etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, gikk politiet offentlig ut med saken. Årsaken var et trusselbrev som Tom Hagen fant da han kom hjem fra jobb rundt lunsjtider 31. oktober.

Der stod det at kona ville bli drept dersom han kontaktet politiet eller pressen.

I brevet var det også et krav om ni millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen Monero.

INGEN KOMMENTAR: Politiinspektør Tommy Brøske ønsker ikke å kommentere møtet som fant sted 24. september. Foto: Magnus Braaten / TV 2
INGEN KOMMENTAR: Politiinspektør Tommy Brøske ønsker ikke å kommentere møtet som fant sted 24. september. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Frem til 26. juni hadde politiet offentlig uttalt at saken ble etterforsket som en bortføring med økonomisk motiv. Siden har politiets hovedteori vært at Anne-Elisabeth Hagen ble drept, og at forsvinningen er fingert.

Senest i forrige uke uttalte Brøske til VG at politiet fremdeles har som mål å oppklare saken innen utgangen av året.

– Utviklingen i en etterforskning kan gå langsomt, men den kan raskt skifte takt og endre retning, så derfor sier vi at vi har ambisjoner om å finne en løsning på denne saken innen utgangen av året, sier politiinspektøren til TV 2 torsdag.

Strips og skoavtrykk

Gjennom etterforskningen har politiet holdt kortene tett til brystet. Nylig opplyste de imidlertid at de nå vet hvor papiret som trusselbrevet stod skrevet på, er solgt.

Inne i huset er det funnet et skosåleavtrykk som politiet mener er interessant. Etterforskningen har avdekket at skoen, som er av merket Sprox, trolig er i størrelse 45.

Skoen blir solgt på butikken Sparkjøp i Norge, men den selges også utenlands.

SKOAVTRYKK: Et avtrykk fra en sko av denne typen er funnet i boligen i Sloraveien.
SKOAVTRYKK: Et avtrykk fra en sko av denne typen er funnet i boligen i Sloraveien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Videre er det funnet strips i leiligheten, som politiet mener er kjøpt på Biltema. Stripsene har vært til teknisk analyse, men politiinspektør Brøske vil ikke kommentere hvorvidt disse har gitt interessante resultater.

Brøske sier til TV 2 at politiet ikke utelukker at stripsen kan være plassert i boligen for å skape en dekkhistorie.

Det har ikke vært noen tegn til liv fra Anne-Elisabeth Hagen siden hun forsvant for snart et år siden.