Rederiet som eier skipet, National Iranian Tanker Company, sier i en kunngjøring at tankskipets skrog ble rammet av to separate eksplosjoner, som trolig var forårsaket av missiler.

Nyhetsbyrået Nour, som har tette bånd til Irans revolusjonsgarde, sier mannskapet er i sikkerhet.

Nyhetsbyrået ISNA meldte fredag morgen at skipet står i brann og at hendelsen har ført til oljesøl i Rødehavet. To lagerrom skal være ødelagt om bord i skipet, melder statlig iransk TV ifølge nyhetsbyrået AP.

Spent i området

Tankskipet tilhører det statlige iranske oljeselskapet NIOC og befinner seg rundt 120 kilometer utenfor Jeddah, melder Al Jazeera.

Det offisielle nyhetsbyrået IRNA sier at det dreier seg om skipet Sabity, tilhørende det statlige iranske selskapet NIOC. Skipet befant seg i august ved den iranske havna Bandar Abbas.

Saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert hendelsen, som skjer mens spenningsnivået mellom de to regionale stormaktsrivalene er høyt.

I september ble viktige oljeanlegg i Saudi-Arabia rammet av et drone- og missilangrep, som USA mener at Iran sto bak. Angrepet førte til at landets oljeproduksjon i noen dager ble halvert.

Fredagens angrep på det iranske tankskipet førte til at oljeprisen steg med over 2 prosent på grunn av ny bekymring for tilbudet.

Flere tankere angrepet

USA anklaget tidligere i år Iran for å ha angrepet oljetankere i nærheten av Hormuz-stredet. Iran har benektet anklagene. Etter at USA trakk seg ut av atomavtalen med Iran og innførte sanksjoner mot landet, har det vært flere mystiske angrep på oljetankere i området. En amerikansk drone ble også skutt ned i Jemen i august.

I juni ble det Frontline-eide tankskipet Front Altair og japanske Kokuka Courageous rammet av eksplosjoner idet de seilte over Omanbukta. Det brøt ut brann på Frontline-skipet, og besetningen ble evakuert og satt i land i Iran.

I mai fikk den norske oljetankeren MT Andrea Victory et hull i skroget etter at skipet angivelig ble truffet av en ukjent gjenstand. Sjøfartsdirektoratet hevet midlertidig sikkerhetsnivået for norske skip i havnebyen Fujairah ved Omanbukta.

(NTB/TV 2)