GJØR MOTSTAND: Donald Trump er beordret til å legge frem skattemeldinger fra de siste åtte årene.
GJØR MOTSTAND: Donald Trump er beordret til å legge frem skattemeldinger fra de siste åtte årene. Foto: Jim Watson

Trump må levere skattemeldinger

Donald Trump er beordret til å offentliggjøre åtte år med skattemeldinger.

USAs president Donald Trump er beordret til å utlevere ligningsattestene sine fra de siste åtte årene.

Trump har lenge motsatt seg å måtte legge frem skattemeldingene sine, og har argumentert med at sittende presidenter er immune for å strafferettslige etterforskninger, skriver New York Times.

Påstanden ble derimot avvist i en føderal domstol i New York mandag.

Kjennelsen innebærer at påtalemyndigheten kan stevne Trump for å få tilgang til presidentens private og forretningsmessige selvangivelser fra de siste åtte årene.

Etterforsker utbetalinger

Kjennelsen lar distriktsadvokat Cyrus Vance få tilgang til Trumps skatteligninger som en del av etterforskningen av utbetalinger av såkalte «hysj-penger» under presidentkampanjen i 2016, skriver Washington Post.

Vance etterforsker utbetalinger til to kvinner som ble foretatt i løpet av de siste ukene før presidentvalget. Kvinnene hevder de tidligere har hatt affærer med Trump.

Trumps advokater har gitt beskjed om at de anker kjennelsen umiddelbart. Det vil trolig medføre flere forsinkelser i etterforskningen som ledes av statsadvokat Cyrus R. Vance på Manhattan.

«Politisk motivert»

Trumps advokater mener etterforskningen er politisk motivert og at selvangivelsene kan nektes utlevert fordi presidenten har immunitet.

Presidenten har selv kommentert kjennelsen i en Twitter-melding:

I den 75 sider lange kjennelsen mandag heter det at den føderale domstolen ikke kan støtte en slik «kategorisk og ubegrenset påstand om at en president har immunitet fra rettsprosesser».

Jurister fra justisdepartementet i Washington ba forrige uke Marerro om å utsette kjennelsen.

Cohen i fengsel

Føderal påtalemyndighet har allerede fullført sin etterforskning av utbetalingene som Trumps tidligere advokat Michael Cohen ordnet med for å få de to kvinnene til å tie under presidentvalgkampen i 2016.

Presidenten nekter for å ha hatt noe seksuelt forhold til kvinnene. Trump Organization ga i ettertid Cohen refusjon for utleggene.

Cohen soner for tiden en tre år lang fengselsstraff etter at han i fjor ble dømt for blant annet ulovlig valgkampfinansiering i forbindelse med utbetalingene.