Trump med klar beskjed til Erdogan:

Utsletter Tyrkias økonomi hvis de angriper kurderne

KLAR TALE: Donald Trump er klinkende klar på hva som blir konsekvensene dersom Tyrkia angriper kurdiske styrker i Syria.
KLAR TALE: Donald Trump er klinkende klar på hva som blir konsekvensene dersom Tyrkia angriper kurdiske styrker i Syria. Foto: Brendan Smialowski and Gianluigi GUERCIA / various sources / AFP
Donald Trump truer med å knuse Tyrkias økonomi dersom de ikke oppfører seg slik han vil i Syria.

I en kunngjøring som Det hvite hus kom med natt til mandag, står det at Tyrkia om kort tid vil iverksette sine planer om en operasjon i Nord-Syria, og at Donald Trump støtter dette.

Kunngjøringen har ført til at Trump har fått mye motstand fra egne rekker.

Blant annet melder Pentagon at USA ikke støtter en tyrkisk militæroperasjons i Nord-Syria, og understreker at et «svært lite antall» soldater er trukket ut av grenseområdet.

– Forsvarsdepartementet har gjort det klart overfor Tyrkia – det samme har presidenten – at vi ikke støtter en tyrkisk operasjon i Nord-Syria, sier Pentagon-talsmann Jonathan Hoffman i en uttalelse mandag.

Trump svarer

Mandag ettermiddag norsk tid kom Trump med motsvar til kritikerne. I en Twitter-melding gjør han det klinkende klart at han ikke vil la Tyrkia gjøre hva som helst i Syria etter at amerikanerne har trukket seg ut.

Samtidig som han kommer med den krystallklare beskjeden til Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan, benytter han muligheten til å omtale seg selv med store ord:

– Som jeg har understreket tidligere, bare for å gjenta, hvis Tyrkia gjør noe som jeg, med min store og uovertrufne visdom, anser å være over streken, vil jeg fullstendig ødelegge og utslette Tyrkias økonomi, skriver han blant annet.

Se hele Twitter-meldingen lenger ned i saken.

Svikter allierte

Allerede i desember kunngjorde Trump at han ville trekke ut amerikanske styrker fra Syria, men han ble sterkt kritisert for å overlate sine kurdiske allierte til skjebnen og en tyrkisk offensiv.

Også den gang gjorde han det klinkende klart at han ville legge Tyrkias økonomi i grus dersom de angriper de kurdiske styrkene.

De kurdiske YPG-styrkene bar de tyngste byrdene i kampen mot IS sammen med USA, men betraktes som terrorister av Tyrkia, ettersom tyrkiske myndigheter mener de er alliert med PKK i Tyrkia.

Støtter Erdogan

Trumps pressetalskvinne Stephanie Grisham sier at den tyrkiske planen kom fram i en samtale som Trump hadde med Erdogan søndag.

I denne telefonsamtalen ga Trump Erdogan sin støtte til invasjonsplanene.

Erdogan sa mandag at USAs tilbaketrekking har begynt og at tyrkiske styrker står klare til å igangsette operasjoner mot kurdiske styrker i Syria.

Grisham presiserer at amerikanske styrker ikke kommer til å være involvert i en slik operasjon og at amerikanske soldater skal trekkes tilbake fra området det gjelder.

Forflytning

Ifølge amerikanske tjenestemenn er det bare et 20-tall av USAs rundt 1000 soldater som tas ut av det aktuelle grenseområdet, som omfatter de syriske byen Ras al-Ayn og Tell Abyad.

Soldatene har dessuten bare forflyttet seg over en «veldig kort avstand», sier en høytstående tjenestemann i amerikansk UD til nyhetsbyrået AFP.

– Utover det er det ingen endringer i våre militære stillinger i nordøst, sier tjenestemannen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook