Mann stjal million-kameraet til Jan Arne – men tyven glemte en viktig detalj

Til venstre ser man speilbildet av tyven i det han passerer et vindu. Lite visste han at kameraet sendte direktevideo da han stakk av med million-utstyret. Kamera-eier Jan Arne Austad (t.h.) oppdaget tyveriet ved en tilfeldighet.
Til venstre ser man speilbildet av tyven i det han passerer et vindu. Lite visste han at kameraet sendte direktevideo da han stakk av med million-utstyret. Kamera-eier Jan Arne Austad (t.h.) oppdaget tyveriet ved en tilfeldighet. Foto: Privat
Fotograf Jan Arne Austad (45) ble frastjålet kamerautstyr for en million kroner. Heldigvis husket han å sjekke om tyven hadde trykket på «rec».

Mandag kveld var tv-fotograf Jan Arne Austad (45) på jobb ved Leangen travbane i Trondheim, for å filme arrangementet.

– Dette gjør jeg omtrent hver mandag, og da bruker jeg et lettkamera for å gjøre intervjuer sammen med reporter, sier Austad.

Han la derfor fra seg det store kameraet på et angivelig trygt sted, men lot opptaket gå i tilfelle det skjedde noe på travbanen som gjorde at han måtte rykke ut og filme.

Opptaket fra kameraet blir direkteoverført til produksjonsbussen, og etter kort tid skjer det uventede.

  • Se tyveriet i videovinduet under

Overraskelsen

– Jeg går inn i et tekniker-rom rett ved siden av, der jeg helt tilfeldig ser at direkteopptaket fra stor-kameraet begynner å få dårlig signal og skurre. «Det var jo veldig rart», tenkte jeg, og gikk tilbake for å se til kameraet.

Da fikk Austad en overraskelse. Både kameraet med dyr linse og avansert sendeutsyr var søkk borte.

– Jeg ble helt lamslått! Dette er utstyr for rundt en million kroner som plutselig hadde forsvunnet, og det var kun et batteri som lå igjen, sier Austad og innrømmer at det kom noen gloser som ikke egner seg på trykk.

Lykketreff

Men så fikk han en idé. Kameraet hadde vært i opptak hele tiden, og Austad skyndte seg tilbake i bussen for å sjekke om han kunne få et glimt av synderen.

Det gjorde han, i et rent lykketreff.

– Jeg spolte tilbake til øyeblikket der han løftet opp kameraet, og gikk gjennom opptaket bilde for bilde. Akkurat da han gikk forbi et vindu, så jeg det - et glimt av ansiktet hans, sier Austad.

Fotografen ringte til politiet, som rykket sporenstreks da de fikk høre verdien på det stjålne utstyret. Da de i tillegg fikk se at Austad hadde sikret bilde av gjerningsmannen sperret de for alvor opp øynene.

– De trykte på den store knappen, for å si det slik.

Saken fortsetter under videoen

Ren tilfeldighet

Men historien blir enda mer oppsiktsvekkende enn som så. På opptaket kan man se tyven føre kameraet ut av travbane-området, og bære det bort mot IKEA, som ligger like ved.

Da blir bildet svart, ettersom koblingen til sendeutstyret brytes. Uten å engang ha sett opptaket, tar en travbane-tekniker ved navn Jørgen Kjelsberg saken i egne hender.

Han setter seg i bilen, og kjører mot IKEA for å se om han kan peke ut gjerningsmannen. Selv sier han at han hadde nesten ingen spor å gå etter, men tok likevel turen i håp om å se noe mistenkelig.

– Jeg så først ingenting, og etter kort tid ringte politiet meg fordi de ville sjekke noen andre kamera ved travbanen. Idet jeg skal kjøre tilbake, ser jeg en person som bærer på noe, innhyllet i et grønt rikstoto-flagg.

La på sprang

Kjelsberg kjører umiddelbart bort til ham, og spør hva han har i hendene.

– Svaret var at han hadde kameraet til en kompis. Jeg spurte om jeg kunne få se på det, og det fikk jeg. Da ringte jeg til politiet og sa at jeg hadde funnet både kameraet og tyven, sier Kjelsberg.

LA PÅ SPRANG: Travbanke-tekniker Jørgen Kjelsberg fant tyven og holdt ham fast til politiet kom. – Jeg tenkte aldri konsekvenser, sier han. Foto: Privat
LA PÅ SPRANG: Travbanke-tekniker Jørgen Kjelsberg fant tyven og holdt ham fast til politiet kom. – Jeg tenkte aldri konsekvenser, sier han. Foto: Privat

I neste øyeblikk legger tyven på sprang, og Kjelsberg hopper ut av bilen og styrter etter. Løpeturen går via parkeringsplassen der gjerningsmannen prøver å stikke av inne mellom parkerte biler, før han beiner mot bilveien og prøver å ta seg inn i forbipasserende biler som stopper.

– Jeg dyttet ham unna og holdt ham fast til politiet kom. De var bare noen hundre meter unna, men det føltes som en evighet. Gjerningsmannen begynte å bli aggressiv, sier Kjelsberg.

Politiet kom, og Austad fikk tilbake kamerautstyret i perfekt stand mens synderen ble arrestert og fremstilt for fengsling dagen etter.

– Tenkte aldri konsekvenser

Var ikke du redd?

– Sånn i ettertid ser jeg at det kanskje ikke var så lurt å ta ham på egen hånd, ettersom man aldri vet hva som kan skje. Samtidig tenkte jeg aldri konsekvenser og ville bare at han skulle bli arrestert og stilt til rette for det han hadde gjort, sier Kjelsberg.

Det er produksjonsselskapet NEP Norway som eier million-kameraet. De har takket Kjelsberg for innsatsen, og arbeidsgiveren har lovet en påskjønnelse for hjelpen.

– De har lovt meg et ekstra karbonadesmørbrød for innsatsen, flirer teknikeren.

Politiet: – Grovt tyveri

Tirsdag ble siktede fremstilt for varetektsfengsling, og siktet for grovt tyveri.

PÅGREPET: Sent mandag kveld ble tyven pågrepet av politiet, etter at Kjelsberg oppdaget ham ved et IKEA-senter. Foto: Privat.
PÅGREPET: Sent mandag kveld ble tyven pågrepet av politiet, etter at Kjelsberg oppdaget ham ved et IKEA-senter. Foto: Privat.

Ifølge politiet ble han også siktet for flere forbrytelser, blant annet brudd på narkotikaloven.

Hva tenker politiet om at siktede ble oppdaget og pågrepet etter at han kom i skade for å filme seg selv?

– Vi registrerer at dette ledet oss frem til en pågripelse, og siktede erkjenner de faktiske forhold, sier politiadvokat Ellen Moksnes Andresen i Trøndelag politidistrikt, uten å kommentere de uvanlige omstendighetene ytterligere.

– Målløs

Fotograf Austad er sjeleglad for at historien fikk en lykkelig slutt.

– Da jeg fikk meldingen om at vi hadde fått tilbake kamera-utstyret på den måten, ble jeg målløs. Jeg var helt sikker på at vi hadde mistet det, så jeg klarer ikke forklare gleden da kameraet kom til rette, sier Austad og legger til:

– Han hadde nok uansett blitt skuffet hvis han hadde prøvd å selge kameraet. Dette er langt ifra dagligdags utstyr.

Til opplysning - fotograf Jan Arne Austad jobber også frilans for TV 2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook