JAPAN: En svært kraftig tyfon treffer Japan lørdag.
JAPAN: En svært kraftig tyfon treffer Japan lørdag. Foto: Storm Geo

tyfon har truffet japan:

Syv millioner evakuerer - kan bli den verste på 60 år

To personer er omkommet og hele Tokyo er i såkalt «lockdown» på grunn av tyfonen Hagibis som feier inn over Japans kyst lørdag.

Mer enn syv millioner mennesker er beordret evakuert fra hjemmene sine på grunn av fare for jordras og oversvømmelser, melder BBC.

Tyfonen var kategorisert «svært kraftig» allerede før den traff land.

– Vi anbefaler på det sterkeste at folk umiddelbart beskytter livet sitt, sier meteorolog Yasushi Kajiwara i Japan Meteorological Agency (JMA), og fortsetter:

– Dette er en level 5-situasjon, som betyr at en form for katastrofe allerede kan ha funnet sted.

Tyfonen omtales som den verste Japan har sett på 60 år. Sist en tyfon med slik styrke traff landet resulterte det i omtrent 1000 dødsfall. 500.000 personer mistet hjemmet.

Betydelige konsekvenser

Japan blir truffet av omtrent 20 tyfoner hvert år, men det er ikke vanlig at hovedstaden Tokyo blir rammet.

Hagibis har gitt betydelige konsekvenser allerede før det verste av stormen har truffet land. Det berører flere titalls millioner mennesker i Japanske byer, og 17.000 offentlige tjenestemenn er parate til å bistå.

Landet holder i disse tider VM i rugby, og flere store rugbykamper ble avlyst. Også Japans Grand Prix i Formel 1 ble avlyst.

Alle fly til og fra Tokyo, og alle nærliggende flyplasser, er innstilt. Også tog og T-banesystemet er stengt ned i påvente av stormen. Flere tusen hjem er uten strøm.

Bilfabrikantene Toyota og Honda hadde stengt sine fabrikker og supermarkeder hadde tomme hyller etter at mange innbyggere hadde sikret seg med forsyninger fredag.

En bil er snudd på hodet i byen Chiba nær Tokyo. Foto: Kyodo News via AP
En bil er snudd på hodet i byen Chiba nær Tokyo. Foto: Kyodo News via AP
Takeshita street er vanligvis en av de mest travle gatene i Tokyo.
Takeshita street er vanligvis en av de mest travle gatene i Tokyo. Foto: Odd Andersen / AFP
Ødeleggelser i byen Chiba.
Ødeleggelser i byen Chiba. Foto: Katsuya Miyagawa / AP
Byen Chiba.
Byen Chiba. Foto: Katsuya Miyagawa / Kyodo News via AP
Japans rugbylag vasser gjennom vann på Chichibunomiya stadium i Tokyo.
Japans rugbylag vasser gjennom vann på Chichibunomiya stadium i Tokyo. Foto: Japan Rugby Football Union
Butikkhyllene er nærmest tomme i Shinagawa-distriktet i Tokyo.
Butikkhyllene er nærmest tomme i Shinagawa-distriktet i Tokyo. Foto: Odd Andersen / AFP

Uvanlig stor storm

Hagibis er ventet å treffe Tokyo lørdag kveld med kraftig vind på opptil 225 kilometer i timen, og med ekstreme mengder regn. Det varsles bølger på opptil 13 meter i kystområdene.

Ifølge varslingssystemet er tyfonen den første til å være i kategorien «svært sterk» som vil treffe fastlandet rundt Tokyo siden systemet ble innført i 1991.

Det er ventet en halv meter regn på 24 timer.

– Hagibis er en uvanlig stor storm som er ventet å bringe med seg brutale vinder og voldsomme bølger, uttalte JMA.

I tillegg til den voldsomme vinden og kraftige regnfallet, frykter myndighetene at fallende glass fra skyskrapere kan være en fare for beboerne i området, skriver Washington Times.

På sin vei mot Japan ble Hagibi satt ned til en level 4-tyfon, før den uventet ble sterkere da den nærmet seg landet. Etter Japan ventes det at den setter retningen mot Beringhavet og øygruppen Aleutene.

Tre døde

Flere timer før den verste delen av stormen var kommet inn over land ble det første dødsofferet registrert i Chiba, øst for Tokyo.

Mannen som var i 40-årene kjørte en liten lastebil, og ble funnet etter lastebilen havnet på taket. Han ble sendt til sykehus etter at han ble funnet, men ble erklært død ved ankomst.

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/special/01/1919/

Senere ble ytterligere to dødsfall bekreftet, ifølge det statlige japanske nyhetsbyrået NHK. I tillegg har nesten 100 personer blitt skadd og et dusin meldt savnet, melder BBC.

Chiba ble også rammet av kraftig tyfon i september.

Midt på dagen var 1,64 millioner mennesker oppfordret til å evakuere seg fra de områdene som ventelig blir kraftigst berørt. Særlig eldre, handikappede og foreldre med små barn er oppfordret til å forlate områdene tidlig.