5G-radio testes i Singapore i 2016 / AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN
5G-radio testes i Singapore i 2016 / AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN Foto: Roslan Rahman

Ericsson bygger 5G-nett i Norge

Telia vraker Huawei og lar Ericsson få bygge sitt nye 5G-nett i Norge. Målet er full modernisering og et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023.

Telia Norge skal modernisere mobilnettet og bygge ut nasjonal 5G-dekning i samarbeid med Ericsson. Det melder selskapet i en pressemelding tirsdag.

Treårsplan

– Nå er vi i gang, og som den utfordreren vi er, har vi satt oss et ambisiøst mål om å bygge ut et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023. Planen er å gjennomføre en siste stor 5G-test på Lillestrøm rundt årsskiftet, for deretter å starte den nasjonale utbyggingen april neste år, forteller Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Det var NRK som først omtalte saken.

Telia velger altså å vrake den kinesiske telegiganten Huawei. Selskapet ble i mai svartelistet av amerikanske myndigheter, som mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko.

Kaster ut Huawei

Dagens Næringsliv skriver at Telia Norge kaster ut alle basestasjoner fra Huawei og at selskapet ikke har følt press.

– Jeg vil understreke at det er vi som har valgt leverandør. Et slikt viktig valg består av mange elementer som vi har lagt til grunn, sier Foss til avisen.

Telia kunne gå for Huawei, svenske Ericsson eller finske Nokia som hovedleverandør.

– Det er ikke lenger snakk om piloter, nå er det snakk om full utrulling. Dette vil forandre spillereglene i årene som kommer. Det kommer til å ta tid, men det skjer over natten at vi starter med byggingen, sier Foss.

  • 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G.
  • Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.
  • Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR, AR og andre sanntidstjenester.
  • 5G skal være et svært fleksibelt og sikkert nettverk.
  • 5G anses som en essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) var blant andre til stede på pressekonferansen.

Beredskap og sikkerhet

I statsbudsjettet som ble lagt fram mandag, ble det bevilget 8,6 millioner kroner til Nasjonal kommunikasjonsmyndighets arbeid med å legge til rette for innføring av 5G.

I statsbudsjettet foreslås det også 141 millioner til forsterkede kommunikasjonsnett, som blant annet skal sikre at de nye 5G-basestasjone kan holdes i gang i tre dager uten strøm.

Dette er 15 millioner kroner ekstra til å forsterke utvalgte kommunikasjonspunkt fra nord til sør.

Innovasjon

5G-nettet skal gir oss et mobilt bredbåndsnettverk med høyere kapasitet og flere brukermuligheter. Det handler om en fremtid hvor alt kobles sammen, som selvkjørende biler og roboter i industrien – og smarte system for blant annet transport, trafikk og e-helse.

– 5G vil på sikt muliggjøre innovasjon, nye økosystemer og fantastiske tjenester. For eksempel kan ambulansepersonell som kommer til et ulykkessted ha eget nett som gjør at legene på sykehuset er i sanntid på åstedet. Det er bra for nødetatene, og det er bra for pasientene, sier Foss.

5G vil også kunne brukes som fast bredbåndstilgang til husstander og bedrifter i områder uten fibernett.

G5 er under både under utvikling og utbygging. Det er forventet at kommersiell utbygging starter i 2020. Telia Norge har som mål å være ferdig utbygget i 2023.

(©NTB/TV 2)