To drept i skyting ved tysk synagoge – én person er pågrepet

To personer er drept og flere er såret etter at en person åpnet ild ved en synagoge i Halle i Tyskland.

Politiet melder på Twitter at én person er pågrepet.

Ifølge Spiegel er en 27 år gammel mann fra Sachsen-Anhalt pågrepet. Han skal ifølge nyhetsmagasinets kilder ha brukt et hjelmkamera mens skytingen pågikk.

Klippet på 35 minutter ble ifølge nyhetsbyrået AFP lagt ut på kringkastingsplattformen Twitch.

AFP har sett noen scener fra filmen, der gjerningsmannen kommer med antisemittiske tirader på engelsk.

Gjerningsmannen snakker engelsk, og sier blant annet at han er Holocaust-fornekter, ifølge The Independent.

Høyreradikale motiver

Ifølge Independent sier han i videoen at feminisme er årsaken til dalende fødselsrater i Vesten, og han knytter fødselsratene til innvandring. I tillegg sier han at «roten til alle disse problemene er jødene».

Den tyske innenriksministeren Horst Seehofer sier at politiet mener gjerningsmannen har høyreradikale, ytterliggående motiver for sine handlinger.

Twitch brukes vanligvis til å direktesende videoer av dataspill. Brenton Tarrant, som sto bak terrorangrepet i Christchurch på New Zealand, kringkastet video av angrepet direkte på Facebook. 51 mennesker mistet livet da han gikk til angrep mot to moskeer.

Politiet sikrer et område i Wiedersdorf nær Halle.
Politiet sikrer et område i Wiedersdorf nær Halle. Foto: Ronny Hartmann/AFP/NTB scanpix

Tarrant lastet opp et såkalt manifest der han ga uttrykk for et lignende verdensbilde som den angivelige tyske gjerningsmannen.

Politiet trodde først det var to eller flere gjerningsmenn, men senere sa politikilder til DPA at det var bare én gjerningsperson.

Fant flere våpen

Under politiaksjonen ba politiet folk i området holde seg innendørs eller søke tilflukt et annet sted.

Like før klokka 14 opplyste politiet på Twitter at én person var pågrepet, og tyske medier meldte senere at dette skjedde etter at vedkommende kolliderte med en lastebil i utkanten av Halle.

Politikilder opplyser til flere tyske medier at den pågrepne mannen er tysk statsborger. I bilens bagasjerom ble det funnet flere våpen.

Den tyske avisen Bild skriver at det skal ha blitt kastet en håndgranat på den jødiske gravlunden, og RTL melder om at det ble skutt inn i en kebabrestaurant like ved.

En mann ble ifølge politiet skutt og drept inne i en kiosk, mens en kvinne ble skutt og drept i Humboldtstraße ved synagogen.

To andre, en mann og en kvinne, er såret av skudd og innlagt på sykehus. Tilstanden er ikke kjent. Bild skriver at en taxisjåfør ble skadd etter at gjerningspersonene tok taxien hans da de rømte stedet.

Feirer jom kippur

Det er fortsatt ikke bekreftet om angrepet var rettet mot synagogen i Paulusviertel-distriktet, eller om det skjedde i nærheten.

Jødene feirer onsdag jom kippur, sin årlige forsoningsdag.

Ifølge Bild aksjonerte politiet onsdag mot høyreekstremister i flere tyske delstater, blant annet mot en adresse i Mansfeld-Südharz vest for Halle. Det foreligger imidlertid ikke opplysninger om en eventuell sammenheng.

– Vi har hittil ingen beviser for at skytingen i Halle er relatert til dette, sier en talsmann for tysk politi til Bild.

– Hadde hjelm og militærklær

Et vitne sier til AP at hun så en eldre dame stå rett ved granaten da den eksploderte.

– Det kom en mann med hjelm og militærklær, han hadde et gevær i hånda også så det ut som han hadde en granat også som han ville kaste inn i butikken, men den gikk av rett foran døra og den gamle damen, sier vitnet.

Conrad Rössler gjemte seg på toalettet på en kebabrestaurant da en bevæpnet mann skjøt inn i lokalet. Foto: RTL
Conrad Rössler gjemte seg på toalettet på en kebabrestaurant da en bevæpnet mann skjøt inn i lokalet. Foto: RTL

Conrad Rössler gjemte seg på toalettet på kebabrestauranen da skytingen inntraff.

– Mannen kom mot kebabrestauranten. Jeg så med en gang at noe var galt. Han hadde hjelm og bar på et våpen. Han kastet noe som lignet på en granat mot døra, men den spratt tilbake fra døra og eksploderte ikke. Så begynte han å skyte inn i restauranten minst en gang, sier han.

Han forteller at alle begynte å løpe og så etter en utgang bak i lokalet.

– Mannen bak meg døde, tror jeg. Jeg gjemte meg på toalettet. Jeg låste meg inne og skrev meldinger til familien min. Jeg sa jeg var glad i dem og at jeg ventet på hva som skulle skje. Jeg hørte et nytt stort smell utenfor og skrik. Jeg vet ikke hva det var, sier han til RTL.

En overvåkingsvideo viser at en grå bil stanser midt i gaten før en mann stiger ut og avfyrer fire skudd med det som ser ut til å være en hagle. Mannen er iført grønne militærlignende klær og hjelm.

Jernbanestasjonen i Halle er stengt, melder tyske medier.

Meldinger om skyting i annen by

Det blir også meldt om skyting i Landsberg, 15 kilometer fra synagogen i Halle, men det er uvisst om det har en sammenheng.

Store politistyrker i Landsberg etter meldinger om skyting også her. (Jan Woitas/dpa via AP)
Store politistyrker i Landsberg etter meldinger om skyting også her. (Jan Woitas/dpa via AP) Foto: Jan Woitas

Nå sikrer politiet synagoger i byen Dresden, som ligger cirka 1,5 timers kjøretur fra Halle.

– Vi øker sikkerhetstiltak rundt synagogen og kirkegården i Dresden etter det som har skjedd i Halle, sier pressetalsmann i politiet Thomas Geithner (45) til Bild.

Halle er en by sentralt i Tyskland, med omlag 240.000 innbyggere. Den ligger i et område som har hatt høy høyreekstrem aktivitet den siste tiden. Senest for halvannen uke siden startet en rettssak mot en gruppe menn i området som politiet mener hadde planlagt terroraksjoner mot innvandrere.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook