SJOKKERT: Justisminister Jøran Kallmyr er sjokkert over det han mener er løgn fra Arbeiderpartiet. Her med Politidirektør Benedicte Bjørnland.
SJOKKERT: Justisminister Jøran Kallmyr er sjokkert over det han mener er løgn fra Arbeiderpartiet. Her med Politidirektør Benedicte Bjørnland. Foto: Vidar Ruud

Kallmyr i strupen på Ap:

– Løgn og fake news

Arbeiderpartiet hevder statsbudsjettet ikke gir flere politifolk i gatene. – Løgn, tordner justisminister Jøran Kallmyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han garanterer at regjeringen vil nå målet om to politifolk per tusen innbygger.

– Det hadde vært fint om Arbeiderpartiet hadde tatt seg bryet med å lese budsjettet ordentlig, sier Kallmyr til TV 2.

I sosiale medier har Arbeiderpartiet nå et innlegg hvor de hevder «det ikke blir mer politifolk i gatene».

– Det er direkte løgn. Arbeiderpartiet bruker nå sosiale medier som et arnested for «fake news» og de kan ikke opptre annerledes der enn i vanlige medier, sier justisministeren.

FEIL: Justisminister Jøran Kallmyr sier dette innlegget fra stortingsrepresentant Maria Karine Aasen-Svendsrud er direkte løgn.
FEIL: Justisminister Jøran Kallmyr sier dette innlegget fra stortingsrepresentant Maria Karine Aasen-Svendsrud er direkte løgn.

Han mener Arbeiderpartiet rett og slett ikke har forstått budsjettet, regnet feil - og gått på en real skivebom.

– De har bare sett på hvor stor økningen er på budsjettet totalt, og sammenliknet det med 2019-budsjettet. Da er det en økning på 600 millioner, og Arbeiderpartiet tror 500 av de 600 vil gå til pris- og lønnsvekst. Det Arbeiderpartiet ikke forstår er at det er flere poster i 2019-budsjettet, som vi bare skal betale en gang. For eksempel politihelikopterene, penger til gjennomføringen av Taraldrud og Norges bidrag til Frontex.

Han mener regjeringen og Arbeiderpartiet i det minste kan være enige om at vi bare skal betale for helikoptrene en gang.

– Dermed er det 350 millioner i 2020-budsjettet som er en reell økning av politiets budsjett, fortsetter Kallmyr.

Garanterer flere politistillinger

Kallmyr garanterer at budsjettet vil føre til at regjeringen når målet om to politifolk per tusen innbygger. Han mener pengene vil bidra til mellom 200 og 300 nye politistillinger.

– Det vil innfri målet om to politi per tusen innbygger i 2020. Hvis Arbeiderpartiet nå har et nytt mål om enda flere politi, er det greit at de endrer politikk, men de lyver når de sier regjeringens budsjett ikke fører til flere politistillinger. Nå må de være ærlige si at det er feil, sier Kallmyr.

Ap: – Etterslepet er enormt

Maria Aasen-Svensrud, som er avbildet på Arbeiderpartiets Facebook-post, avviser at Arbeiderpartiet driver med fake news.

AP-POLITIKER: Maria-Karine Aasen-Svendsrud.
AP-POLITIKER: Maria-Karine Aasen-Svendsrud. Foto: Heiko Junge

– Det er ikke første gang en justisminister fra Frp har gitt inntrykk av at justisbudsjettet vil gi gull og grønne skoger. Men realiteten er at har det ikke kan dokumenteres at det har blitt flere politifolk ute i gatene de siste årene. I Oslo sier Politiets Fellesforbund at det er 100 færre politifolk ute i gatene nå enn før reformen, skriver hun som et tilsvar på utspillet fra Kallmyr.

Hun mener etterslepet er enormt, og at «verden ser ganske annerledes ut på gata enn fra justisministerens kontor».

– Selv om han ikke hadde behøvd gå lengre enn til ansatte i politiet for å få en realitetsorientering. Og det er jo merkelig at regjeringen år etter år skryter av flere politifolk, men uten å kunne svare på hvor disse faktisk jobber, skriver Aasen-Svendsrud, som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet.

Hun mener regjeringen forsøker å skjule kutt politiet må ta i sine budsjetter.

– Kallmyr må gjerne være opptatt av budsjetteknikk, men realiteten er at det er enorme etterslep ute i politidistriktene. At justisministeren og departementet ikke tydelig synliggjør ABE-kutt og pris og lønnsveksten i budsjettet gir inntrykk av et forsøkt på å skjule kutt politiet må ta i sine budsjetter. Regjeringen gir med den ene hånda, og tar med den andre. Det blir det ikke nødvendigvis flere politifolk ute blant folk av.

– Trumpsk retorikk

Hun sier det er reell uenighet om at man nærmer seg målet om to politifolk per 1000 innbygger.

– Justisministeren teller alt som kan telles, politifolk i sivile stillinger, sommervikarer, ansatte i alle særorganer, midlertidige stillinger. Det vi etterlyser en reel styrking av nærpolitiet, slik Stortinget faktisk har vedtatt.

Hun mener Kallmyr må bære ansvaret for det hun mener er en skakkjørt politireform.

– I stedet for Trumpsk retorikk om «fake news», bør justisministeren heller forklare hvorfor de nye politifolkene som er ansatt ikke synes ute i lokalsamfunnene, skriver Aasen-Svendsrud.

– Men er det rett at det ikke blir flere politifolk i gatene, som en konsekvens av budsjettet?

– Det gjenstår å se. De har oversolgt budsjettet sitt hvert år. De siste årene har det blitt påstått at nærpolitiet er styrket. Ingenting dokumenterer dette. Mitt poeng er at med dette budsjettet så vil det ikke gi rom for særlige satsinger siden de fleste politidistriktene er på minus allerede. Vi lytter til politiet selv og det de tillitsvalgte sier, og det er at dette budsjettet er alt for stramt, svarer Ap-politikeren.