TALE: Kongen var innom mange temaer under sin tale, men han startet med å slå av en vits om bompenger.
TALE: Kongen var innom mange temaer under sin tale, men han startet med å slå av en vits om bompenger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongen spøkte med bomstriden under stortingsmiddagen

Kongen slo av en vits om bompengestriden i sin tale under stortingsmiddagen da alle stortingsrepresentantene var samlet til den årlige gallamiddagen.

Tradisjon tro fremførte kongen sin tale under stortingsmiddagen som ble avholdt torsdag kveld på slottet.

Kongen gikk raskt inn på et tema som har engasjert mange det siste halvåret, nemlig bompengekonflikten.

– Det har vært mye snakk om bommer i høst. Jeg har nettopp kommet hjem fra VM i seiling, og der har vi også snakket om bommer. Den kan lett komme i full fart og treffe seileren i hodet. Det kan jo hende at noen av dere sitter igjen med følelsen av å ha opplevd noe lignende denne høsten, sier kongen.

Sykdom i kongefamilien

Det ble torsdag ettermiddag kjent at dronning Sonja og kronprinsesse Mette Marit ikke skulle delta på den høytidelige middagen på grunn av sykdom. Kongen poengterte fraværet i sin tale og hilste så masse fra dronningen og kronprinsessen.

Dronning Sonja har den siste tiden slitt med en infeksjon i de øvre luftveiene, og det er grunnen til at dronningen ikke hadde muligheten til å delta i gallamiddagen,

Kronprins Mette-Marit fikk i 2018 påvist lungesykdommen kronisk lungefibrose, og har i lengre tid slitt med varierende arbeidskapasitet grunnet dette.

Kronprinsessen har den siste uken deltatt på bokmessen i Frankfurt, og i den sammenheng har hun vært på reisefot sammen med kronprinsen. Hun måtte i likhet med dronning Sonja melde avbud under torsdagens stortingsmiddag.

REPRESENTANTENE: Kong Harald, kronprins Håkon og Prinsesse Astrid var kongefamiliens representanter under gallamiddagen for stortingsrepresentanter på Slottet.
REPRESENTANTENE: Kong Harald, kronprins Håkon og Prinsesse Astrid var kongefamiliens representanter under gallamiddagen for stortingsrepresentanter på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Debattklima

Kongen brukte også noe tid på å bemerke viktigheten av kommune- og fylkestingsvalget, men han bet seg merke i debattklimaet.

– Det kan dessverre, noen ganger, virke som om det motsatte brer om seg i samfunnet vårt. Vi leser og hører om både politiske ringrever og nye talenter som gir seg på grunn av trakassering. Dette er en alvorlig trussel mot vårt folkestyre, der alle skal kunne ha en stemme.

Men han fremmet også sin beundring over politikernes innsats.

– Det store arbeidet som politikere og politisk interesserte mennesker over hele landet legger ned, er imponerende. Dette må vi verne om og passe på. Vi trenger alle dem som kan, og som vil. Slik bevarer vi et levende demokrati.

Se kongens tale i videoen under:

Landet rundt

Kongen bemerket seg også engasjementet kongefamilien har opplevd landet rundt på sine reiser. kongen trakk frem de årlige fylkesturene der de har fått møte små og store samfunnsbyggere. Et besøk i i Askøy kommune gjorde ekstra inntrykk.

– Det gjør særlig inntrykk når vi møter mennesker der hele lokalsamfunn har blitt rammet. Slik Dronningen og jeg gjorde det på Askøy, der vi møtte berørte innbyggere som ikke hadde tilgang på rent drikkevann.

Kongen snakket også om kronprinsens besøk hos Al-Noor-moskeen i Bærum etter terrorforsøket der.

– Det var en sterk opplevelse for Kronprinsen da han møtte representanter fra Al-Noor-moskeen i Bærum, og fra det muslimske samfunnet – etter terrorangrepet. Slike dypt alvorlige hendelser viser – på ulike måter – sårbarheten i våre samfunn. Hvor avhengige vi er av hverandre. Og hvor viktig det er å ha kloke politikere som kan styre til alles beste.

DEKKET BORD: Det er i kveld duket til stortingsmiddag på slottet. Dette bilde er fra stortingsmiddagen i 2015.
DEKKET BORD: Det er i kveld duket til stortingsmiddag på slottet. Dette bilde er fra stortingsmiddagen i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Elg på menyen

Det er alltid knyttet stor spenning til hva som blir servert på tallerken under stortingsmiddagen på slottet. Tidligere har kongen kunnet by på selvskutt elg til hovedrett, med litt varierende tilbehør. I år stod også elgen fra Sikkilsdalen på menyen.

Først ut var dog norske østers og reker, som ble fulgt opp med posjert egg. Så kom altså elgen på bordet. Desserten var karamellisert butterdeig med multer fra Tamsøy.

Menyen består i følge kongehusets hjemmesider av retter der lokale ingredienser spiller hovedrollen.