IKON: Mahatma Gandhi kjempet for Indias frigjøring fra Storbritannia, og er viden kjent for sin filosofi om ikkevold. Her avbildet 31. mars 1947 med Indias siste visekonge, Lord Mountbatten, og hans kone Lady Mountbatten.
IKON: Mahatma Gandhi kjempet for Indias frigjøring fra Storbritannia, og er viden kjent for sin filosofi om ikkevold. Her avbildet 31. mars 1947 med Indias siste visekonge, Lord Mountbatten, og hans kone Lady Mountbatten. Foto: AP

Over 100 år med Nobels fredspris – dette er komiteens største tabbe

Det har vært mange verdige vinnere av Nobels fredspris, men ikke alle utdelingene har vært like gode. I tillegg er det særlig én mann som skulle ha mottatt prisen, men som aldri gjorde det.

Utdelingen av Nobels fredspris har skapt mange kontroverser, diskusjoner og konflikter opp gjennom årene.

Den aller første fredsprisen ble delt ut i desember 1901, og prisen har siden vært delt ut hvert år med enkelte unntak.

Nobelkomiteen har ingen enkel jobb med å finne personen, gruppen eller organisasjonen som har jobbet mest eller best for fred.

Gjennom historien har komiteen identifisert svært mange verdige vinnere som har hatt stor betydning for fredsarbeidet.

Det er likevel også noen som man i ettertid ser at kanskje ikke var den riktige til å motta prisen.

– Det er flere prisvinnere som senere har vist andre sider av seg selv, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Prisen ble gitt prematurt

Lodgaard trekker frem 70-tallet som et tiår med flere fredsprisvinnere som har vist seg å ikke ha vært de beste valgene.

Vinnerne i 1973, Le Duc Tho og Henry Kissinger, fikk prisen for Paris-avtalen som var «ment å få til en våpenhvile i Vietnamkrigen og en tilbaketrekning av amerikanske styrker».

– Le Duc Tho sa nei til prisen, og Kissinger kom aldri til Oslo for å motta den. Det sier jo sitt, sier Lodgaard.

Heller ikke Henrik Urdal, som er direktør i Peace Research Institute Oslo (PRIO), synes de to var det beste valget.

– Prisen ble gitt til dem prematurt. Også er det alltid noe litt feil med å gi priser til folk som har startet en krig. Å gi en pris til amerikanerne for å avslutte en krig de aldri skulle vært del av, sier Urdal.

KONTROVERSIELLE: Henry Kissinger (t.v) møtte aldri opp for å motta prisen. Le Duc Tho er den første og eneste til å takke nei til Nobels fredspris.
KONTROVERSIELLE: Henry Kissinger (t.v) møtte aldri opp for å motta prisen. Le Duc Tho er den første og eneste til å takke nei til Nobels fredspris. Foto: Michel Lipchitz / AP

– Riktig å gi henne prisen

Vinneren i 1974, den japanske statsministeren Eisaku Sato, fikk prisen «for sin fornektelse av det kjernefysiske alternativet for Japan og for hans innsats for videre regional forsoning». Det var heller ikke det mest vellykkede valget, mener Lodgaard.

– Det ble ganske raskt kjent at Saku hadde inngått en underhåndsavtale med USA, som gjorde at amerikanske atomvåpen frekventerte japansk jord, sier seniorforskeren.

OMSTRIDT: Nobels Fredspris gikk i 1974 til Japans statsminister Eisaku Sato (t.v.) og Sean MacBride, sistnevnte president for det internasjonale fredsbyrå i Geneve, og FNs kommissær for Namibia.
OMSTRIDT: Nobels Fredspris gikk i 1974 til Japans statsminister Eisaku Sato (t.v.) og Sean MacBride, sistnevnte president for det internasjonale fredsbyrå i Geneve, og FNs kommissær for Namibia. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

Når det er snakk om nobelprisvinnere som i ettertid har vist seg å ikke være like gode som først antatt, trekker både Lodgaard og Urdal frem Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi vant prisen for sin «ikke-voldelige kamp for demokrati og menneskerettigheter» i landet som den gang het Burma, og nå Myanmar.

