Nadir Abla og hans familie flyktet fra Kina på grunn av politisk press mot uigurer i landet. Abla sier oppringningene ga ham angst.
Nadir Abla og hans familie flyktet fra Kina på grunn av politisk press mot uigurer i landet. Abla sier oppringningene ga ham angst. Foto: Aysun Yazici / TV 2

Blir utsatt for gjentatte oppringinger: – Det er Kinas måte å si: «Vi kan finne dere»

Uigurer i Norge blir oppringt av den kinesiske ambassaden. Ifølge Den norske Uigurkomiteen er dette en taktikk for å skremme og sensurere dem. Ambassaden nekter for oppringningene.

– Etter å ha blitt oppringt av den kinesiske ambassaden i Oslo, følte jeg meg veldig redd, sier en uigursk kvinne til TV 2, og spør:

– Hvordan finner den kinesiske ambassaden mitt telefonnummer, selv om det ikke finnes på nett?

Hemmelige leire

FNs rasediskrimineringskomité (CERD) fastslår i en rapport at én million uigurer holdes i hemmelige leirer i Xinjiang-provinsen i Kina.

Ifølge FN-ambassadør Kelly E. Currie, er uigurene under konstant og omfattende overvåkning via kameraer med ansiktsgjenkjennelse og mobiltelefon-skannere. I tillegg samler kinesiske myndigheter inn DNA i skjul under påskudd av «helsesjekker».

Det skaper stor frykt blant uigurer i Kina og fører til at mange velger å flykte.

Av den grunn bor det nesten 2.500 uigurer i Norge. Særlig de som har slektninger i Kina er veldig bekymret, og bekymringen har økt kraftig den siste tiden.

Uigurene TV 2 har kontakt med, hevder at den kinesiske ambassaden i Oslo ringte for å skremme dem. I samtalene blir de bedt om å oppgi navnet sitt og å møte opp personlig ved ambassaden for å hente et dokument.

– Kan bli torturert

Den uiguriske kvinnen TV 2 intervjuer, ønsker ikke å bruke sitt ekte navn, på grunn av familien som bor i Kina. Vi har valgt å kalle henne «Meryem».

Uigurer protesterer mot Kinas overvåkningskampanje som har sendt tusener av det uiguriske folk til de såkalte «konsentrasjonsleirene».. Foto: Privat
Uigurer protesterer mot Kinas overvåkningskampanje som har sendt tusener av det uiguriske folk til de såkalte «konsentrasjonsleirene».. Foto: Privat

Meryem har bodd i Norge i seks og et halvt år.

– Jeg har ikke snakket med familien min siden 2016. Hvis jeg ringer dem, kan de bli sendt til konsentrasjonsleirer og torturert. Av frykt velger jeg å tie, og jeg unngår å si noe de kinesiske myndighetene ikke liker, sier hun.

Fakta om uigurene

• Da Kina okkuperte Øst- Turkistan i 1949, byttet de navn på regionen til Xinjang. Området er Kinas største region, og dekker et område fire ganger så stort som Norge.

• Uigurene kommer fra Xinjiang-provinsen i nordvest Kina.

• Uigurer tilhører en muslimsk minoritet av tyrkisk avstamning.

• Kinesiske myndigheter anklages for omfattende undertrykking av uigurene.

Likevel ble hun oppringt fem ganger fra et norsk telefonnummer. Det var en automatisk oppringing som sa at hun har dokumenter i ambassaden som må hentes.

– Jeg har ikke noe kontakt med ambassaden i Norge og mangler ikke noe dokument. Jeg gjør heller ikke noe mot Kina, på grunn av bekymringer for familien min. Hvorfor ble jeg ringt? spør Meryem.

Hun sier hun har anmeldt saken til politiet i Bergen, og stiller et spørsmål til:

– Uigurer er veldig redd for Kina og deres overvåkningspolitikk, og oppringninger er først og fremst et signal på at jeg er blitt overvåket. Hvem følger med på uigurer i Norge? spør hun.

Han ble ringt opp 20 ganger

«Meryem» er ikke den eneste.

