TILTALT: Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for å forsøkte å presse Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp. Han nekter straffskyld.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
TILTALT: Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for å forsøkte å presse Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp. Han nekter straffskyld. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

ber om fengsel i ett år og ti måneder.

«Jannik»: – Jeg er villig til å snakke med politiet

«Jannik» Iversen sier at han er villig til å snakke med politiet om anklagene han retter mot Kjell Inge Røkke. Aktor mener det er irrelevant om påstandene er sanne eller ei. Han ber om at torpedoen dømmes til fengsel i ett år og ti måneder.

Da Jan Erik «Jannik» Iversen ankom Oslo tingrett fredag morgen, delte han ut sjokolade til pressekorpset. 62-åringen virket blid.

– Jeg er helt rolig, sier han.

Iversen forteller at han har bestilt seg en ferietur til Molde etter rettssaken. Torpedoen sier at han er klar for å slappe av litt.

– Hva tenker du om muligheten for å bli satt i fengsel?

– Det er jeg ikke så redd for. Det er bare å bytte seng. Det er jo Røkke som skulle sittet i fengsel, sier han.

Til TV 2 sier «Jannik» at han nå er villig til å la seg avhøre av politiet, noe han ikke har villet tidligere.

– Jeg håper de henter meg og serverer smørbrød. Jeg er villig til å fortelle alt.

Mellom seks og 20 mill.

Fredag avsluttes rettssaken mot 62-åringen. Han står tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for mellom seks og tyve millioner kroner, noe han nekter straffskyld for. Forsøket på utpressing skal ha pågått i en periode på tre måneder.

FORNÆRMET: Kjell Inge Røkke har status som fornærmet i utpressingssaken.
FORNÆRMET: Kjell Inge Røkke har status som fornærmet i utpressingssaken. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Aktor Terje Nedrebø Michelsen ba om fengsel i 22 måneder for «Jannik». Det foreslås å gi ham to måneders strafferabatt fordi saken har blitt utsatt to ganger grunnet sykdom.

Fredag gjorde han også en endring i tiltalebeslutningen.

Påtalemyndigheten mener at Iversen også truet med å kidnappe Røkke. Fra før mener påtalemyndigheten at han også har truet med å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om milliardæren.

Aktor mener at lydopptak-oppslaget til VG var en viktig grunn til at Iversen ønsket en kompensasjon fra Røkke. I lydopptakene figurerer blant andre Røkke og torpedoen. Sistnevnte følte at han kom dårlig ut av saken og at dette ødela muligheten hans for å jobbe som «megler».

Hadde med kortstokk

I prosedyren gikk aktor gjennom møtene som Røkke og Iversen hadde høsten 2017. Han mener at torpedoen snakket om penger allerede i de første møtene med Røkke, noe han han mener underbygger anklagen om utpressing.

Ved ett tilfelle skal Iversen ha hatt med seg en kortstokk og bedt Røkke trekke to kort. Summen av kortene skulle ifølge aktor symbolisere summen Røkke måtte betale Iversen.

– Skal jeg betale deg flere millioner kroner? Det er mer enn hva mine underdirektører tjener, skal Røkke ha svart, ifølge aktor.

Røkke har selv sagt at han ikke ville betale «ti stille-penger».

GARASJE-MØTET: 1. november i 2017 møttes «Jannik» Iversen og Kjell Inge Røkke i garasjen under Aker Solutions på Fornebu. Foto: Politiet
GARASJE-MØTET: 1. november i 2017 møttes «Jannik» Iversen og Kjell Inge Røkke i garasjen under Aker Solutions på Fornebu. Foto: Politiet

Aktor mener forsøket på utpressing er grovt på grunn av pengesummen det snakkes om, påkjenningen det har vært for Røkke og at perioden for utpressing har pågått lenge.

Sterke anklager

«Jannik» har brukt sin forklaring på å rette sterke anklager mot Kjell Inge Røkke. Han sier at milliardæren bestilte et torpedo-oppdrag som gikk ut på å «fjerne» finansakrobat Christer Tromsdal.

I 2004 ble Tromsdal skutt i beinet av Iversen.

I perioden da den påståtte utpressingen skal ha skjedd var torpedoen forbannet etter et oppslag i VG der det ble publisert flere lydopptak der blant andre Røkke og Iversen deltok.

Aktor Terje Michelsen sa i sin prosedyre at han mener «Jannik» har gitt uttrykk for at utpressingen av Røkke handlet om saken i VG - ikke om Tromsdal-saken fra 2004.

Røkke selv kaller påstandene fra Iversen for «absurde» og han sier at de ikke har rot i virkeligheten. Han forklarte at de angivelige truslene var svært skremmende. Tromsdal avviser også disse påstandene.

Iversens forsvarer, Benedict de Vibe, mener at Røkke har forklart seg mot bedre viten i retten. Han ber retten om å legge sin klients forklaring til grunn og avviser at torpedoen har presset Røkke for penger.

Han mener at klienten skal frifinnes for anklagene.

Røkkes personlige sikkerhetsrådgiver, Anders Snortheimsmoen, fortalte torsdag om de dramatiske januardagene i 2018. Iversen skal blant annet ha truet med å grisebanke Røkke og «dumpe han utenfor politihuset».

– Irrelevant om anklagene er sanne

Aktor sier at det er grunn til å tro at utpressingssaker i mange tilfeller ikke kommer til overflaten.

– Mange fornærmede vegrer seg for å gå til politiet og fortelle hva han anklages for, enten det er sant eller ikke. I denne saken er fornærmede forsøkt utpresset av tiltalte som sier at han har bestilt diverse lovbrudd som er av meget alvorlig karakter. Dette er svært skadelige opplysninger, sier aktor Michelsen.

Han mener det er irrelevant for retten om anklagene mot Røkke er sanne eller falske.

AKTOR: Politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen i Oslo politidistrikt.
AKTOR: Politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen i Oslo politidistrikt. Foto: Sverre Saabye / TV 2

– Jeg emner at retten ikke trenger å ta stilling til sannhetsgehalten. Påstandene vil kunne henge ved fornærmede til evig tid. Røkke er en offentlig person, et lett tilgjengelig offer og en person som er avhengig av tillit i arbeidet han gjør. Denne typen opplysninger er ekstremt ødeleggende for han.