– Det var riktig å gi henne prisen i 1991. Komiteen kan ikke lastes for at hun oppførte seg dårlig på et senere tidspunkt. Men hun har fått en ekstrem plett på sitt rulleblad ved å ikke gjøre noe for rohingyaene, sier Urdal.

Nobels fredspris kan ikke trekkes tilbake når den først er delt ut, men Urdal tror uansett det virker positivt at Aung San Suu Kyi har vunnet prisen.

– Det gjør at vi har fått en bedre plattform til å kritisere henne. Det er mer effektivt når vi kan si at «du fikk fredspris, og vi har høyere forventninger».

KRITISERT: Aung San Suu Kyi ble tildelt fredsprisen i 1991, men har senere fått massiv kritikk. Her avbildet med nobelkomiteleder Thorbjørn Jagland og komitemedlem Kaci Kullmann Five i Rådhuset i 2012.
KRITISERT: Aung San Suu Kyi ble tildelt fredsprisen i 1991, men har senere fått massiv kritikk. Her avbildet med nobelkomiteleder Thorbjørn Jagland og komitemedlem Kaci Kullmann Five i Rådhuset i 2012. Foto: Markus Schreiber / AP

– Prisen til Obama kom for tidlig

I nyere tid er Barack Obama en fredsprisvinner som både Lodgaard og Urdal mener var feil. Den tidligere amerikanske presidenten fikk prisen for sitt «ekstraordinære forsøk på å styrke internasjonal diplomati og samhandling mellom mennesker».

– Det var ting som talte til hans fordel frem til våren 2010. Han var fremgangsrik i sitt arbeid, men så gikk det den gale veien. Det var en forfeilet pris, som kom for raskt. Det er ikke snakk om etterpåklokskap i det tilfellet, for prisen kom for tidlig, sier Lodgaard.

– Prisen til Obama kom for tidlig og var dårlig begrunnet, istemmer Urdal.

FEIL: Flere eksperter mener Barack Obama aldri burde fått Nobels fredspris.
FEIL: Flere eksperter mener Barack Obama aldri burde fått Nobels fredspris. Foto: John McConnico / AP

Mannen som mangler

Når ekspertene får spørsmål om hvorvidt det er noen opp gjennom historien som burde ha mottatt Nobels fredspris, men som aldri gjorde det, er det ett navn som umiddelbart dukker opp.

– Mahatma Gandhi. Han var en stor skikkelse som var en ekstremt viktig inspirasjon i sin samtid, men som aldri fikk prisen. Det er anerkjent som den virkelig store unnlatelsessynden til komiteen, sier Urdal.

– Er det den største tabben Nobelkomiteen har gjort?

– Ja, det tror jeg man trygt kan si. Han var ikonet for ikke-voldelig motstand. Først mot britene, og så for å unngå splittelse mellom India og Pakistan.

HELT: Mahatma Gandhi (t.h.) ledet India til uavhengighet. Her avbildet i juli 1946 med mannen som skulle bli Indias første statsminister, Jawaharlal Nehru.
HELT: Mahatma Gandhi (t.h.) ledet India til uavhengighet. Her avbildet i juli 1946 med mannen som skulle bli Indias første statsminister, Jawaharlal Nehru. Foto: Max Desfor / AP

Også Lodgaard er klar på at Gandhi er den største utelatelsen fra listen over fredsprisvinnere.

– Gandhi er den jeg mener mest av alle hadde fortjent Nobels fredspris. Han ville trolig fått den i 1948 om han ikke hadde blitt myrdet av en hindunasjonalistisk attentatmann, sier Lodgaard.

Programsjef ved Nobels fredssenter, Toril Rokseth, sier det er mange som tror at Gandhi fikk Nobels fredspris. Men det gjorde han altså aldri.

– Han blir av mange kalt «the missing laureate». Det året han ble skutt og døde, i 1948, ble ingen Nobels fredspris delt ut. Kanskje det var til ære for Gandhi, sier Rokseth.