SAS: Det er funnet sprekker ved vingene på SAS-fly.
SAS: Det er funnet sprekker ved vingene på SAS-fly. Foto: Ole Berg-rusten / NTB Scanpix

SAS har funnet sprekk ved vingen i to Boeing-fly

SAS har oppdaget feil i to av de 31 Boeing 737 NG-flyene som er undersøkt etter at det ble funnet sprekker ved flyets vinger på denne flytypen i Kina.

– Det ene flyet var allerede på vei ut av flåten til SAS, mens det andre flyet da får en del byttet, sier pressesjef Knut Morten Johansen i SAS til TV 2.

Undersøkelsene ble beordret av USAs luftfartsmyndigheter (FAA) i forrige uke.

I september fant Boeing revner i flere 737 NG-fly. SAS ble pålagt å undersøke 31 av sine fly. FAA krever inspeksjon av i alt 165 fly.

– Hvis man finner en feil på en flytype et sted, så gir man beskjed til alle andre om at dette må sjekkes. Det er slik det foregår, og sånn kan man opprettholde en høy sikkerhetsmessig standard, sier Johansen.

Påvirker ikke trafikken

Undersøkelsene foretas når flyene ikke er i drift, og flytrafikken vil dermed ikke påvirkes, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

– Sjekker som dette gjøres flere ganger i året, forskjellen her var at det var to funn, sier Johansen til TV 2.

Fly som har gått mer enn 30.000 turer, er beordret undersøkt innen én uke. To flyselskaper har satt til sammen 13 fly på bakken.

Southwest Airline har undersøkt over 200 fly og satte to på bakken. Brasilianske Gol Linhas Aereas har tatt elleve fly ut av drift, ifølge Reuters.

Samarbeider med selskapene

Sprekkene er funnet i det som kalles «pickle fork», en struktur som styrker vingefestet og som er laget for å vare ut hele flyets levetid. Boeing samarbeider med flyselskapene i feilsøkingen som nå gjøres.

Flyene er en versjon av typen Boeing 737 kalt NG, en forkortelse for neste generasjon.

Boeing planlegger å erstatte dem med MAX-flyene, som er satt på bakken etter MAX 8-ulykkene i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars i år. I alt 346 mennesker mistet livet i de to ulykkene.

(©NTB / TV 2)