20190502.
Jon Helgheim, nestleder i Frps innvandring- og integreringsutvalg, under fremleggelsen av utvalgets første delrapport.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20191011. 
Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterer konflikten mellom Syria og Tyrkia utenfor Stortinget.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Frp-topp ut mot pressen og Støre:

– Fatter ikke hvor han har dette fra

Jonas Gahr Støre hevder at det går mot et stortingsflertall for at IS-kvinner skal returneres til Norge. Det får Fremskrittspartiet til å reagere.

Å få hentet hjem barn av norske mødre fra al-Hol-leiren i Syria splitter regjeringen, og opposisjonen krever nå at regjeringen handler.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde for situasjonen for den terrorsiktede tobarnsmoren og andre nordmenn i al-Hol-leiren i et lukket møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget fredag morgen.

Fredag bekrefter Støre overfor TV 2 at han mener IS-mødrene bør få komme til Norge om det er det som skal til for at syke barn skal kunne hentes til Norge.

– Når det gjelder norske barn i leire har Arbeiderpartiet meddelt at vi mener norske myndigheter bør bistå med at norske barn kommer hjem. Nå er spørsmålet hva med de som har mødre i leir. Det avgjørende har vært å få rede på at de som kan ha deltatt i terrororganisasjoner blir holdt strafferettslig ansvarlig for det. Det har Norge mulighet til, vi har en lovgivning som gir hjemmel for det. Da sier vi at om det skal til for å få hjem et sykt barn, er at mor ledsager, så er vi for det, sa Støre til TV 2 etter møtet.

Han sa situasjonen i Syria nå forsterker behovet for å gjøre noe. Til NRK sa Ap-lederen at det trolig går mot stortingsflertall for at IS-kvinner skal returneres til Norge.

– Hvis det som skal til for et barn kommer hjem er at en mor ledsager, så er vi for det, forutsatt at det skjer tiltak i Norge. Jeg tror det er en holdning som har stortingsflertallet med seg, sa Støre til NRK.

Frp: – Saken skal ikke behandles av Stortinget

Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, er svært overrasket over utspillet fra Støre til NRK.

– Jeg fatter ikke hvor han har dette fra. Saken skal ikke behandles av Stortinget. Stortinget har akkurat sagt nei, sier han og viser til forslaget fra MDG forrige fredag som ble stemt ned.

Ap stemte så sent som forrige fredag ned forslaget fra MDG som ville pålegge regjeringen å hente en alvorlig syk norsk fireåring, hans to år gamle søster og mor til Norge.

En begrunnelse som gikk igjen fra dem som stemte nei var at «Stortinget ikke kunne behandle enkeltsaker».

– Hadde vi hatt en oppegående og kritisk presse, så hadde ikke Støre kunne sagt slike ting uten en utdypende forklaring, sier Helgheim.

Han mener Støre må forklare hvorfor han har dette fra og hvorfor «Arbeiderpartiet har snudd».

– Er det aktuelt for Frp å gå med på å returnere IS-kvinner for at barn skal få komme til Norge?

– Frp ber innstendig moren om å la norske myndigheter få hente barnet til Norge. Hun må sette barnets beste foran sine egne behov og slutte å nekte barnet hjelp. Mødrene har vi sagt at vi ikke skal hente, det vil være å utsette norske borgere for økt risiko. Vi kan ikke som de andre skifte standpunkt fra dag til dag.

– Er denne saken avgjort i regjering?

– Jeg kjenner ikke til hvilke avgjørelser regjeringen har tatt, svarer Helgheim.

Støre: – Mitt inntrykk

Støre sier til TV 2 at han mener det er flertall i Stortingt.

– Mitt inntrykk er at et flertall i Stortinget ikke gjør som Frp, nemlig utelukke på prinsipielt grunnlag at en mor kan ledsage et barn som hentes hjem til Norge, sier Ap-lederen.

Han avklarer at «Arbeiderpartiet er mot å aktivt hente hjem voksne borgere som kan ha deltatt i en terrororganisasjon».

– Men dersom dette er avgjørende for å sikre at et barn kan hentes ut av leirene i Syria, vil vi ikke motsette oss dette. Vi klargjør samtidig at det er avgjørende at en norsk Norges som er mistenkt for å ha deltatt i eller bidratt til en terrororganisasjon, blir holdt ansvarlig og straffeforfulgt i Norge, sier Støre.

Han legger til at det ikke Stortingets oppgave å vurdere eller avgjøre enkeltsaker.

– Det stemte vi i mot i forrige uke. Det er regjeringens ansvar, sier Støre.

Tilbakeholden Navarsete

Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete er på sin side knapp i kommentarene etter det lukkede møtet. Hun påpeker at Norge har plikt til å ta imot norske borgere, men mener de som har vært tilknyttet IS, bør stilles for et internasjonalt tribunal.

På spørsmål om regjeringen bør foreta seg mer for å få norske kvinner og barn hjem, svarer hun slik:

– Situasjonen er så kompleks og farlig at nå må regjeringen få arbeidsro.

Både MDG, SV og Rødt mener det haster det med å få de norske barna hjem etter at Tyrkia onsdag gikk til angrep på kurderne i Nord-Syria. Kurdiske myndigheter har varslet at de kan måtte senke vaktholdet i leirene og fengslene, noe som øker faren for at folk med IS-tilknytning slipper fri og bidrar til mer vold i området.

Justisminister Jøran Kallmyr vil ikke kommentere saken fredag kveld.

TV 2 har spurt Siv Jensen om saken er avgjort, eller om Frp i regjering kan gå med på å returnere IS-kvinner.

(TV 2/NTB)