HÅPEFULLE: Senator Bernie Sanders, tidligere visepresident Joe Biden og senator Elizabeth Warren er blant de tolv demokratene som kjemper om å bli partiets presidentkandidat i neste valg. Natt til onsdag møtes de til debatt i Ohio.
HÅPEFULLE: Senator Bernie Sanders, tidligere visepresident Joe Biden og senator Elizabeth Warren er blant de tolv demokratene som kjemper om å bli partiets presidentkandidat i neste valg. Natt til onsdag møtes de til debatt i Ohio. Foto: John Minchillo

Gikk rett i strupen på Trump under debatten

De demokratiske presidentkandidatene åpnet med å gå hardt ut mot president Trump under valgkampens fjerde debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag fant den fjerde demokratiske debatten så langt i valgkampen sted.

USA-kommentator Eirik Bergesen sier til TV 2 at det allerede at kappløpet allerede er i ferd med å dra seg til, til tross for at det fortsatt er en stund til valget i 2020.

– Det var tolv veldig kampklare debattanter. De blir stadig færre, en del av de som var der nå kommer ikke til å være der neste gang, sier han.

Bergesen sier at mye av debatten handler om at de som leder an i konkurransen om å bli demokratenes presidentkandidat, må prøve å unngå feil.

– De blir angrepet av de som ligger langt bak. Det er deres håp om å få mer støtte, de trenger rett og slett mer penger for å kunne være med videre, forklarer han.

– Vi ser at de stort sett klarer å unngå å gjøre de store feilene, men de peker seg kanskje heller ikke ut som noen man ser for seg som president ennå. Man ser kanskje ikke for seg ennå at noen av dem er den personen med den politikken som klarer å vippe Donald Trump av tronen.

Langet ut mot Trump

Bergesen poengterer også den pågående riksrettssaken mot presidenten, noe kandidatene benyttet sjansen til å snakke om allerede fra begynnelsen i debatten.

– Trump er den mest korrupte presidenten i landets historie. Vi har en president som gjør seg rik på å sitte i Det ovale kontor. Jeg ser frem til en rask og slagkraftig riksrettsprosess, sier senator Bernie Sanders like over klokken 02 norsk tid.

Også Elizabeth Warren kom med krass kritikk mot Trump.

– Donald Trump har brutt loven. Han gjorde det igjen i sommer, så i høst. Vi tok en ed om å forsvare grunnloven, og ingen er over loven, heller ikke presidenten, uttalte Elizabeth Warren under åpningen av demokratenes debatt natt til onsdag.

Tok igjen favoritten

Tidligere visepresident Joe Biden har lenge vært favoritt i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, men den siste tiden har senator Elizabeth Warren tatt igjen Bidens forsprang.

Ifølge de ferskeste tallene fra New York Times har Biden en oppslutning på 26 prosent, mens Warren ligger tre prosent bak. Bernie Sanders har en oppslutning på rundt 16 prosent.

Tirsdag uttalte postdoktor ved Universitetet i Bergen og USA-viter Hilmar Mjelde til TV 2 at de to kandidatene står ovenfor ulike utfordringer før kveldens debatt.

