FN: 190.000 drevet på flukt siden Tyrkia startet offensiven

Siden Tyrkia startet en større offensiv i Nord-Syria for en knapp uke siden, er 190.000 mennesker drevet på flukt, opplyser FN-organisasjonen IOM.

FLUKT: 190.000 mennesker drevet på flukt siden angrepene startet i Nord-Syria, opplyser FN-organisasjonen IOM. Foto: Delil Souleiman / AFP
FLUKT: 190.000 mennesker drevet på flukt siden angrepene startet i Nord-Syria, opplyser FN-organisasjonen IOM. Foto: Delil Souleiman / AFP

Tallet omfatter 70.000 barn, opplyste FNs barnefond, UNICEF, på en pressekonferanse i Genève tirsdag.

Samme dag meldte kurdiske myndigheter nordøst i Syria at alle utenlandske ikke-statlige hjelpeorganisasjoner har forlatt området. Opplysningen er ennå ikke bekreftet fra annet hold, men kommer dagen etter at organisasjonen Mercy Corps innstilte alle operasjoner i området og evakuerte utenlandske ansatte.

– Vi kan ikke operere effektivt med tunge granatangrep, stengte veier og med væpnede aktører som konstant endrer seg i området vi arbeider i, sier Made Ferguson, som er organisasjonens nestleder i Syria.

– Dette er en marerittlignende situasjon. Det er titusener av mennesker på flukt, og vi har ingen mulighet til å nå fram til dem, sier han.

Organisasjonen har operert i det nordøstlige Syria siden 2014, og har siden den tyrkiske offensiven startet i forrige uke, hjulpet til med å skaffe til veie rent vann.

Også FNs humanitære organisasjon OCHA har denne uken meldt at flere ansatte har vært nødt til å trekke seg tilbake og innstille arbeidet.

– FN og dets partnere er fortsatt ekstremt bekymret for sikkerheten til hundrevis av syriske ansatte, het det i uttalelsen fra OCHA.

En talsmann for Verdens matprogram (WFP) opplyste tirsdag at organisasjonen fortsetter å dele ut mat som før, tross visse sikkerhetsproblemer. Så langt er mat distribuert til 83.000 mennesker.

Også UNICEF, som opererer i leirer i Hasaka-provinsen, fortsetter innsatsen.

(©NTB)