FÅR ENDRINGER: Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen sier det anslås at vi kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året med nasjonal tarmkreftscreening.
FÅR ENDRINGER: Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen sier det anslås at vi kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året med nasjonal tarmkreftscreening. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Alle over 55 år skal undersøkes for tarmkreft fra neste år

Screeningprogrammet for tarmkreft som har vært testet i flere år, skal bli permanent. Fra neste år vil kvinner og menn over 55 år få innkalling til screening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VG får opplyst at regjeringen i neste års statsbudsjett vil øke bevilgningen til tarmkreftscreening med 24,7 millioner kroner, noe som gir en total ramme på 97 millioner kroner i året.

De første innkallingene til screeningprogrammet skal sendes ut i 2020 og implementeres i hele landet innen 2024.

Screeningprogrammet baseres på undersøkelse av blod i avføringen, en såkalt iFOBT-test. Et test-kit sendes til pasienten som tar prøven selv og sender den tilbake i posten, skriver VG.

Testen skal gjentas annethvert år i ti år, altså fem ganger. Dersom det blir funnet blod i avføringen, kalles pasienten inn til koloskopi, som er en tykktarmsundersøkelse med koloskop, en bøyelig fiberoptisk slange som føres inn i tarmen. Man kan da inspisere tarmens innside og overføre bilder fra kroppens indre til en TV-skjerm.

Ifølge Kreftforeningen er tarmkreft blant sykdommene som tar flest liv. Sykdommen er også en av få som kan oppdages før det utvikler seg til kreft. I dag har Norge screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft.

– Det er anslått at vi med en nasjonal tarmkreftscreening kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året. Så vi har ingen tid å miste, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei til VG.