HINDRET: USAs EU-ambassadør Gordon Sondland (til høyre) ble hindret i å vitne i Kongressen tirsdag.
HINDRET: USAs EU-ambassadør Gordon Sondland (til høyre) ble hindret i å vitne i Kongressen tirsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Trump nektet nøkkelvitne å møte i «kengurudomstol»

Utenriksdepartementet nektet USAs EU-ambassadør Gordon D. Sondland å møte til sin planlagte høring i Kongressen tirsdag.

USAs EU-ambassadør Gordon D. Sondlan skulle vitne i forbindelse med hans innblanding i Ukraina-saken, skriver New York Times.

Han er en av flere tjenestemenn som Representantens hus har innkalt til høring som en del av forsøket på å stille president Donald Trump for riksrett.

– Dypt skuffet

Sondlands advokat, Robert Luskin, opplyser til CNN at det er Utenriksdepartementet som beordret ham til å ikke møte.

– Han er en sittende ambassadør og ansatt i Utenriksdepartementet, og er pålagt å følge deres direktiv, sier Luskin til CNN.

Luskin legger til at hans klient er «dypt skuffet» over å ikke få vitne i varslersaken.

Utenriksdepartementet kom med ordren først tirsdag morgen, til tross for at det lenge har vært klart at Sondland skulle vitne.

Kan være nytt riksretts-grunnlag

Avgjørelsen forventes å skape sterke reaksjoner fra Trumps politiske motstandere. Demokratene har gjentatte ganger advart Trump om at manglende samarbeid vil anses som et forsøk på å motarbeide etterforskningen, noe som i seg selv er et grunnlag for riksrett.

– Mangelen på dette vitnet og mangelen på viktige dokumenter anser vi som ytterlige sterke bevis på at man motarbeider Kongressens grunnlovsfestede funksjoner, sier leder av Husets etterretningskomité, Adam Schiff, kort tid etter at nyheten ble kjent.

Basert på tirsdagens avgjørelse har demokratenes trusler hatt liten innvirkning på Trump-administrasjonen, som hevder riksrettsprosessen er politisk motivert.

Trump gjentok dette på Twitter tirsdag, hvor han hevdet at Sondlands vitnemål ville skjedd foran en illegitim domstol hvor republikanere ikke har noen rettigheter.

– Jeg ville elsket å sende ambassadør Sondland, en fantastisk mann og amerikaner, men dessverre ville han ha vitnet foran en kompromittert kengurudomstol, skriver Trump på Twitter.

En kengurudomstol er et begrep for en domstol som ignorerer anerkjente standarder og lover. Nazistenes folkedomstol er et av de mest kjente eksemplene for å beskrive dette begrepet.

Dette er ikke første gang Utenriksdepartementet lar være å bidra til etterforskningen. Etterforskningskomiteen krevde å få dokumenter relatert til Ukraina utlevert innen forrige fredag. Denne fristen ble ikke møtt.

Sentral Ukraina-skikkelse

Sondland ble innkalt til høringen på bakgrunn av hans innblanding i varslersaken. Ambassadøren har vært en av Trump-administrasjonens ledende skikkelser overfor Ukraina.

Sondland skal ha vært i direkte kontakt med Trump kort tid før og etter den mye omtalte telefonsamtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Forrige uke ble tekstmeldinger mellom Sondland og andre statsansatte offentliggjort. Her fremgår det at Sondland planla telefonsamtalen mellom de to statslederne, samtidig som han diskuterte om USA tilbakeholdt militærbistand til Ukraina i påvente av Biden-granskningen.

Det er uklart når Sondlands vitnemål vil tas opp igjen, og om Utenriksdepartementet vil hindre fremtidige høringer.