SKADER: Dersom du ikke tar nødvendige forholdsregler, kan frost- eller fuktskader fort bli resultatet.
SKADER: Dersom du ikke tar nødvendige forholdsregler, kan frost- eller fuktskader fort bli resultatet. Foto: Tryg Forsikring // Frende Forsikring

Skader for kolossale summer hvert år – unngå disse tabbene

Nå bør du ta grep for å hindre skader på hus og hytte. Ellers kan det bli dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor betalte norske forsikringsselskap til sammen 905 millioner kroner i erstatning for skader på hytter rundt om i Norge.

Får du skader, kan det også bli dyrt for deg. På høsten er det spesielt viktig at du tar nødvendige forholdsregler, ettersom været skaper ekstra utfordringer.

– Klimaforskere sier vi må forvente mer ekstremvær. Det betyr at det blir større mengder nedbør og mer vind, sier fagsjef Øystein Øren i Frende Forsikring til TV 2.

– Sett i gang nå

Flere forsikringsselskaper går i disse dager ut for å advare mot alt som kan gå galt om du ikke tar grep.

Det er særlig hytteeiere som bør være påpasselige, da mye kan gå galt på hytta i løpet av høsten og vinteren.

Hver fjerde hytteskade som meldes til norske forsikringsselskaper er relatert til storm og uvær, viser tall fra Frende Forsikring. Vannskader og skader på grunn av store snømengder på hyttetak er også høyt på listen.

– Heldigvis er dette skader du enkelt kan forhindre med gode forberedelser. Men du bør sette i gang nå, sier Øren.

Under er en oversikt over hvor mye forsikringsselskaper har betalt for skader på alt av private bygninger og innbo hvert år fra 2008 til 2018. I fjor var tallet på nærmere ni milliarder kroner.

Frostskader kan bli kostbare

Tryg forsikring advarer spesielt hytteeiere som benytter de kalde høstdagene til å stenge ned hytta for vinteren. Forsikringsselskap opplever nemlig at stadig flere får vann- og frostskader på hytta.

– De to siste årene har vi registrert over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Det er en markant økning i antallet frostskader, og de blir stadig dyrere å utbedre. I de verste skadetilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, og for mange hytteeiere blir slike minusgrader kostbare, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

FROSTSKADE: Til tross for økt 
fokus på forebyggelse, opplever forsikringsselskap at stadig flere får vann- og 
frostskader på hytta. Dersom du ikke tar nødvendige grep, kan dette bli resultatet. Foto: Tryg Forsikring
FROSTSKADE: Til tross for økt fokus på forebyggelse, opplever forsikringsselskap at stadig flere får vann- og frostskader på hytta. Dersom du ikke tar nødvendige grep, kan dette bli resultatet. Foto: Tryg Forsikring

Årsaken til frostskadene kan være at hyttene ikke har vært tilstrekkelig oppvarmet, at man ikke har stengt av vannet eller at vinduer har vært åpne i nærheten av uisolerte vannrør.

Det er ikke slik at det bare er eldre hytter som rammes – også de med moderne hytter må være forsiktige. Noen hytter er for eksempel utstyrt med muligheter for å fjernstyre varmeovner, men slike systemer er sårbare ved strømbrudd.

– Det er spesielt når minusgradene blir liggende i lengre perioder at de verste frostskadene oppstår. Dersom det ikke blir tatt hånd om umiddelbart, kan en liten vannlekkasje utvikle seg til en omfattende og dyr vann- og frostskade, sier Setnes.

I 2018 ble det registrert over 5.500 frostskader, til en estimert verdi av over 320 millioner kroner. De ti siste årene har forsikringsbransjen utbetalt nær 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall fra Finans Norge og Tryg Forsikring.

Det ble i fjor registrert flest frostskader i mars måned, foran februar og april. Slike skader pleier ofte avdekkes på våren ettersom isen tiner og vannrør sprekker. De fleste vann- og frostskadene oppstod i hus som var over 50 år gamle.

Slik unngår du frostskader:

 • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
 • Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.
 • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
 • Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
 • Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.
 • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).
 • Har du varmovn på i ubebodd hytte så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.

Slik tiner du frosne rør:

 • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen - gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
 • Varm opp rommet.
 • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.
 • Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.
 • Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Kilde: Tryg Forsikring

Trekk ut kontakten

2018 var et år med mange skader på hus og hytter. Årsaken var frost og store snømengder på starten av året, en sjeldent tørr sommer og en våt høst.

Vannskader kostet i fjor forsikringsselskapene 287 millioner kroner, mens erstatning etter brann kostet 346 millioner kroner.