 • Joe Biden (76): Tidligere visepresident og senator Joe Biden er blant favorittene til å vinne demokratenes nominasjonsvalg. Biden har lang erfaring i det offentlige og anses av mange som en som evner å få til avtaler på tvers av partigrensene. Spørsmål om alder og sønnen Hunter Bidens forretninger i Ukraina kan bli en utfordring.
 • Elizabeth Warren (70): Senator for Massachusetts siden 2012 og tidligere jusprofessor ved Harvard University. Har lovet «store, struktruelle forandringer» om hun blir president, med økonomisk ulikhet som et av hennes fremste saker. Donald Trump ga henne kallenavnet «Pocahontas» etter hun fortalte om familiens tilknytning til Cherokee-indianerne.
 • Bernie Sanders (78): Etter å ha tapt nominasjonskampen for Hillary Clinton i 2016, stiller senatoren fra Vermont på nytt til valg. Sanders er en selverklært demokratisk sosialist og har flere ganger brukt skandinaviske velferdsmodeller som eksempler til etterfølgelse. Spørsmål om helseproblemer har blusset opp etter Sanders sitt hjerteinfarkt tidligere i oktober.
 • Pete Buttigieg (37): Borgermesteren i South Bend, Idiana vil være USAs yngste president gjennom tidene om han skulle vinne valget i 2020. «Mayor Pete» er en moderat kandidat, som fronter et budskap om «generasjonsforandring» i USA. Buttigieg er den første åpent homofile kandidaten som stiller som president og snakker flytende norsk.
 • Kamala Harris (54): Harris har gått fra å være statsadvokat i California til å bli senator i samme stat. Kan appellere til både liberale og moderate demokrater, samtidig som hun har hatt en tøff tone overfor Trump-administrasjonen. Har tidligere vært en krass kritiker av Joe Biden i debatter, uten at dette ga uttelling på meningsmålingene.
 • Andrew Yang (44): Yang har aldri hatt et offentlig verv tidligere, men har arbeidet innenfor teknologi i Silicon Valley. Yang har skaffet seg oppmerksomhet ved å love amerikanere en «universell standardinntekt» – en slags borgerlønnsordning som lover amerikanere 1000 dollar i måneden.
 • Beto O'Rourke (47): Ble for alvor kjent da han stilte til valg som senator i Texas i fjor. O'Rourke tapte knepent for forhåndsfavoritten Ted Cruz, men den tidligere kongressmannen har forsøkt å bygge videre på dette. Presidentkampanjen har ikke vært like rosenrød, og O'Rourke har fått kritikk for en rekke tidligere uttalelser, samt hans valg om å stille opp på forsiden av «Vanity Fair». I etterkant av masseskytingen i hjembyen El Paso har O'Rourke markert seg som en sterk våpenmotstander.
 • Cory Booker (50): Senatoren fra New Jersey har lenge vært omtalt som en potensiell presidentkandidat, og i år velger han også å stille. Ønsker å helbrede USA og det polariserte politiske klimaet som råder i Washington. Har uttalt at han ønsker å bekjempe ulikhet, blant annet ved å reformere amerikansk justispolitikk og kriminalomsorg. Booker er nominasjonskampens eneste ungkar.
 • Julian Castro (45): Castro var boligminister under Barack Obama, og ønsker nå å bli president selv. Som tidligere borgermester i San Antonio, Texas, har Castro erfaring med USAs innvandringspolitikk, og ønsker å endre denne fundamentalt. Castro har blant annet foreslått å avkriminalisere ulovlige grensekrysninger fra Mexico. Angrep Joe Biden for hans høye alder i en tidligere debatt, noe som ble dårlig mottatt fra velgere.
 • Amy Klobuchar (59): Har vært senator for Minnesota siden 2006, og er svært populær i hjemstaten. Klobuchar er en moderat kandidat, og ønsker å samarbeide på tvers av partilinjene. Hun markerte seg i Brett Kavanaughs høring, hvor hun gikk hardt ut mot høyesterettsdommeren.
 • Tom Steyer (62): Milliardæren fra New York ønsker å stille Trump for riksrett og bli kvitt penger i politikken. Steyer har aldri hatt et offentlig verv tidligere, men har opprettet en rekke politiske organisasjoner - deriblant Impeach Now. Har klimasaken høyt på listen over prioriteringer. Trump har tidligere kalt Steyer en «weirdo».
 • Tulsi Gabbard (38): Kongresskvinnen fra Hawaii har tidligere tjenestegjort i Irak-krigen, og er en høylytt krigsmotstander. Satser på utenrikspolitikk, med fredsbygging som et hovedmål. Har høstet sterk kritikk for å ha møtt Syrias president Bashar al-Assad i 2017, og har nylig insistert på at al-Assad ikke er USAs fiende.

Kilder: New York Times, Washington Post, CNN og FiveThrityEight.

– Biden må beholde kredibilitet som toppkandidat, mens Warren må erverve den. Bidens hovedbudskap er at han er den mest valgbare, men virker haltende og taper terreng på målingene, uttalte Mjelde.

Etter den første timen med debatt viser en oversikt New York Times har laget at Warren fikk tett på dobbelt så mye taletid som de fleste andre, inkludert Biden.

Underveis møtte Warren også mye kritikk fra rivalene sine.

Måtte svare om sønnen

Biden ble tidlig i debatten spurt om hans sønns tidligere rolle i Ukraina. CNN-anker Anderson Cooper stilte den tidligere visepresidenten til veggs om hvordan en han kan kritisere Trumps familie for å involvere seg i forretninger i utlandet, når hans egen sønn Hunter gjorde det samme.

– Sønnen min gjorde ikke noe galt, og det gjorde ikke jeg heller, responderte Biden.

– Min sønns uttalelser taler for seg selv, følger han opp, med referanse til et intervju Hunter Biden har gjort med ABC News.

Biden mener president Trump er ute etter han fordi han har den største sjansen for å slå ham i et valg.

– Jeg ville banket han som en tromme, følger han opp.

Kan felle et kandidatur

Ifølge New York Times kan en debatt som dette kjapt felle et kandidatur, og avisen drar frem situasjonen da daværende presidentkandidat Rick Perry ikke greide å huske en av de tre føderale byråene han ønsket å avskaffe som eskempel.

For å delta i debatten kreves det ifølge CNN at kandidatene har målt til minst to prosent oppslutning i fire separate meningsmålinger (som er godkjent av demokratenes hovedorganisasjon). I tillegg må en ha mottatt donasjoner fra minst 130.000 unike donorer, inkludert 400 donasjoner fra 20 forskjellige stater. Denne debatten var kandidaten Tom Steyers første presidentdebatt.

Debatten modereres av CNN-ankerne Anderson Cooper og Erin Burnett, samt New York Times-innenriksredaktør Marc Lacey.