Nadir Abla er en av de som ble ringt 20 ganger på forskjellige tidspunkt.

22-åringen kom til Norge som flyktning i 2015. I dag studerer han i Bergen.

Han er aktivist og kjemper for uigurske rettigheter. Derfor ble han ikke overrasket da han også ble oppringt.

I samtalen ble han bedt om å dra til Oslo innen en gitt dato for å hente sine dokumenter.

– Ifølge instruksene i oppringningen må man trykke på fem for å snakke direkte med en person i ambassaden. Jeg kan kinesisk godt og spurte først, «Ringer du fra ambassaden?» Han sa: «Ja, Jeg ringer fra den kinesiske ambassaden i Norge». Etter at jeg spurte om navnet hans, ble telefonsamtalen brutt.

Nadir Abla har en video som viser oppringingen fra den kinesiske ambassaden. TV 2 har sjekket telefonnummeret som ringer, og det er registrert i telefonkatalogen til den kinesiske ambassaden i Oslo.

– Er redd

Ayse er også redd etter å ha blitt oppringt. Hun vil ikke gi sitt ekte navn på grunn av frykten sin, og vi valgte å kalle henne «Ayse» for å beskytte henne.

Hun kom til Norge som flyktning i 2003. Hun bor i Oslo og har tre barn.

– I Norge har jeg vært på demonstrasjoner mot Kina mange ganger. Jeg ble tatt bilder av, som ble visst til slektningene mine i Kina for å true dem med konsentrasjonsleirer. De ble fortalt at jeg burde stoppe å protestere mot Kina i Norge, men det gjorde jeg ikke.

Ayse hevder at hun på grunn av dette ble oppringt ti ganger fra den kinesiske ambassaden.

– Før oppringningene var jeg bekymret, men nå er jeg redd selv om jeg har norsk statsborgerskap.

Adiljan Abdurihim er sekretær i Den norske Uigurkomitéen. Han forteller at kinesiske myndigheter prøver å skremme uigurer i utlandet fra å drive politisk arbeid, blant annet ved å straffe familiemedlemmer i Kina.

Adiljan Abdurihim er sekretær i Den norske Uigurkomitéen. Foto: Privat
Adiljan Abdurihim er sekretær i Den norske Uigurkomitéen. Foto: Privat

Han sier mange i uigurer i vesten derfor har mottatt forstyrrende oppringninger fra de kinesiske ambassadene i forskjellige land. Og ifølge ham har de registrert slike hendelser også i Norge.

– Det har blitt meldt 20 slike hendelser men selvsagt er det tallet for de som turte å ta kontakt med oss. Tallet på de som har blitt kontaktet øker, sier Abdulrihim.

–Det kan være spioner blant uigurer

Han opplyser at oppringningene har økt frykten og den psykiske belastningen blant det uigurske miljøet i Norge.

– Kina stadig prøver ut ulike taktikker for å sette en sensur i utlandet med å gi signaler om at: «Vi kan finne dere».

Han hevder at det kan være spioner i Norge.

– Vi har mistanke at det kan være spioner blant uigurer, siden det var en som ble pågrepet i Sverige. Siden Kina har innført en ny lov om at hver kinesisk bedrift og kinesisk borger er forpliktet til å overlevere informasjon til staten, så er det lettere for kinesiske myndigheter å tvinge kinesere å utføre spionasje.

Adiljan Abdulrihim opplyser til TV 2 at den norske uigurkomiteen har skrevet en rapport om oppringningene og hatt et møte med PST.

PST har i en e-post til TV 2 sagt at de ikke ønsker å kommentere på saken.

Ambassaden nekter anklagene

TV 2 har også kontaktet den kinesiske ambassaden i Oslo. Ambassaden har nektet for å stå bak oppringningene og avviser anklagene. De kaller oppringningene for telefonsvindel.

Journalisten bak artikkelen, Aysun Yazici, er en journalist fra Tyrkia som lever i eksil i Norge. Hun er tilknyttet TV 2s utenriksavdeling.