– De typiske hytteskadene om høsten er taklekkasjer, kjellere fylt med vann og stormskader på hyttetak og bygningen. Veldig mange av disse oppstår om høsten, sier Øren.

Tidligere styreleder i Norges Hytteforbund, Mathias B. Dannevig, har noen klare oppfordringer til hva du bør gjøre om du stenger hytta for vinteren.

– Husk å tappe vannanlegg, og ikke glem å tømme skylletanken på toalettet. Husk å låse alle dører og lukk alle vinduer. Hvis det er deler av hytta som er ekstra utsatt for slagregn eller potensielle stormskader, er det lurt å dekke til områdene, sier Dannevig.

Han minner også om at du bør sikre elektriske anlegg mot brann ved å trekke ut unødvendige kontakter og sikre mot lynnedslag.

 • Rens takrennene: Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.

 • Sjekk taket før snøen kommer: Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa. Finner du noe galt? Fiks det eller bytt ut ødelagte deler.

 • Rydd uteområdet: Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.

 • Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig: Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta. Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder. Og ikke minst: Fyll opp vedkorgen inne ved peisen med tørr og insektsfri ved. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.

 • Steng hovedkranen: Hvis du ikke skal på hytta i høst, er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen. Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert.

 • Ha litt varme på i hytta: Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.

 • Sjekk vinduer og dører: Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong Vinter tar grep med sine kalde klør.

 • Tett sprekker og hull fra utsiden: Når gradestokken kryper nedover, søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.

 • Følg med gjennom vinteren: Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytta stå nedsnødd vinteren gjennom.

 • Sjekk brannslukningsutstyret: Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet og sjekk at det ikke er utgått på dato.

Kilde: Frende Forsikring

Skadedyr

Høsten er høytid for gnagere og andre skadedyr. Tall fra Norsk Hussopp Forsikring viser at 65 prosent av alle henvendelser om mus, og 56 prosent av alle skadeskader om rotter, meldes fra september til januar.

– Når det blir kaldere i været og nedbøren øker, søker gnagerne inn for å overvintre. Hver høst ser vi en økning i henvendelser om skadedyr, sier Øren.

GIR RÅD: Fagsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. Foto: Frende Forsikring
GIR RÅD: Fagsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. Foto: Frende Forsikring

I snitt koster et skadedyrangrep rundt 60.000 kroner, viser tall fra Frende. De verste skadene kan koste flere millioner å utbedre.

– Gnagerne trenger overraskende små åpninger og ofte ender de opp på kjøkkenet til folk. Får du først rotter i hus, kan de gjøre stor skade på kort tid. Hvis du oppdager rotter og mus på dagtid er det et ekstra dårlig tegn. Det er tegn på et større angrep, ettersom dyrene er mest aktive om natten og helst holder seg skjult om dagen, sier Øren.

Unngå rotter og mus

Tegnene du bør se etter er ødelagt isolasjon og ledninger, avføringsrester, skrapelyder, spor og lukt.

Slik unngår du rotter og mus i hus

 • Gå rundt huset og tett alle små åpninger. En mus trenger bare seks millimeters åpning for å komme seg inn, en rotte rundt det dobbelte. Sjekk spesielt under kledning, rundt hull der ledninger og kabler går inn i huset, samt rundt vinduer og dører.
 • Tett eventuelle hull med noe som gnagerne ikke kan spise seg gjennom. For eksempel metall- eller hønsenetting.
 • Hold det ryddig rundt huset, hytta, i garasje og bod. Gnagere kan fint gjemme seg i stabler med bildekk, esker eller ved som står opp mot bodveggen.
 • Ikke ha mat i utette beholdere i bod eller kjeller.
 • Hvis du har frukttrær i nærheten av huset ditt, rydd bort nedfallsfrukt. Ikke la det ligge på bakken og friste smågnagerne.
 • Sørg for at alle søppelspann er skikkelig lukket så ikke rotter og mus får tilgang til matrester.
 • Ikke søl fuglemat rundt matstasjonen.

Kilde: Frende Forsikring

Husk do-vett!

Hvis du kaster ting i toalettet som ikke skal være der, fører det til tette avløpsledninger, oversvømmelser, stopp i pumpestasjoner, forurensing av naturen og at rotteplagene øker.

Derfor skal du aldri kaste dette i toalettet:

 • Matrester
 • Q-tips
 • Våtservietter
 • Fett
 • Baby våtservietter (uten unntak)
 • Bomullsdotter
 • Sminkefjerner

Kilde: Bergen kommune/Hold Norge rent