DYRERE: Netthandel på varer under 350 kroner blir nå dyrere.
DYRERE: Netthandel på varer under 350 kroner blir nå dyrere. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Dyrere netthandel

Fra og med nyttår vil det bli slutt på å kunne kjøpe varer til 350 kroner uten toll fra utlandet.

Regjeringen ønsker i sitt forslag til statsbudsjett å fjerne den såkalte 350-kronersgrensen for handel fra utlandet.

Dette betyr at man fram til nå har kunnet bestille varer under denne summen uten å måtte fortolle dem fra utlandet.

Bedre konkurransevilkår

Finansministeren begrunner dette med at det vil bedre konkurransevilkår for norske butikker.

– Med dette fjernes konkurranseulempen norske butikker har hatt fordi handel for småbeløp over nett har sluppet avgifter. Nå fjernes fritakene, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

– Det bør norsk næringsliv være godt fornøyd med. Med forslaget vil blant annet sjokolade, godteri og mineralvann kjøpt på nett fra utlandet bli avgiftslagt fra første krone, sier Jensen.

Grensen gjelder ikke for varer som allerede har vært avgiftsfrie, og i forslaget som ble lagt fram mandag ser det ikke ut til at flere varer vil bli avgiftsbelagt.

Blandet mottakelse

Til Dagens Næringsliv sier arbeidsgiverorganisasjonen NHO at de er fornøyd med forslaget.

– Endelig! Det er svært gledelig at regjeringen endelig gjør dette. Dette vil skape nye, norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Hun er enig i Jensens syn på at dette vil bli bra for norske butikkers konkurransevilkår.

Det er derimot ikke Virke.

Det opprettes nemlig en forenklet registrerings- og rapporteringsordning for beregning og betaling av merverdiavgift, der ansvaret legges på den utenlandske selgeren eller e-handelsplattformen som tilbyr varer til norske forbrukere.

Ordningen skal gjelde for varer med verdi inntil 3 000 kroner. Dette er i samsvar med OECDs retningslinjer for internasjonal handel og systemet som skal innføres i EU fra 2021.

Det er dette Virke reagerer på.

«Utenlandske nettbutikker kan selge klær billigere i Norge enn det norske butikker kan. Det er konsekvensen av regjeringens forslag om tollfritak for utenlandske nettbutikker», heter det i pressemeldingen organisasjonen sendte ut mandag formiddag.

– I praksis betyr dette at Zalando etter 1. april 2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner, 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, til avisen.