Eksperter om Trumps brev:

– Lederskap som er hinsides fornuft

– ALDRI SETT NOE LIGNENDE: Retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal tror vil ville blitt sjokkerte om Erna Solberg sendte et slikt brev. Foto: Reuters/NTB scanpix
– ALDRI SETT NOE LIGNENDE: Retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal tror vil ville blitt sjokkerte om Erna Solberg sendte et slikt brev. Foto: Reuters/NTB scanpix
Brevet fra Det hvite hus ligner ikke på noe vi har sett tidligere, sier retorikk-ekspert.

– Ikke vær en tøffing. Ikke vær dum, skriver president Trump i et brev til president Erdogan.

Brevet er datert 9. oktober, samme dag som tyrkiske styrker innledet offensiven i Nord-Syria.

Både innholdet og språkbruken vekker stor oppsikt i USA. Brevet er blottet for diplomatiske vendinger og holdes i en tone som minner mye om det verden er blitt vant til gjennom Trumps Twitter-meldinger.

Brevet innledes med en utilslørt trussel.

«La oss bli enige om en god avtale! Du vil ikke være ansvarlig for å slakte tusenvis av folk, og jeg bil ikke være ansvarlig for å ødelegge den tyrkiske økonomien – men det vil jeg», skriver Trump.

Erdogan vil bli husket på en fordelaktig måte om han «får dette gjort på en riktig og human måte». Hvis ikke, vil han bli husket som en djevel, advarer Trump.

«Ikke vær en tøffing. Ikke vær dum! Jeg ringer deg senere», avslutter presidenten.

Trodde det var tull

Den demokratiske kongressrepresentanten Mike Quigley trodde først ikke det kunne være sant da han leste brevet.

– Jeg trodde faktisk det var tull, en spøk, at det ikke var mulig at dette kunne komme fra det ovale kontoret, sier Quigley til CNN.

– Det høres på alle måter ut som USAs president, i en slags glipp, har diktert på en sint måte det han tenkte på i det øyeblikket, fortsetter han.

Mike Levin, en annen demokratisk politiker som sitter i Representantenes hus, kaller brevet pinlig.

ADVARER: Brevet fra Trump til Erdogan er datert 9. oktober. Klikk for å forstørre bildet. The White House/Handout via Reuters
ADVARER: Brevet fra Trump til Erdogan er datert 9. oktober. Klikk for å forstørre bildet. The White House/Handout via Reuters

– Galskap, tvitrer den uavhengige kongressrepresentanten Justin Amash.

– Har blitt tilvent galskap

Kjell Terje Ringdal, retorikkekspert og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, kommer med et tankeeksperiment:

– Hadde Erna Solberg sendt et sånt brev til noen, ville vi blitt grunnsjokkert. Vi ville sagt at det går ikke an, det er lavmål. Men dette er vi blitt vant til, og det er det skumleste, sier Ringdal til TV 2.

– Som publikum er vi sakte blitt tilvent galskap siden 2016. Denne formen for diplomati ligner ikke på noe vi har sett tidligere, men det er akkurat som om sjokkeffekten nesten blir borte, nesten fordi det er dette vi hører og ser stadig oftere fra Trump. Det er et lederskap som er hinsides fornuft, sier Ringdal.

Hilmar Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, mener brevet ser ut som en lang Trump-tweet og at det ser ut til at det er han selv som har skrevet brevet.

– USA har nå en delvis dysfunksjonell statsledelse. Man har politikken og kommunikasjonen som går gjennom de offisielle kanalene, og så har man Trumps krumspring og Twitter-konto på den andre siden. Resultatet blir uforutsigbar og inkonsekvent politikk, og en forvirret og usikker omverden, mener Mjelde.

Det innebærer noe vesentlig nytt, påpeker Mjelde.

– USA har hatt andre uvørne presidenter før, som Andrew Jackson og Andrew Johnson. Men da var USA et mye mindre viktig land, og presidenten hadde ikke den globale mikrofonen han nå har.

Marsjerte ut fra møte

Det var Fox Business som først fikk tak i brevet. Brevet ble senere offentliggjort av Det hvite hus, på det som var en svært turbulent dag for Trump.

Først stemte et overveldende flertall i Representantenes hus for en resolusjon der Trumps tilbaketrekking av amerikanske styrker fra Nord-Syria fordømmes. 350 representanter stemte for, mens 64 stemte imot. Det betyr at et stort antall av Trumps partifeller også stemte for resolusjonen.

Deretter endte et møte mellom Trump og toppene i det demokratiske partiet i kaos. Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, avbrøt møtet etter at presidenten skal ha kalt Pelosi for en tredjerangs politiker.

– Han kunne ikke håndtere det, så han hadde et slags sammenbrudd (meltdown), sa Pelosi etter møtet. Hun refererte da til avstemningen tidligere samme dag.

– Jeg tror vi nå bør be for helsen hans, la hun til.

Ordkrig

Pressemedarbeider Stephanie Grisham i Det hvite hus hadde en ganske annen versjon av det som skjedde da møtet ble avbrutt. Ifølge Grisham var presidenten både fattet, faktaorientert og besluttsom. Demokratene hadde på sin side ingen intensjoner om å lytte eller diskutere viktige spørsmål vedrørende nasjonens sikkerhet, ifølge Grisham.

Trump twitret senere et bilde fra møtet der Pelosi står og rekker en finger mot presidenten. Bildet viser ifølge Trump at det var Pelosi som fikk et sammenbrudd.

Pelosis allierte sier at bildet tvert imot viser at Pelosi står opp mot presidentens mobbing, og Pelosi la selv bildet som bakgrunn på sin egen Twitter-konto.

Mange aktører

Tyrkia innledet sin militæroffensiv 9. oktober og forsøker å opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

Begrunnelsen er å holde syrisk-kurdisk milits på avstand, og Tyrkia ønsker også å sende millioner av syriske flyktninger tilbake til Syria og bosette dem i «sikkerhetssonen».

Svært mange amerikanske politikere oppfatter at USA sviktet kurderne gjennom å trekke tilbake USAs styrker i området. Kurderne har vært nære allierte av USA i bekjempelsen av IS i Syria.

Nå har kurderne fått hjelp av regjeringsstyrkene til Syrias president Assad for å kjempe mot tyrkiske styrker nord i landet. Også Russland har engasjert seg på Syrias side i konflikten.

– Ingen engler

Donald Trump sa onsdag at konflikten mellom Tyrkia og kurderne handler om områder som ikke har noe å gjøre med USA og at kurderne ikke er noen «engler».

– Det er mye sand de kan leke med, sa Trump i en presseseanse sammen med Italias president Sergio Mattarella, som var gjest i Det hvite hus onsdag.

Hilmar Mjelde vurderer det slik at amerikansk politikk stopper opp på grunn av riksrett og valgkamp.

– Legg til en internasjonal storkonflikt. USAs politiske system har ikke vært så hardt kjørt på 150 år. Trump lovet å få maskineriet i gang igjen i Washington DC. Men med sin stil og manglende parlamentariske erfaring, så har han forverret situasjonen, uttaler Mjelde.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook