PRESSET: Politiet mener at Kjell Inge Røkke ble presset av Jan Erik Iversen. Saken endte til slutt hos politiet som pågrep og siktet torpedoen, som nekter straffskyld.
PRESSET: Politiet mener at Kjell Inge Røkke ble presset av Jan Erik Iversen. Saken endte til slutt hos politiet som pågrep og siktet torpedoen, som nekter straffskyld. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

torpedo:

Ble tilbudt 100 mill. for å «fjerne» Røkke-fiende

OSLO TINGRETT (TV 2): Utpressingstiltalte Jan Erik Iversen (62) sier at han fikk i oppdrag å «fjerne» Christer Tromsdal. Oppdragsgiver var Kjell Inge Røkke og prislappen var 100 millioner, hevder han.

Påtalemyndigheten mener Jan Erik Iversen i en periode på tre måneder i 2017 og 2018 forsøkte å presse Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp. Røkke ble så skremt av truslene at han valgte å bygge et tilfluktsrom i huset sitt.

Politiet tror at bakgrunnen for saken kan være at Iversen var forbannet etter at VG publiserte flere hemmelige Røkke-lydopptak i 2017. Slik TV 2 forstår det, mener Iversen at Røkke burde kunne stoppet publiseringen.

Det er snart to år siden Iversen ble anmeldt og siktet i saken. Han har så langt ikke villet la seg avhøre av politiet, men tirsdag morgen valgte han å forklare seg i retten.

– Skulle fjerne Tromsdal

Jan Erik Iversen sier at han var mye i kontakt med Røkke høsten 2017.

– Røkke hadde det ikke helt bra fordi noen lydopptak skulle være på avveie, sier Iversen.

TILTALT: Torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen nekter straffskyld. Foto: Privat
TILTALT: Torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen nekter straffskyld. Foto: Privat

Ifølge torpedoen hadde finansakrobat Christer Tromsdal båndene. Røkke skal da ha ønsket å «fjerne» Tromsdal. Finansakrobaten skal blant annet ha vært sentral i den såkalte båtfører-saken, der Røkke ble dømt for korrupsjon.

– Prislappen for å «fjerne» Tromsdal var hundre millioner kroner, sier Iversen.

Det skal også ha eksistert et ufordelaktig lydopptak hjemme hos den avdøde advokaten Birger Nilsen. Iversen forklarer at han tilbød seg å bryte seg inn hos advokaten og stjele båndene.

HEVDER HAN SKULLE FJERNES: Ifølge Jan Erik Iversen ble han tilbudt jobben med å «fjerne» finansakrobat Christer Tromsdal.
HEVDER HAN SKULLE FJERNES: Ifølge Jan Erik Iversen ble han tilbudt jobben med å «fjerne» finansakrobat Christer Tromsdal. Foto: NTB Scanpix

Iversen skal imidlertid ha klart å kjøpe lydopptakene fra advokaten som på den tiden var alvorlig syk.

Først brøt Røkke sammen og avlyste oppdraget i 2000, men han tok igjen kontakt med Iversen i 2004.

Torpedoen sier han var kritisk til å ta på seg oppdraget. Samtidig sier han at Røkke var desperat etter å «fjerne» Tromsdal fordi milliardæren fryktet at finansakrobaten kunne ødelegge mye for ham. Det er for TV 2 uklart om bakgrunnen for oppdraget var båtførersaken eller de påståtte lydopptakene.

Skjøt Tromsdal

Det var mye frem og tilbake, sier torpedoen, men situasjonen eskalerte i julen i 2004. Iversen møtte Tromsdal i en Jaguar utenfor Frogner kirke.

– Vi diskuterte, og så begynte vi å krangle. Det endte med at jeg skjøt ham i kneet. Jeg trodde først ikke at Christer var truffet, men da han gikk ut av bilen, så datt han på siden. Han ropte: «Du har skutt meg i kneet!». Jeg svarte: «Du skal være glad for at jeg ikke skjøt deg i hodet!».

Iversen dro fra stedet, ringte politiet og lot seg pågripe.

BLE ARRESTERT: Jan Erik Iversen lot seg pågripe på Bygdøy etter at han skjøt Christer Tromsdal.
BLE ARRESTERT: Jan Erik Iversen lot seg pågripe på Bygdøy etter at han skjøt Christer Tromsdal. Foto: NTB Scanpix

– Mens jeg satt og ventet ved sjøen, satt jeg og tenkte: «Hva heter den sangen til Rune Rudberg? Så kom jeg på at den heter «Ut mot havet», sier Iversen.

62-åringen ble dømt for å ha skutt Tromsdal.

I kjølvannet av skytingen følte Iversen seg forrådt av Røkke fordi han ikke følte seg støttet.

– Jeg sa til Kjell Inge at jeg skulle skyte ham i knærne, så han kunne gå til politiet og fortelle hvorfor torpedo-«Jannik» hadde gjort et mot ham.

– Han betalte meg en sum, men det var ikke i nærheten av det beløpet vi hadde blitt enige om. Uken etter kom noen hjem til meg med to millioner kroner i cash, sier Iversen.

Kjell Inge Røkkes advokat, John Christian Elden, skriver i en SMS til TV 2 at det er første gang han hører en slik påstand. Elden regner med at Røkke vil kommentere dette i sin forklaring tirsdag ettermiddag.

De hemmelige møtene

Ifølge politiet startet Iversens utpressing av Røkke den 1. november i 2017. Det skjedde i garasjeanlegget under milliardærens arbeidsplass på Fornebu. Politiet har overvåkningsbilder av møtet, noe som er ansett for å være et sentralt bevis. Iversen sier det var tilfeldig at han møtte Røkke i garasjeanlegget.

Torpedoen bekrefter at han var forbannet etter oppslaget i VG.

– Røkke var redd. Vi ga hverandre en klem, og han sa at han hadde betalt meg for jobben. Det var ikke viktig for meg. Jeg ville ha et oppklaringsmøtet etter saken i VG, sier Iversen.

Noe senere i november møttes de i lokalene til advokatfirmaet Elden. Det var advokat Arild Holden som ledet møtet. Hovedtemaet var VGs saker om lydopptak, mener politiet. Det var under dette møtet at Iversen skal ha foreslått at Røkke kunne betale ham for å løse situasjonen.

Ville gi Røkke juling

Det ble ifølge Iversen diskutert ulike måter for å løse situasjonen.

Det fant sted enda et møte i desember før Røkke skal ha følt at situasjonen eskalerte. Røkke sa ifølge Iversen at «jeg ba deg ikke skyte Tromsdal, hvorpå Iversen sier han svarte at «nei, du ba meg fjerne ham».

– Det bruste meg inni meg. Jeg hadde lyst til å grisebanka ham, sier Iversen, som sier at han opplevde at Røkke forsøkte å lokke ham inn i en felle.

Milliardæren ansatte den tidligere sjefen for Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, som sin personlige sikkerhetssjef. Det var han som gikk til politiet med saken.

BYGDE EGET ROM: TV 2 vet at Kjell Inge Røkke laget et tilfluktsrom i huset sitt på Vettre. Dette gjorde han for å demme opp for truslene fra Jan Erik Iversen (Foto: TV 2)
BYGDE EGET ROM: TV 2 vet at Kjell Inge Røkke laget et tilfluktsrom i huset sitt på Vettre. Dette gjorde han for å demme opp for truslene fra Jan Erik Iversen (Foto: TV 2)

Aktor, Terje Nedrebø Michelsen, mener også å kunne dokumentere at Iversen forsøkte å kontakte Røkke flere ganger.

AKTOR: Politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen
AKTOR: Politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen Foto: Sverre Saabye / TV 2

Jan Erik Iversen hevder at Røkke og han har hatt et profesjonelt forhold i mange år. Iversens forsvarer, Benedict de Vibe, sier også at det har vært store pengesummer involvert i oppdragene.

Nekter straffskyld

Pressekorpset forsøkte å ta bilder av den mangeårige torpedoen på vei inn i rettssalen tirsdag, men det var han ikke interessert i.

Etter litt tid sa Jan Erik Iversen:

– Ingen filmer meg!

Han ankom Oslo tingrett i følge med sine forsvarere like før klokken ni tirsdag morgen.

Iversen spøkte også litt med Kjell Inge Røkke.

FOTONEKT: Jan Erik Iversen vil ikke la seg fotografere i Oslo tingrett. Tirsdag avga han en detaljert forklaring om sitt forhold til Kjell Inge Røkke.
FOTONEKT: Jan Erik Iversen vil ikke la seg fotografere i Oslo tingrett. Tirsdag avga han en detaljert forklaring om sitt forhold til Kjell Inge Røkke. Foto: Rettstegning: Ane Hem / NTB Scanpix

– Se, der er Røkke, sa Iversen og henvendte seg til det ivrige pressekorpset.

Milliardæren skal imidlertid ikke møte opp i retten før ved 13-tiden.

Den tiltalte 62-åringen hadde på seg en lys grønn genser over en blå skjorte. Han opplyste til retten at han er profesjonell gambler. På spørsmålet om straffskyld for utpressing, svarte han «nei, det gjør jeg ikke».

Kaller kniv for tannpirker

Iversen er også tiltalt for ulovlig oppbevaring av våpen, blant annet en springkniv. Konfrontert med dette, sa tiltalte:

– Aktor kaller det for en springkniv. Jeg kaller det en tannpirker.

Iversen sier at han har hatt den liggende i nattbordsskuffen sin i over 20 år. Han mener at redskapet ikke har et voldspotensiale.