TYRKIA: Militære kjøretøy på vei mot grensen.
TYRKIA: Militære kjøretøy på vei mot grensen. Foto: Bulent Kilic/NTB scanpix

Tyrkiske bakkestyrker på vei inn i Syria

Tyrkiske styrker har sammen med alliert syrisk milits innledet en militæroffensiv mot YPG-militsen nord i Syria, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkiske styrker har innledet en bakkeoffensiv i kurdiskkontrollerte syriske områder, opplyser landets forsvarsdepartement.

En talsmann for en av de protyrkiske syriske militsene sier til AFP at bakkefasen av offensiven begynte i Tell Abyad-området, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

Tyrkiske medier skriver at spesialstyrker og pansrede kjøretøyer har krysset grensen flere steder.

Varslet militæroperasjon

Tyrkia har de siste dagene varslet en større militæroperasjon mot de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

Onsdag klokken 15.15 bekrefter Tyrkias president at militæroperasjonen mot den kurdiske YPG-militsen har startet.

– Vårt mål er å ødelegge terrorkorridoren som er forsøkt opprettet langs vår sørlige grense og bringe fred til regionen, skriver den tyrkiske presidenten på Twitter.

Videre skriver han:

– Takket være den trygge sonen vi vil etablere, vil vi sørge for at de syriske flyktningene kommer tilbake til sine land. Vi vil beskytte den territoriale integriteten til Syria og frigjøre befolkningen i regionen fra terrorens klør.

– Angriper Kobani

Journalister i grenseområdene melder om eksplosjoner på syrisk side, og tyrkiske fly skal ha gjennomført angrep mot mål i grensebyen Ras al-Ayn.

Tusener er ifølge nyhetsbyråets AFPs kilder på flukt etter flyangrepene.

Ifølge det sivile og militære koordineringssenteret til opprørsalliansen SDF deltok 25 tyrkiske kampfly i den første fasen av offensiven.

Onsdag kveld melder menneskerettsgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at minst 15 er drept i Tyrkias offensiv, åtte av dem er sivile.

Den tyrkiske avisen Gazete Karinca melder onsdag kveld om voldsomme sammenstøt både øst og vest for den syriske grensebyen Kobani.

Mange sivile som flyktet fra områdene som først ble angrepet, reiste til Kobani, som nå er under angrep.

Ifølge SDF-talsmannen Mustafa Bali angriper tyrkiske styrker den strategisk viktige byen Kobani, som har stått sentralt i kampen mot terrorhæren IS.

CNN Turks journalist ved grensa forteller at det stiger røyk opp fra flere bygninger i Ras al Ain, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

En talsmann for den syriske opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av YPG-soldater, forteller om panikk i området.

– Tyrkiske krigsfly angriper sivile områder. Det hersker enorm panikk blant folk i regionen, tvitrer Mustafa Bali.

Tyrkia anklager YPG for å være den kurdiske PKK-geriljaens forlengede arm, og det er kjent at et stort antall PKK-soldater har kjempet sammen med militsen i Syria. Tyrkia har både PKK og YPG på sin terrorliste.

Erdogan har tidligere kunngjort at Tyrkia akter å opprette en såkalt sikker sone langs grensa, der kurdisk milits ikke får adgang og de syriske flyktningene som i dag befinner seg i Tyrkia skal bosettes.

– Frigjøre lokalbefolkningen

Klokken 10.30 onsdag meldte Bloomberg at de tyrkiske troppene hadde begynt å krysse grensen inn til nabolandet.

Ifølge avisen Bloomberg gikk to fortropper over grensen to steder tidlig onsdag morgen for å forberede en større offensiv.

Det tyrkiske utenriksdepartementets talsmann, Hami Aksoy, sa mandag kveld at Tyrkia har en grunnleggende rett til å iverksette nødvendige skritt for å ivareta nasjonens sikkerhet mot terrortrusler fra Syria.

– Tyrkias mål er å frigjøre lokalbefolkningen fra de væpnede bandittenes åk, ifølge Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Truer USA-alliert gruppe

– YPG kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skrev Altun på Twitter like etter midnatt norsk tid.

De kurdiske lederne i Syria har bedt om generell mobilisering, og oppfordrer alle innbyggere til å kjempe mot et tyrkisk angrep, melder AP.

  • I Syria bor det om lag to millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.
  • Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.
  • I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.
  • Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.
  • I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.
  • Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.
  • YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2000 amerikanske soldatene i området.
  • YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

– Vi kunngjør tre dager generell mobilisering i det nordlige og østlige Syria, heter det i en kunngjøring fra den kurdiske administrasjonen i området.

Den kurdiske YPG-gruppen er en del av SDF-styrken som har kjempet lojalt sammen med amerikanske soldater Syria. De har stått sammen i mange av de farligste kampene på bakken for å drive vekk ekstremistgruppa IS.

I USA får president Donald Trump kraftig kritikk, også fra egne rekker, for å trekke soldater ut av regionen og dermed tilsynelatende gitt Tyrkia grønt lys til en invasjon.

SDF advarte mandag om at en tyrkisk militæraksjon vil åpne for at IS kan komme tilbake.

Saken oppdateres.