RIKSRETT: Den ene av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden, mener Donald Trump bør stilles for riksrett.
RIKSRETT: Den ene av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden, mener Donald Trump bør stilles for riksrett. Foto: Steve Marcus / REUTERS

Joe Biden mener Trump bør stilles for riksrett

Det sier den demokratiske presidentkandidaten, og tidligere visepresidenten, i en pressekonferanse onsdag.

Videre mener han Trump har krenket sin embeds ed, forrådt nasjonen og begått handlinger som krever riksrett.

– For å bevare vår grunnlov, vårt demokrati, vår grunnleggende integritet, bør han bli stilt for riksrett, sier Biden.

Den tidligere visepresidenten sier det krenker alle amerikanere at en fremmed nasjon har blandet seg i valget deres, og spredt løgn om motstandere.

– Spesielt på direkte invitasjon fra en sittende president, legger han til.

– Det er farlig

Biden mener Trump vil gjøre hva som helst for å bli gjenvalgt, inkludert å krenke de mest grunnleggende demokratiske regler.

– Det er overraskende, og det er farlig. Ingen president i amerikansk historie har noen gang turt å oppføre seg på denne måten, sier han.

Han mener i tillegg at Trump allerede har dømt seg selv i riksrett ved å nekte å samarbeide i riksrettgranskingen.

– Riksrett handler ikke bare om hva presidenten har gjort, men også om hvilken trussel presidenten utgjør for nasjonen, sier Biden fra talerstolen.

Slår tilbake

Donald Trump slo onsdag kveld tilbake mot Joe Biden i et innlegg på Twitter. Der kaller han en «trøtt» Joe Biden patetisk.

– Det er patetisk å se Biden be om at jeg blir stilt for riksrett når han, sammen med sin sønn Hunter, har svindlet amerikanske skattebetalere i minst to tiår, skriver Trump.

Presidenten legger til at han ikke har gjort noe galt, og at det er Bidens sviktende valgkampanje som ikke ga ham annet valg enn å holde pressekonferanse onsdag.

President Donald Trump tror at striden med demokratene vil gå hele veien opp til høyesterett.

Det hvite hus har gjort det klart at administrasjonen ikke vil samarbeide med demokratene i den pågående riksrettsgranskningen.

Trump har selv gjentatte ganger forsøkt å undergrave arbeidet med å etterforske anklagene.

– Det ender trolig opp som en sak for høyesterett, sa presidenten onsdag. Han klaget høylytt over hvor dårlig han selv og det republikanske partiet er blitt behandlet av demokratene.

Startet granskning

Det var i september speaker Nancy Pelosi kunngjorde at Demokratene ville starte en gransking av presidenten, som kan føre til at han vil bli stilt for riksrett.

Bakgrunnen var at de mente Tump brukte makten sin til å få et annet land til å blande seg inn i det amerikanske valget.

Klagen handlet i all hovedsak om en samtale mellom Trump og Ukrainas president i juli, der Trump ba Ukraina se nærmere på korrupsjonsanklager mot Joe Biden, og hans sønn. Biden er en av Trumps største konkurrenter i neste års valg.

Samtalen, i tillegg til Det hvite hus' avgjørelse om å holde tilbake militærmidler til Ukraina, har skapt mistanke om at Trump har forsøkt å presse en utenlandsk leder til å etterforske en motstander blant Demokratene.

– Helt passende samtale

I et brev det Det hvite hus har sendt ut, vises det til samtalen, som de kaller «helt passende, og ikke grunnlag for deres gransking», skriver Fox News.

Adam Schiff anklages i brevet for å ha gjengitt en falsk versjon av utskriften til det amerikanske folk, og for at kontoret hans har vært i kontakt med den anonyme varsleren.

Det hvite hus mener Schiff derfor ikke kan bidra i granskingen som nøytral part.