NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Italias statsminister Giuseppe Conte møtte pressen onsdag.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Italias statsminister Giuseppe Conte møtte pressen onsdag. Foto: Tiziana Fabi/AFP/NTB scanpix

Stoltenberg ber Tyrkia unngå menneskelig lidelse

Tyrkia har innledet militær offensiv nord i Syria.

Tyrkiske styrker har innledet den lenge varslede militæroffensiven mot kurdisk milits nord i Syria, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

FNs sikkerhetsråd samles torsdag til et krisemøte om situasjonen i Nord-Syria, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AFP.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at NATO er blitt orientert om Tyrkias operasjon i Nord-Syria, og ber samtidig landet begrense menneskelig lidelse og unngå handlinger som kan føre til ytterligere destabilisering i regionen.

Stoltenberg diskuterte situasjonen i Syria da han onsdag møtte Italias statsminister Giuseppe Conte.

– Vår allierte Tyrkia ligger i første linje og har legitime bekymringer for sikkerheten. Landet har opplevd fryktelige terrorangrep. Det huser også millioner av flyktninger, sa Stoltenberg på en felles pressekonferanse etter møtet i Roma.

– NATO er informert om den pågående aksjonen. Det er viktig å unngå handlinger som fører til ytterligere destabilisering, økt spenning og nye lidelser. Jeg stoler på at Tyrkia vil vise tilbakeholdenhet og at deres handlinger er avmålt og proporsjonale, fortsatte han.

Roma er første stopp på en tre dager lang rundreise, der Stoltenberg også skal besøke Hellas før han avslutter i den tyrkiske storbyen Istanbul. Der vil han ta opp situasjonen og Tyrkias offensiv i Syria med president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkia lover FNs sikkerhetsråd onsdag at deres militære operasjon i nordlige Syria vil være «proporsjonal, gjennomtenkt og ansvarlig».

Det er i et brev sendt fra Tyrkia til FN, sitert av Reuters, at landet forsikrer at militæroperasjonen vil stå i rimelig forhold til situasjonen.

Ifølge Jerusalem Post rettferdiggjør Tyrkia offensiven under FNs artikkel 51 som omhandler retten til et individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnet angrep.

Søreide: – Svært bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er svært bekymret for situasjonen i Nord-Syria:

– Den ventede tyrkiske offensiven i Nord-Syria er nå i gang. Vi ser på dette med dyp bekymring og uro, og vi vil oppfordre Tyrkia til å avslutte operasjonen.Den tyrkiske operasjonen kan føre til økt ustabilitet, både i Syria og nabolandene. Jeg er også redd for at den kan sette på spill det vi har oppnådd i kampen mot ISIL.

– Operasjonen kan forverre den humanitære situasjonen. Jeg er særlig bekymret for situasjonen for sivilbefolkningen i området, hvor flere hundre tusen allerede er internt fordrevne. Det er vanskelig å si hvordan operasjonen vil påvirke situasjonen for Al Hol-leiren og de ISIL-tilknyttede fangene som holdes der.

– Vi følger utviklingen tett og er i nær kontakt med allierte. I dagene fremover vil vi benytte enhver anledning til å kommunisere våre budskap til tyrkiske myndigheter, sier Søreide i en skriftlig uttalelse til TV 2.

Hardt ut mot Tyrkia

Kongressen må sørge for at Tyrkia betaler en høy pris for militæroffensiven landet har innledet mot kurderne nord i Syria, mener senator Lindsey Graham.

Republikaneren Graham, som har vært en av president Donald Trumps fremste støttespillere, truet tirsdag med å kaste Tyrkia ut av NATO og innføre harde sanksjoner mot landet dersom det gjorde alvor av trusselen om å angripe den kurdiske YPG-militsen i Syria.

Graham har fra før gått hardt ut mot Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av Nord-Syria og mener at dette banet vei for den tyrkiske offensiven.

Røyk stiger opp etter at bomber har truffet den syriske byen Tal Abyad.
Røyk stiger opp etter at bomber har truffet den syriske byen Tal Abyad. Foto: Bulent Kilic/AFP/NTB scanpix

Flere andre ledende republikanere har også sluttet seg til demokratenes kritikk av presidenten. Han slo onsdag morgen lokal tid hardt tilbake i en serie Twitter-meldinger der han hevder å fokusere på «DET STORE BILDET» som ikke inkluderer amerikansk deltakelse i «dumme og endeløse kriger» i Midtøsten.

– Ulike grupper har kjempet mot hverandre i hundrevis av år. USA skulle aldri ha vært i Midtøsten. Disse dumme og endeløse krigene er over for vår del, tvitret Trump.

USAs president Donald Trump sier Tyrkias invasjon i Nord-Syria er en dårlig idé og at amerikanerne ikke støtter militæraksjonen.

– USA støtter ikke dette angrepet og har gjort det klart overfor Tyrkia at aksjonen er en dårlig idé, sier Trump i en uttalelse, der han også presiserer at ingen amerikanske soldater er i området.

Trump viser til at Tyrkia har forpliktet seg til å beskytte sivile, religiøse minoriteter, og til å forhindre at det oppstår en humanitær krise. USA forventer at Tyrkia holder fast ved forpliktelsen.

USA gir Tyrkia også ansvaret for å sikre at alle fengslede IS-krigere forblir fengslet og at terrorgruppen ikke får nytt fotfeste i regionen.

Utløste protester

Offensiven har utløst protester fra en rekke land og organisasjoner. EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker krever at Tyrkia stanser offensiven.

Juncker sier at EU ikke vil bidra med penger til opprettelsen av noen form for såkalt trygg sone i dette området.

Lokalbefolkningen i den tyrkiske byen Akcakale vinker til de tyrkiske styrkene.
Lokalbefolkningen i den tyrkiske byen Akcakale vinker til de tyrkiske styrkene. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/NTB scanpix

– Jeg ber innstendig Tyrkia og andre aktører om å besinne seg og stanse alle pågående operasjoner, sa Juncker i en tale i EU-parlamentet.

Den franske regjeringen sier de sammen med Tyskland og Storbritannia arbeider med en felles uttalelse «som vil være ekstremt tydelig» om at de fordømmer offensiven i Syria på det sterkeste.

Det tyrkiske forsvarsdepartementet opplyser at USA, Russland og EU ble informert om angrep vel to timer før det ble innledet. Det ble også Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Erdogan selv ringte til president Vladimir Putin for å orientere om sine planer. I en uttalelse fra Kreml heter det at Putin ba Erdogan tenke seg om to ganger så han ikke startet noe som ville skade arbeidet med å løse krisen i Syria.

Styrkeoppbygging på begge sider

Både på tyrkisk og syrisk side har det de siste dagene vært styrkeoppbygging, og den kurdiske administrasjonen i det nordlige og østlige Syria kunngjorde onsdag generell mobilisering.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu ankom onsdag en kolonne med rundt 100 militære kjøretøy Akcakale-distriktet, bare 6 kilometer fra den syriske grensebyen Tell Abyad.

– Tyrkias mål er å frigjøre lokalbefolkningen der fra de væpnede bandittenes åk, ifølge Erdogans kommunikasjonssjef Fahrettin Altun.

Titusenvis av militssoldater er også mobilisert på tyrkisk side, de fleste av dem syrere som tilhører fraksjoner av den tyrkiskstøttede opprørsalliansen Den frie syriske hær (FSA).

(NTB/TV 2)