TIL DISPOSISJON: Venstres Guri Melby på Venstres landsmøte fredag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TIL DISPOSISJON: Venstres Guri Melby på Venstres landsmøte fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

GURI MELBY:

Klar for topp-verv i Venstre

Venstres sentralstyremedlem Guri Melby stiller seg til disposisjon for valgkomiteen i partiet. Abid Raja sier til TV 2 at man ikke bør meddele hva man har på hjertet om posisjoner til media.

38-åringen fra Orkdal er ønsket som første nestleder av Unge Venstre. Tirsdag lanserte de Sveinung Rotevatn som ny leder etter Trine Skei Grande.

Har ikke svart

Sveinung Rotevatn har ennå ikke svart valgkomiteen i partiet på om han stiller seg til disposisjon for toppverv i partiet foran vårens landsmøte.

– Jeg vil svare innen fristen som er søndag, skriver Rotevatn i en melding til TV 2.

32-åringen er i dag statssekretær i klima- og miljødepartementet, og har tidligere vært leder av Unge Venstre. Han er i dag ikke innvalgt på Stortinget.

Til disposisjon

Guri Melby, som er ønsket som ny nestleder i partiet av Unge Venstre, sitter i dag i partiets sentralstyre.

– Jeg stiller meg til disposisjon for valgkomiteen, sier Guri Melby til TV 2.

– Betyr det at du stiller deg til disposisjon som ny partileder i Venstre?

– Jeg har svart at jeg stiller meg til disposisjon. Hva det betyr vil jeg ta i dialog med valgkomiteen, sier Melby til TV 2.

Melby møter i dag fast på Stortinget, som vara for Trine Skei Grande.

Kan drøye med innstilling

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen har ennå ikke oversikt over alle innspillene og svarene som har kommet inn til komiteen før fristen søndag.

– Vi hadde ikke gjort jobben vår om vi ikke tillot at ordet fornyelse ble en del av vårt arbeid, sier leder i valgkomiteen, Per A. Thorbjørnsen til TV 2.

Han har besøkt alle fylkes- og regionlagene i Venstre, før valgkomiteen samles til sitt første møte fredag 25. oktober.

– Det ligger ikke an til at vi ferdigstiller vår innstilling før 6. mars, som er siste frist før landsmøtet, sier Thorbjørnsen.

Raja: Ikke ta det gjennom media

Abid Raja, som det siste året har reist rundt i distriktene og besøkt lokale Venstre-politikere, skriver i en tekstmelding til TV 2 at man ikke bør formidle gjennom media hva man tenker om ulike posisjoner.

– Vi i Venstre har en leder, og det er Trine Skei Grande. Jeg har senest 13.september uttalt at når Trine har sagt at hun ønsker å fortsette som leder så støtter jeg henne i det. Utover dette har jeg ingen kommentar til media om posisjoner i partiet, da mine kommentarer vil være overfor valgkomiteen. Og jeg har også anmodet samtlige om å eventuelt meddele hva de har på hjerte om posisjoner i partiet til valgkomiteen, og ikke ta det gjennom media. Det står jeg fortsatt på, skriver Raja.

Fredag gikk Alfred Bjørlo ut i VG sammen med fire andre kommunetopper i landets mest populære Venstre-kommuner.

De vil ha Abid Raja inn i Venstre-ledelsen.

TV 2 har spurt Raja om han anmodet Alfred Bjørlo og de andre kommunetoppene i Venstre om å ikke fortelle VG at de ønsket han i ledelsen. Saken i VG kom i forbindelse med et besøk Raja hadde til Venstre-politikerne.

Det spørsmålet har ikke Raja besvart.

Ønsker skikkelig fornyelse

Før helgen gikk Venstres populære ordfører Alfred Bjørlo i det som blir nye Stad kommune høyt på banen i lederkampen i partiet.

I et intervju med TV 2 tok han til orde for en «skikkelig fornyelse» i ledelsen, og lanserte Abid Raja som en kandidat til den nye partiledelsen. Han vil ikke frede Trine Skei Grande.

– Jeg vil holde meg til å si en skikkelig fornyelse. Hva jeg mener utover det vil jeg formidle internt.

– Er ikke det så godt som å si mellom linjene at hun bør gå av?

– Nei, jeg opplever det ikke sånn. Det vil jeg verken svare ja eller nei på, svarer ordføreren.